KAPETAN BRAZILA IZ '82.

Preminuo legendarni Brazilac Socrates

04.12.2011 u 11:23

Bionic
Reading

Brazilska i svjetska nogometna legenda Socrates preminuo je u nedjelju rano ujutro u 58. godini života nakon duge i teške bolesti

Iz Brazila je stigla tužna vijest da je preminuo legendarni nogometaš Socrates (58) u bolnici u Sao Paulu. Utvrđeno je da je uzrok smrti bakterija koja se nakon ulaska u krvotok proširila tijelom, nakon čega je pao u septički šok te je završio na aparatima, a napori doktora, nažalost, nisu uspjeli pomoći da Socrates pobijedi bolest. U kolovozu je Socrates dva puta bio hospitaliziran zbog problema s jetrom uzrokovanih alkoholom, a i sam Socrates je priznao da previše pije.

U svojoj bogatoj povijesti Socrates je 60 puta nastupao za brazilsku reprezentacjiu s kojom je kao kapetan 1982. nastupio na svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, a igrao je za Corinthians, Botafogo, Flamengo i Santos, dok je Fiorentina bila jedini klub izvan njegova rodnog Brazila.

Socrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira je završio medicinski fakultet i to dok je još aktivno igrao nogomet, bio je intelektualac, ali je i puno pušio i pio. Pisao je novinske kolumne o sportu, politici i ekonomiji.

Rođen je 19. veljače 1954. u Belemu, gradu na obali rijeke Amazone. Unatoč 'košarkaškoj visini' (193 cm) bio je jedan od najboljih veznjaka svih vremena, igrao je jedanko dobro sa obje noge, imao je odličan pregled igre i bio je poznat po svojim dodavanjima petom. Također, igrao je bez štitnika za potkoljenice, a tijekom čitave karijere nije bio ozbiljnije ozlijeđen.

Njegov brat Rai (46), također je bio profesionalni nogometaš, igrao je za brazilsku reprezentaciju koja 1994. osvojila naslov svjetskih prvaka.

Socrates je bio oženjen i imao je šestero djece, a prije prerane smrti pisao je roman o SP 2014. koje će se održati u Brazilu, a glavni likovi u romanu bili su stranci koji govore o svojim doživljajima tijekom SP-a.