NOVE METODE

Liverpool: Uhićen rasist s tribine

08.01.2012 u 14:37

Bionic
Reading

Mersisajdska je policija u subotu uhitila 20-godišnjaka iz Aintreeja pod sumnjom da je rasno uvrijedio gostujućeg nogometaša Toma Adeyemija pred kraj dvoboja FA Cupa između Liverpoola i Oldham Athletica u petak

Mladić koji bi mogao postati vjerojatno prvi nogometni navijač u povijesti sudski procesuiran zbog verbalnog delikta upućenog spram igrača s tribina trenutačno je u pritvoru i pod policijskom istražnom obradom.

Uhićen je nakon što je 20-godišnji veznjak Adeyemi, koji se u trećeligašu nalazi na posudbi iz Premierligaša Norwicha, prijavio slučaj sucu utakmice na Anfieldu, kao i policiji nakon toga. Incident s navijačem/navijačima s Kopa, legendarne tribine iza gola na Anfieldu, istinski je uznemirio nogometaša, koji se rasplakao i više se puta pokušao vratiti verbalno se obračunati s jednim ili više navijača s tribine.

Iz FC Liverpoola su, potaknuti drakonskom kaznom (osam utakmica suspenzije) koju je njihov urugvajski napadač Luis Suarez dobio za rasno vrijeđanje Patricea Evre, spremno krenuli u suradnju omogućivši policiji pristup svim mogućim dokaznim materijalima koje klub posjeduje, od videosnimki sa sigurnosnih kamera do numeriranih ulaznica.

Ipak, klub će morati poduzeti i druge vrste mjera. Jer, nije tolika sramota što se među desetinama tisuća navijača nađe pokoji pojedinac krajnje ograničene pameti. Prava sramota za FC Liverpool je činjenica da se, dok se Adeyemi od jada rasplakao, s tribina zaorila pjesma podrške Luisu Suarezu koji uopće nije bio na terenu. Jasan pokazatelj da na Anfieldu pušu neki novi vjetrovi.

Podsjetimo, krajem osamdesetih zbog potpisivanja Johna Barnesa klub se suočavao s nadimkom 'niggerpool' i ponosno je stajao iza svoje tamnopute zvijezde kojoj su diljem Engleske pod noge bacali banane. Engleska se ponovno suočava (ne toliko drastično) s istim problemom, a Liverpool trenutačno kotira kao klub na kojem će vlasti pokazati moć i koji će, ako se slične scene ponove, sasvim je izgledno, biti drastično kažnjen. Ključnu ulogu u preventivi, koja se očekuje, mogao bi odigrati voljeni trener Kenny Dalglish, koji je zajedno s Barnesom prolazio kroz njegovo najturbulentnije razdoblje na Anfieldu.