DAN 'D' ZA BIH

Mogu li Džeko i 'zmajevi' srušiti Portugal?

15.11.2011 u 10:26

Bionic
Reading

Samo 0:0 u Zenici, uz nevjerojatan promašaj Ibiševića, stavlja reprezentaciju BiH u ulogu autsajdera uoči uzvrata na lisabonskom Luzu. No daleko od toga da BiH nema šansi za remi ili pobjedu te odlazak na Euro 2012.

Cristiano Ronaldo kontra Edina Džeke! Dvije velike nogometne zvijezde, dva strašna talenta i golgetera od formata sučelit će se večeras u Lisabonu u odlučujućoj utakmici za odlazak na Europsko prvenstvo 2012. koje će se održati u Ukrajini i Poljskoj. Riječ je o uzvratu dodatnih kvalifikacija, a obje reprezentacije iz prvog susreta nose aktivan rezultat - 0:0.

Portugalci su svakako favoriti, no daleko od toga da je BiH bez šansi. Džeko i ostatak društva koje vodi Safet Sušić već su dokazali da imaju igru za gostovanje, pokazali su to nedavno i u Francuskoj, kad ih je jedna sudačka pogreška udaljila od izravnog plasmana na Euro 2012, a u sjećanjima je još izvrsna igra one reprezentacije koju je prije dvije godine vodio Ćiro Blažević i koja je također u dodatnim kvalifikacijama jako dobro odigrala u Portugalu, no nažalost na kraju je pretrpjela minimalan poraz 0:1.

Portugalci su se uoči i nakon susreta u Zenici žalili na nemoguće uvjete igranja, na travnjak koji je više nalikovao na oranicu, nego na nogometno igralište, no u istim uvjetima igrali su i domaćini. Ne misle valjda Nani, Pepe i to društvance da je igračima BiH bilo lakše i ugodnije igrati na Bilinom polju? Argument da su oni tehnički nadmoćniji također je dvojben, jer momčadi u kojoj osim Džeke igra, primjerice, Pjanić, definitivno se ne smije prigovarati zbog tehnike i talenta.

Kako bilo, 'zmajevi' su u Lisabon otputovali s popriličnim optimizmom, prepuni samopouzdanja i očito bez straha od portugalskih super skupih zvijezdi. Ukoliko odigraju kao nedavno u Parizu, remi s postignutim pogotkom, pa čak i pobjeda, uopće ne bi bili začuđujući. Istina, kladionice favoriziraju Portugal, no lova se diže na - BiH!

PORTUGAL - BiH
(prva utakmica 0:0)

Lisabon, stadion Luz, sudac: Wolfgang Stark (Njemačka)

Portugal: Rui Patricio - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Cristiano Ronaldo, Meireles, Veloso, Moutinho, Nani - Helder Postiga
BiH: Begović - Zahirović, Spahić, Jahić, Papac - Medunjanin, Rahimić, Pjanić, Lulić - Ibišević, Džeko