DIO NAVIJAČA SRAMOTAN

Bilića u Andori razveselila jedino pobjeda

02.04.2009 u 11:19

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u Andori se predstavila s dva lica. U prvom je poluvremenu bila vrlo dobra, u drugom loša. U istom su ih ritmu pratili i navijači – oni s plaćenim ulaznicama bili su sjajni, a oni koji su utakmicu gledali iz 'vinograda' – grozni

Kvalifikacijski ogled za odlazak na SP u Južnoafričkoj Republici 2010. godine između Andore i Hrvatske u La Velli našim je igračima donio očekivana tri boda. I sama utakmica protekla je po očekivanom scenariju. Domaći su se branili sa 11 igrača, Hrvatska je napadala. Međutim, u prvom poluvremenu to je izgledalo dobro i atraktivno i, što je još važnije, učinkovito. Uoči prvog gola koji je, nakon proigravanja Rakitića te Kranjčarovog sjajnog izmicanja, zabio Ivan Klasnić, Hrvatska je stvarala prigode i taj se pogodak mogao predosjetiti. U istom ritmu, kada je pritisak postizanja pogotka za vodstvo popustio, naši su igrači i dalje prijetili domaćem vrataru. A Eduardov pogodak, na asistenciju Klasnića, potvrdio je dominaciju Hrvatske. Kad se očekivalo da će kompletna hrvatska kolonija od 16 igrača, stručno vodstvo, ali i petstotinjak navijača zaraditi čistu peticu, iz susjednog kampa, smještenog točno iznad travnjaka, na teren su poletjele baklje.

Sudac je prekinuo dvoboj, čekajući da se dim raziđe, a Bilić i igrači otišli su k navijačima apelirati na razumno ponašanje. Izborniku se zacrnilo pred očima jer bio je svjestan da, unatoč vodstvu, Hrvatska može ostati bez tri boda. Na svu sreću, do kraja poluvremena taj dio hrvatskih navijača, nezadovoljnih što im Marković i HNS nisu osigurali ulaznice, za što čak imaju i opravdanja jer gostima pripada samo 10 posto ulaznica, ipak više nije bacao baklje, pa su se i suci na poluvremenu malo ohladili.

No taj je odmor među naše igrače unio dozu nesigurnosti, što se, uz lošiji travnjak i čvrstu obrambenu formaciju domaćina, osjetilo i u igri naših. Čim je lopta krenula s centra, drugih dvadesetak navijača na istoj toj strani, ali ispod brda, napravilo je istu glupost. Baklje su zasule teren, a Bilić i stožer samo su se mogli nadati blagonaklonosti sudaca da igrače ne pošalju u svlačionicu.

'Sudac mi je rekao da je razmišljao o prekidu utakmice. Ne znam, očito bismo morali izgubiti utakmicu od Andore, pa da ljudi postanu svjesni kakvu nam štetu mogu napraviti. Ili je to možda nekom u cilju?' razočaran je navijačko ponašanje komentirao izbornik Bilić.

Dio navijača već je izašao s tezom da su ti 'navijači' nečiji plaćenici kojima je jedini cilj srušiti Vlatka Markovića.

Naravno, sve je to utjecalo na hrvatske nogometaše koji su u drugom dijelu podbacili, pa i zaslužili Bilićevu kritiku. Na svu sreću, ovog su puta slabija igra, ali i divljačko ponašanje jednog dijela navijača prošli nekažnjeno, ali sigurno nas ni FIFA ni UEFA više neće gledati blagonaklono. Ne vjerujemo ipak da bi netko tko želi doći na vrh HNS-a želio SP bez Hrvatske.

Do novog ispita ostalo je još dva mjeseca, a tada će protiv Ukrajine sigurno biti kompletiran igrački kadar, jer u lipnju bi se moglo gotovo zacementirati drugo mjesto u skupini, odnosno ostati u izglednoj situaciji za plasman na SP.