SVE IH JE VIŠE

Englezi uvode šestog suca u nogometu!

09.04.2009 u 12:22

Bionic
Reading

Proslavljeni engleski arbitar Graham Poll, koji će u Hrvatskoj ostati upamćen po suđenju na SP-u u Njemačkoj protiv Australije kada je Josipu Šimuniću pokazao tri žuta kartona, u svojoj kolumni u Daily Mailu otkrio je zanimljiv podatak

Koliko sudaca sudi nogometnu utakmicu? Na to jednostavno pitanje, odgovori su vrlo različiti. Dok u nižim županijskim ligama u Hrvatskoj sudi samo glavni sudac, od petog ranga postoje i pomoćni (linijski) suci. Kvalitetnije lige imaju i četvrtog suca, koji u slučaju potrebe može postati i glavni.

U posljednje tri godine, uveden je i peti sudac, ali samo za jače susrete. Korišten je, primjerice, na svim dvobojima SP-a u Njemačkoj. Njegov zadatak bio je uskočiti u slučaju da onesposobljen bude jedan od pomoćnika. Procjena je da njih ne može zamijeniti četvrti sudac, jer glavni suci ne moraju nužno biti kvalitetni u ulozi pomoćnih.

Od 2009, prvi put će sudjelovati i šesti sudac. U povijest će ući južnoafrički arbitar Daniel Bennett, kojemu će ta dužnost biti povjerena za oba polufinala (Man. United – Everton, Chelsea - Arsenal) FA kupa, koja će se vikend iza uskrsa igrati na Wembleyu.

Zašto neće koristiti engleskog suca, zašto baš malo poznati (nije Steve) Bennett, i što će točno biti njegov zadatak, Pollu nije poznato. Takav izbor, naravno, uzrokovao je bijesne šapate među engleskim sucima, no važnije je pitanje što će Bennett raditi.

Jasno je tek da će imati službenu uniformu, no obzirom na to da službena pravila ne poznaju funkciju šestog suca, neće imati nikakve izvršne ovlasti. Pretpostavlja se da je ovaj koncept osmišljen kako bi se stavio veći naglasak na sporne situacije u kaznenom prostoru. Prema toj varijanti, Bennett bi prvenstveno pazio na simuliranje napadača, nakon čega bi svoje zaključke podijelio s glavnim sucem i pomogao mu u pravorijeku. Vidjet ćemo u subotu.

RAZVOJ:

1891. – uvedeni pomoćni suci
1991. – četvrti sudac rasterećuje ulogu glavnog
2006. – opreza radi dodaje se 'peti element'
2009. – nakon neuspjelih elektronskih eksperimenata, novo omasovljavanje