OD 14 SATI

Pratite Mamićevu presicu uživo

28.11.2011 u 15:49

Bionic
Reading

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić s početkom u 14 sati obratit će se medijima i javnosti, a jedna od tema bit će i sporni ugovor s Eduardom da Silvom

'Tema današnje presice je trebala biti situacija u vezi s Eduardom da Silvom i mojom obitelji. A možda ćemo se morati osvrnuti i na druge, nove momente', kazao je Mamić te kazao da nije još pročitao Eduardovo priopćenje.

'U slučaju Eduardo važno je da Hrvatska počiva na legalitetu prava. Imam povjerenja u institucije suda i ovo što se radi putem medija je pokušaj pritiska na institucije sudstva. To je spin tima Eduarda da Silve. On koristi javnost da vas educira i da unaprijed donosi prijedloge, zaključke i tako dalje.
(...)
Dužan sam javnosti odgovarati bilo da se radi o navijačima, građanima ili medijima. Nevjerojatno je da se objavi dokument u kojem ja potvrđujem da je istinit i vjerodostojan i potječe iz 2001. godine između Eduarda da Silve s jedne strane i njegovog skrbnika i mene, ulagača, s druge strane. Ja u tom trenutku nisam imao nikakvu funkciju u nogometu. Tada sam se bavio poslom ulaganja i savjetovanje u mlade sportaše, s naglaskom na nogometu. Druga stvar je da je Eduardo da Silva, kad sam ga upoznao, imao nešto manje od 16 godina. Čuo sam da postoji talentiran nogometaš koji živi u skromnim uvjetima. Našao sam se s Eduardovim skrbnikom Suzanom i vidio papire na kojem piše da mu je njegova mama na skrb dala Eduarda. Tako je počeo naš odnos.'

Mamić je želio nešto naglasiti:

'Svaki put razgovor je vođen u javnobilježničkom uredu i uvijek je u javnobilježničkom uredu potpisan svaki ugovor i vođen je na portugalskom i hrvatskom jeziku. Za svaku rečenicu i svaki članak bilo je pitanje: Jeste li dobro razumjeli ovo ili ono? Iluzorno je da je Eduardo da Silva i oni koji izvrću paragrafe i ugovore tvrde da on nije razumio. Ja sam tu samo da bih objasnio o čemu se tu radi. Svaki ugovor je dobra volja obje strane.
(...)
Zar nije skandalozno da je jedan Hrvat drugog Hrvata osudi. Ja sam čovjeku dao milijun eura dao svog novaca, od svoje malodobne djece. To nije za ismijavanje. Što to mi podržavamo? Što je tu smiješno? Zar je smiješno da sam ja, recimo, 16-godišnjeg Eduarda vodio kod deset doktora i na kraju platio iz svog džepa operaciju trbušnog zida? Što je smiješno u tome da u ugovoru piše da Eduardo da Silva u ugovoru ima 50 posto prihoda, 25 posto Suzano i 25 posto Mamić? Što je smiješno u tome kad Da Silva vara Suzana i on pokrene tužbu, a Dudu igra u Dinamu, ja svojih 300 tisuća dolara dajem Suzanu, ne da bih od njega otkupio prava, već dajem taj novac i dajem tih 25 posto Duduu. Koja bi to budala svoje novce u korist nekog trećega? I ne samo to, iz svojih 25 posto ja još dajem pet posto. I što je na kraju? Eduardo dobiva 80 posto, a 20 posto Mario Mamić jer sam svom sinu dao svoj dio.
(...)
Ja sam ulagač u talentirano dijete koje nema financijske mogućnosti. Tko pita što sam ja popušio novac? Tko pita što sam ja popušio novac na ulaganju 50-60 sportaša? Što je tu nelegalno i nemoralno u onome što sam ja sada naveo? Eduardo kaže: Ja sam mislio da će se Zdravko Mamić ponašati kao moj menadžer. Znate što to znači? To znači da je Eduardo da Silva i njegova supruga u Londonu u hotelu tražili da ja Dinamov novac prebacimo njima, što sam ja odbio. I cijela ta priča je takva da je Dinamo dobio 13,5 milijuna eura na svoj račun, od čega Eduardo i ja nismo dobili na svoj račun ni lipu. I to je jako važno istaknuti. I to je provjerljivo na svakoj dokumentaciji. Ja sam štitio interes Dinama i rekao si: Pa ne mogu ja uzimati od svog Dinama. On je računao da će dobiti od transfera. Dinamo je dobio sto posto vrijednosti transfera. On je multimilijunaš, ja sam dao svoj novac njemu, a na kraju ništa nisam dobio i na kraju sam ja ispao loš! Napravili ste od mene monstruma, a od kriminalaca čestite ljude. Sram vas može biti. Ja sam Eduardu platio svadbu, kupio mu dva auta, vratio mu kredit u Hypo banci za stan, dao sam 200 tisuća eura njegovoj mami da kupi kuću u Brazilu i sad bih ja trebao biti žrtva smicalica i podvala. Ja poštujem hrvatski sud i čekam njegovu presudu. To je taj vaš veliki Eduardo.

Ja sam dobio napadaje kad sam vidio da je Eduardo dobio napadaje što je igrao samo tri minute protiv Turske, pa sam i Biliću rekao da to nije bio pošten čovjek. Ja sam za Eduarda igrača i poginuo bi za njega. Ja ne mogu mrziti iako mi je napravio toliko zla taj čovjek. Kako mu to taj ugovor nije smetao deset godina? Kad je potpisivao anekse?
(...)
Kad bih tužio Eduarda, mogao bi završiti u zatvoru. Ja to sve izbjegavam. Ja samo želim da se vrati moj novac. A znate koliko sam mogao zaraditi? Ja samo želim svoj novac nazad. Klinca od 16 godina dovedem da postane multimilijunaš i na kraju mi se smije u lice i radi štetu Dinamu.'

Tko je bio Eduardov menadžer pri odlasku u Arsenal i kako se dijelio novac?

'Pristali smo da braća Kašmiri budu partneri Mariju Mamiću. Oni se dogovaraju, znači Mario i braća Kašmiri dijele proviziju od Arsenala u omjeru 50:50. Došla prva rata i Mario daje svoj dio. Eduardo da Silva odlazi u Arsenal, kad shvaća da mu neću dati Dinamov novac i daje otkaz Mariju Mamiću i Arsenal prestaje dati novac njemu. Što se događa? Braća Kašmiri putem srpskog i bosanskog podzemlja dva puta šalju meni frajere koji za njihovo ime i njihov račun žele naplatiti. Rekao sam Mariju: Nazovi braću Kašmiri i reci da ću sve prijaviti policiji i Interpolu. Na tu okolnost smo bili ispitivani i ja i Eduardo. I to nisu saznali od mene ili Dudua, već od srpskih policajaca.
(...
Svaki mjesec kontroliraju Dinamo. Nema službe koja nije kontrolirala Dinamo. Mi smo najtransparentniji klub na svijetu. Što to ne valja u Dinamu? Netko nije dobio plaću, božićnicu, nije bio na pripremama u Portugalu, Španjolskoj? Zar nije Dinamo obnovio ovaj stadion koji je vlasništvo Grada? Postoji spirala domaćih izdajnika kojima sve što je hrvatsko nije drago, a Dinamo je simbol Hrvatstva i sportske uspješnosti.'

Mamić došao je na presicu.

Iako je presica šefa Dinama bila zakazana za podne, ona je odgođena dva sata, pa će se tako u 14 sati Zdravko Mamić obratiti javnosti. Iz Dinama su samo šturo kazali da će govoriti Zdravko Mamić, no ne i koja će biti tema njegovog izlaganja, no sasvim sigurno da će gazda govoriti i o Eduardu da Silvi. Tekstualni prijenos pratite na tportalu.