LIGA PRVAKA

Barca očitala lekciju Milanu, kraj za Šahtar

23.11.2011 u 22:50

Bionic
Reading

U petom kolu Lige prvaka od skupina E do H, Barcelona je na San Siru održala lekciju Milanu i slavila 3:2. Porto je porazio ukrajinski Šahtar Darija Srna i Eduarda na njegovom stadionu od Porta te je Šahtar tako izgubio šansu da zauzme barem treće mjesto koje vodi u Europsku ligu

Nakon kompletiranog petog kola nogometne Lige prvaka, poznato je osam sudionika osmine finala. Barceloni, Milanu, Realu iz Madrida, Bayernu, Interu iz Milana i Benfici koji su još ranije osigurali plasman među 16 najboljih, u srijedu su se pridružili APOEL iz Nikozije i Arsenal.

Nogometaši njemačkog Bayera uspjeli su pobijediti Chelsea na svom terenu i tako doći na prvo mjesto u skupini. Gosti su poveli u 49. minuti preko Drogbe, no njemački sastav je još jednom pokazao što znači upornost. Prvo je Derdiyok izjednačio u 73. minuti, da bi u 90. Friedrich donio pobjedu 'apotekarima'.

Nevjerojatnu noć imali su nogometaši Valencije koji su utrpali čak sedam golova Genku. Golijada je krenula već u 10. minuti kada je gol postigao Jonas, a onda na scenu stupa Roberto Soldado koji postiže sljedeća tri pogotka. Prvi u 13. zatim u 26. te u 40. Na 5:0 poviso je Hernandez, da bi Aduriz u 70. postigao šesti gol za 'šišmiše', a konačni rezultat postavio je Costa u 81. minuti.

Nakon pet kola, Bayer drži prvo mjesto u skupini E sa devet bodova, drugi je Chelsea s bodom manje, kao i trećeplasirana Valencia. Genk s dva boda uvjerljivo je posljednji.

U skupini F nakon pet kola Arsenal je pobjedom nad dortmundskom Borussijom potvrdio prolazak u drugi krug Lige prvaka. 'Topnici' su slavili na krilima Van Persieja koji je u 49. pogodio za 1:0, da bi u 86. minuti povećao vodstvo. Gosti iz Dortmunda samo su u 90. minuti ublažili poraz preko Kagawe. Hrvatski reprezentativac Ivan Perišić za Borussiju je igrao od 29. minute kada je ušao umjesto Götzea. Dortmund je ovim porazom kompromitirao svoje izglede za prolazak dalje, pogotovo stoga što je Olympiacos slavio u Marseilleu golom Fetfatzidisa u 81. minuti. Tako je sada Dortmund posljednji s četiri boda, Olympiacos je treći sa šest, dok je Marseille usprkos porazu i dalje drugoplasiran sa sedam bodova.

Iznenađenje Lige prvaka nalazi se u skupini G. Naime, mali APOEL je remijem u St. Peterbugu protiv Zenita zadržao prvo mjesto i osigurao plasman u drugi krug. Šahtar našeg Eduarda i Srne poražen je na svojoj Dombas Areni od Porta 2:0. Golove za portugalski klub postigli su Hulk u 79. minuti, da bi u posljednjim trenucima utakmice Rat pogodio vlasititu mrežu i tako zapečatio sudbinu Šahtara koji je tako ispao iz Lige prvaka, ali je i izgubio šansu da se bori za treće mjesto koje vodi u Europsku ligu. U redovima Šahtara nije igrao Srna, dok je Eduardo na terenu proveo 59. minuta.

U skupini H u poslastici večeri moćna Barcelona se poigrala s Milanom na San Siru i slavila 3:2 te tako potvrdila prvo mjesto u skupini. Barca je povela u 14. minuti autogolom Van Bommela, da bi već u 20. minuti Ibrahimović izjednačio rezultat. Messi je pak u 31. minuti iz jedanaesterca ponovno doveo Barcu u vodstvo, a Boateng je u 54. minuti nakon krasne akcije još jednom izjednačio. Pobjedu katalonskoj momčadi donio je Xabi nakon briljantne akcije u 63. minuti.

Plzen je na gostovanju u Bjelorusiji pobijedio posljednju momčad skupine BATE 1:0 golom Bakoša i tako došli na korak do osvajanja trećeg mjesta što vodi u Europsku ligu.