SPEKTAKL U ZENICI

Razmaženi Portugalci u strahu od Džeke i 'ludih' tribina

11.11.2011 u 10:31

Bionic
Reading

Portugal i BiH već drugi put zaredom u međusobnom srazu odlučuju o putniku na veliko natjecanje. Prije dvije godine Portugalci su bili uspješniji i u Zenici su osigurali Svjetsko prvenstvo 2010.

Stari znanci se opet susreću. BiH i Portugal su prije dvije godine igrali dodatne kvalifikacije za SP 2010, a Ćiro Blažević i njegovi 'zmajevi', nakon izvrsne igre i nes(p)retnog poraza 0:1 u Portugalu, izgubili su i u Zenici istim rezultatom, te su Pepe, Cristiano Ronaldo, Nani i ostatak društva zasluženo otputovali u Južnoafričku Republiku. Tada su Portugalci bili izraziti favoriti, pa iako je nada Ćire, igrača i navijača bila logična, realnost je bio poraz. No danas su karte malo drugačije raspodijeljene.

Istina, Portugal je favorit, pogotovo jer će u Zenici, u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija za Euro 2012, igrati i Cristiano Ronaldo, no za razliku od Ćirine momčadi, ova koju danas vodi Safet Sušić je puno iskusnija i kvalitetnija. Uostalom, BiH je realno trebala proći izravno na Euro, no zanimljivim sudačkim zviždukom u Parizu francuska reprezentacija je drugi put zaredom, najblaže rečeno čudnim načinom, stigla do izjednačenja i gurnula BiH u žrvanj dodatnih kvalifikacija.

Portugal je u Zenicu doputovao vjerojatno u idealnom sastavu, no činjenica je da jedna od najskupljih momčadi svijeta, prepuna zvijezda i nogometnih znalaca, ne igra ni izbliza onako kako se od nje očekuje. Po tome je vrlo slična Hrvatskoj! Svoj mali psihološki rat zaigrali su Portugalci na temu očajnog travnjaka, zaboravljajući pritom da su na vrlo sličnom igrali i prije dvije godine, ali i da će domaćinima također biti opterećenje. Sušić, naime, sigurno neće zaigrati u defanzivnoj formaciji, jer pobjeda je za BiH imperativ.

Domaćinima će na Bilinom polju nedostajati Mujdža, Pandža i Papac, no i postava koja je najavljena u medijima izgleda vrlo dobro. Imenom odskače Edin Džeko, no i njegovi suigrači redom su nogometaši izvrsnog životopisa, samim time i potvrđene kvalitete. Navijačka kulisa ponovno će biti jaka i ma koliko Portugalci bili naviknuti na raspjevane tribine i pune stadione, ipak će morati uložiti dodatni trud ne bi li se psihološki othrvali 'ludoj' kulisi.

Kladionice u Hrvatskoj malu prednost daju gostima, ali unatoč tome dojma smo da je BiH, barem na svom travnjaku, dovoljno jaka da zapapri portugalskim superstarovima. Susret počinje točno u 20 sati.

Vjerojatni sastavi:
BiH (4-4-2): Begović - Lulić, Spahić, Jahić, Salihović - Pjanić, Rahimić, Medunjanin, Misimović - Ibišević, Džeko
Portugal (4-3-3): Patricio - Pereira, Alves, Pepe, Coentrao - Martins, Meireles, Moutinho - Nani, Postiga, Cristiano Ronaldo