SRUŠENA TRADICIJA

Newcastle nakon 119 godina mijenja ime stadiona

10.11.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Vlasnik engleskog prvoligaša Newcastla Mike Ashley odlučio je srušiti 119-godišnju tradiciju i promijeniti ime stadiona St. James Parka u Sports Direct Arena

U potezu koji okončava 119 godina povijesti, Ashley je privremeno preimenovao stadion u ime koje nosi njegova tvrtka te je pozvao vanjske ulagače da kupe pravo na ime. Sljedeći tako primjer drugih prvoligaša Arsenala i Manchester Cityja, klub vjeruje da će postati dugoročno 'financijski samostalan', piše 'Guardian'.

Iako je klub kojeg vodi trener Alan Pardew na trećem mjestu na ljestvici bez ijednog poraza, ova vijest bi mogla ugroziti odnose između uprave i navijača.

'Naša namjera je da navijačima ponudimo daljnja zadovoljstva i zato nam je potrebna financijska stabilnost kluba. U ovom trenutku si moramo osigurati nove prihode i prodaja imena našeg stadiona je jedan od njih', kazao je Ashley.

Prema pisanju 'Guardiana', izvršni direktor kluba Derek Llambias inzistira da će promjena imena stadiona donijeti značajnu korist klubu. Newcastle se nada da će sklopiti dvostruki ugovor za sponzorstvo za dresove i za ime stadiona vrijedan oko 10 milijuna funti godišnje.

'Promjena imena stadiona nudi luksuzan način klubu da osigura dodatni prihod. Kada smo inicijalno iznijeli naše planove krajem 2009. pozvali smo sponzore da stave svoj brand uz ime St. James Park. Međutim, bilo je jasno da, ako želimo prijedlog učiniti komercijalno privlačnim, potencijalni sponzor mora imati mogućnost davanja svog imena za stadion', kazao je Llambias.

Dodao je i da bi ugovor za sponzorstvo za dresove trebao biti dostupan bilo kojoj tvrtki koja je zainteresirana da dobije pravo za imenovanje stadiona.

'Ugovor o sponzorstvu za dresove ističe krajem ove godine, što novim potencijalnim sponzorima nudi mogućnost da dobiju pravo za imenovanje stadiona i za sponzorstvo za dresove', rekao je Llambias.