TURCI BEZ ŠANSI?

Nema brige: Nitko nikad nije nadoknadio 0:3

14.11.2011 u 12:38

Bionic
Reading

Od trenutka kad je u svjetski nogomet uveden sustav dodatnih kvalifikacija nitko nikada nije nadknadio zaostatak od tri gola iz prve utakmice. Turcima će biti još teže to učiniti jer su poraz pretpjeli na svom travnjaku

Od kada su Međunarodna nogometna (Fifa) i Europska nogometna (Uefa) federacija uvele sustav dodatnih kvalifikacija niti jedna reprezentacija nije nadoknadila poraz od tri razlike. Čudesnog preokreta nije bilo niti u kvalifikacijama za Svjetska prvenstva u ostalim zonama, čak nitko nije nadoknadio niti dva gola zaostatka.

Najbliže preokretu bili su Škoti u kvalifikacijama za Euro 2000. godine. Nakon što su u prvom susretu u Glasgowu izgubili od Engleske 0:2, u uzvratu u Londonu su slavili 1:0. Škoti u imali još nekoliko sjajnih prilika za drugi gol i moguće produžetke no nisu uspjeli.

Korak do velikog preokreta bili su i Turci u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine. No, tada su u prvoj utakmici izgubili na gostovanju u Bernu od Švicarske 0:2. U uzvratu u Istanbulu pobijedili su 4:2, no ispali su zbog toga jer su Švicarci zabili više golova u gostima.

Utakmica u Istanbulu je imala i 'treće poluvrijeme' u tunelu. Razočarani ispadanjem turski nogometaši su fizički napali Švicarce. Najgore je prošao švicarski branič Stephane Grichting, koji je dobio jak udarac u prepone pa je morao biti prebačen u bolnicu. Fifa je kaznila Tursku igranjem šest domaćih utakmica na neutralnom terenu i pred praznim tribinama. I to u gradu koji je najmanje 500 kilometara udaljen od turske granice.

Turski nogometni savez kažnjen je s 200.000 dolara, a kažnjeni su i turski reprezentativci Alpay Ozalan, Emre Belozoglu i Serkan Balci. Prva su pauzirala šest utakmica, dok je Serkan kažnjen neigranjem na dvije utakmice. Kaznu je dobio i pomoćni trener turske reprezentacije Mehmet Ozdilek, koji je suspendiran na 12 mjeseci.