ISPALI IZ IZBORA

Pet igrača koji su morali kandidirati za Zlatnu loptu

03.11.2011 u 09:00

Bionic
Reading

S prvim danom studenoga, FIFA već tradicionalno objavljuje uži popis igrača koji će kandidirati za nagradu Ballon d'Or. Tamo se očekivano nalaze najveće zvijezde kao što su Messi, Cristiano Ronaldo, Rooney, Xavi ili Iniesta. Prošle je godine ova nagrada dodijeljena Leu Messiju, uz poprilične kontroverze izostavljanja Wesleya Sneijndera iz zadnje liste od tri nogometaša, na koju su ušli još Xavi i Iniesta

Ovogodišnja lista također nije bez mane. Na njoj se nalaze igrači koji su dobar dio sezone igrali izvan forme poput Benzeme, Forlana ili Schweinsteigera, bili često ozlijeđeni kao Fabregas ili Nani, kao i oni koji se na njoj nalaze iz ne isključivo nogometnih razlog kao u slučaju Erica Abidala. Ipak, uzevši sve u obzir, na listi nema nekih igrača koji svakako tamo spadaju, a mi smo izdvojili pet za koje smatramo da im ta čast definitivno pripada.

Lista 23 kandidata (abecednim redom):

Éric Abidal (Francuska), Sergio Agüero (Argentina), Karim Benzema (Francuska), Iker Casillas (Španjolska), Cristiano Ronaldo (Portugal), Dani Alves (Brazil), Samuel Eto’o (Kamerun), Cesc Fàbregas (Španjolska), Diego Forlán (Urugvaj), Andrés Iniesta (Španjolska), Lionel Messi (Argentina), Thomas Müller (Njemačka), Nani (Portugal), Neymar (Brazil), Mesut Özil (Njemačka), Gerard Piqué (Španjolska), Wayne Rooney (England), Bastian Schweinsteiger (Njemačka), Wesley Sneijder (Nizozemska), Luis Suárez (Urugvaj), David Villa (Španjolska), Xabi Alonso (Španjolska), Xavi (Španjolska).

Nepravedno izostavljeni:

Thiago Silva, 27, centralni branič
Reprezentacija: Brazil
Klub: AC Milan
Centralni braniči, kao i obrambeni igrači općenito, već povijesno teže dolaze do nogometnih nagrada od napadača ili igrača sredine terena. Ipak, najbolje ocijenjeni igrač Serie A u prošlogodišnjim Gazzettama, možda i najboljim novinama za procjenu igračke kvalitete, te branič koji je predvodio uvjerljivo najbolju obranu talijanske lige morao bi za to dobiti priznanje. On je ključni igrač u jednom od najboljih svjetskih klubova, brazilski reprezentativac, čiji je ovogodišnji individualni učinak nadmašio onaj često ozlijeđenog Gerarda Piquea, koji se ipak našao na listi za najboljeg svjetskog igrača.

Gareth Bale, 22, lijevo krilo
Reprezentacija: Wales
Klub: Tottenham
Proljetna ozljeda definitivno mu je oduzela dio sezone, što je očito presudilo kod njegove kandidature. Bio je to period najlošije Tottenhamove igre i uzrok njihovog nekvalificiranja za ovogodišnje natjecanje Lige prvaka. Ipak, Bale je bez ikakve konkurencije najbolje lijevo krilo svijeta i ta bi činjenica sama trebala biti dovoljna kako bi se našao na ovoj listi. Uostalom, svojim je igrama podigao nivo igre slabašne reprezentacije Walesa do pobjeda protiv Švicarske i u gostima protiv Bugarske te je, uz Modrića i Van der Vaarta, vodeća snaga Tottenhama koji se već redovito nalazi u vrhu vjerojatno najjače lige svijeta.

Falcao, 25, napadač
Reprezentacija: Kolumbija
Klub: Porto, Atletico Madrid
U najmanju je ruku čudno što na listu nije uvršten igrač koji je ove godine postigao najviše pogodaka jedne sezone u povijesti europskih natjecanja. Samo bi taj podatak trebao biti dovoljan da uđe u izbor od 23 igrača koji kandidiraju za Zlatnu loptu. Osim toga, bio je jedan od ključnih igrača u klubu koji je odradio čitavu sezonu bez ligaškog poraza, osvojio Euroligu, portugalsko prvenstvo i kup. Činjenica da je promašio jedanaesterac i nekoliko dobrih prilika u utakmici četvrtfinala Copa Americe protiv Perua ne može poništiti sve dobro što je Falcao prikazao kroz čitavu godinu.

Manuel Neuer, 25, golman
Reprezentacija: Njemačka
Klub: Schalke 04, Bayern
Pomalo je čudno što su na listu uvršteni bundesligaši Müller i Schweinsteiger, ali ne i Neuer, iako je upravo on odnio titulu najboljeg igrača Bundeslige prošle sezone. Gotovo je sam odveo Schalke do polufinala Lige prvaka i održavao ga izvan provalije u ligi, iako je momčad igrala katastrofalno. U reprezentaciji je također neprikosnoven, a nakon prelaska u Bayern već je uspio tijekom aktualne sezone postaviti rekord kluba u uzastopnim minutama bez primljenog pogotka. Uza sve čestitke Casillasu, njegova dostignuća kroz aktualnu godinu nisu niti približno impresivna kao ovog mladog Nijemca.


Eden Hazard, 20, ofenzivni vezni
Reprezentacija: Belgija
Klub: OSC Lille
Poražavajuća je činjenica što na listi nije niti jedan igrač iz francuske lige, iako ona kvalitetom ne zaostaje baš toliko za španjolskom ili engleskom ligom. A za Hazarda je na ovoj listi definitivno bilo mjesta, naročito ako se uzme u obzir da je glavna kreativna snaga kluba koji je postao nacionalni prvak te koji prikazuje jednu od tehnički najdotjeranijih igara u cijeloj Europi. Sa samo dvadeset godina prikazuje kvalitete već prekaljenog igrača, a svojim driblinzima, šutovima i proigravanjima nerijetko rješava tijesne i neizvjesne utakmice. Definitivno redoviti član budućih lista, iako je trebao biti i na ovoj.

Uz ovih pet, postoje i drugi, čije prisustvo ne bi nimalo umanjilo sveukupno igračku kvalitetu liste, čak štoviše. To su igrači poput Raphaela van der Vaarta, Luke Modrića, Patrica Evre, Hulka, Edinsona Cavanija, Robina van Persija, Ricarda Carvalha ili Mareka Hamšika.