POSLJEDNJI PUT 16 MOMČADI

Nikad jači Euro: Uefa uložila 500 milijuna eura

02.12.2011 u 08:45

Bionic
Reading

U petak nešto prije 19 sati znat ćemo s kim će Hrvatska biti u skupini u završnici EP-a 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj. Ceremonija ždrijeba održat će se u 18 sati u Kijevu, u Nacionalnoj palači umjetnosti (velika, preuređena dvorana, pomalo asocira na zagrebačku KD Vatroslava Lisinskog) i trajat će 54 minute. Tada ćemo doznati i gdje će Hrvatska igrati utakmice u skupini, hoće li to biti u Ukrajini ili u Poljskoj

Na ovom, 14. EP-u (posljednjem sa 16 zemalja sudionica, na EP-u 2016. bit će čak 24 reprezentacije), od 8. lipnja do 1. srpnja, odigrat će se 31 utakmica – 16 u Ukrajini, 15 u Poljskoj. Otvorenje će biti u Varšavi (8. lipnja, 18 sati), finale u Kijevu (1. srpnja, 20.45 sati). Uoči ždrijeba ugostio nas je jedan od najvažnijih ljudi natjecanja, direktor EP-a za Ukrajinu Markijan Lubkivskij, i otkrio nam je fascinantan podatak:

'Ovo će biti najjače europsko prvenstvo dosad! Od 16 zemalja sudionica, naime, čak ih je 15 na prvih 15 mjesta Uefine liste! Poljska je 28.', rekao je Lubkivskij, dodavši da je Kijev spreman za ždrijeb, ali neke tajne nije želio otkriti.

Primjerice, tko je taj svjetski poznati gost iz inozemstva koji će nastupiti u zabavnom dijelu programa, kao ni tko će predstaviti novu loptu, posebno napravljenu za EP. Pokušali smo pogađati: Sergej Bubka, ili možda netko od braće Kličko, Vitalij ili Vladimir? Nije išlo...

'No, već sad vam mogu reći da će ovaj EP oboriti niz rekorda! Rekordan je, naime, iznos koji je Uefa uložila u organizaciju tog natjecanja, riječ je o čak 500 milijuna eura investiranih u Ukrajinu i Poljsku! Taj novac nema veze s gradnjom stadiona ili hotela, nego je namijenjen, primjerice, za organizaciju volonterske službe, za prenamjenu nekih zona na stadionu, za sve moguće servisne službe koje zahtijeva takvo natjecanje', rekao je Lubkivskij i nastavio:

'Prvi put u povijesti EP-a koristit ćemo usluge čak 6000 Uefinih volontera, po 3000 u Ukrajini i Poljskoj. A za tih 6000 mjesta dobili smo čak 24.000 zahtjeva iz 142 zemlje, dakle, tek je svaki četvrti zainteresirani i dobio taj posao'.

'U Organizacijskom odboru Eura u Kijevu zasad radi ukupno 127 ljudi, prosjek je 31 godina, a imamo 43 posto žena i 57 posto muškaraca. A kad počne EP, u Organizacijskom će odboru, u tri zemlje – Ukrajini, Poljskoj i Švicarskoj, gdje je sjedište Uefe – raditi ukupno 700 ljudi! Po 250 u Ukrajini i Poljskoj te 200 u Švicarskoj. Za usporedbu, u Austriji i Švicarskoj bilo ih je ukupno 430, što dostatno govori koliko je zahtjevnija organizacija ovoga natjecanja, nego onoga prije četiri godine', rekao je Lubkivskij.