'MODRI' U LIGI PRVAKA

Dinamov učinak s gostovanja: jedna pobjeda, jedan remi

01.11.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Od ukupno sedam odigranih utakmica na gostujućem travnjaku u Ligi prvaka, Dinamo je tek jednom pobijedio i jednom remizirao

Nogometaši Dinama do sada su sedam puta gostovali u Ligi prvaka i pritom ostvarili samo jednu pobjedu, u studenom 1998. slavili su u Amsterdamu protiv Ajaxa 1:0.

Gol odluke postigao je Josip Šimić u 68. minuti. Bio je to gol koji je obilježio njegovu karijeru i proslavio tada tek navršenoga 21-godišnjaka. Šimić je prebacio Van der Saara i potopio 'Kopljanike' usred Amsterdama. Tri godine ranije Ajax je osvojio Ligu prvaka, 1996. igrao je u finalu, a 1997. bio je polufinalist, dok je Dinamo s trenerom Velimirom Zajecom prvi put nastupao u skupini najprestižnijeg natjecanja.

Dinamo je te sezone osvojio drugo mjesto u skupini sa osam bodova, tri manje od Olympiakosa, dok su Porto i Ajax gledali u leđa hrvatskom prvaku sa po sedam bodova. No tada su u drugi krug natjecanja išli samo pobjednici skupina te dva najbolja drugoplasirana. "Modri" su od šest drugoplasiranih ekipa bili najslabiji, a prolaz su izborili Real Madrid i Manchester United.

Iduće sezone Dinamo je 'slavio' i na Old Traffordu. Premda je odigrao 0:0, bod protiv tada aktualnog prvaka Europe Manchester Uniteda bio je ravan pobjedi. Crvene vragove su predvodili David Beckham, Ryan Giggs, Andy Colea i Dwight York, no nisu uspjeli probiti obranu hrvatskog sastava kojeg je tada vodio Osvaldo Ardiles. Dinamo je osvojio i bod i na Velodromeu protiv Olympique Marseillea (2:2). Niti šareni sastav domaćina, niti dva vodstva nisu bila dovoljna za tri boda koja bi značila treće mjesto i proljeće u Kupu Uefa. Dinamo je vodio 1:0 i 2:1 golovima Mujčina (42) i Mikića (84), no OM je golom Diaware minutu prije kraja izvukao bod, te gurnuo Sturm na treće mjesto. Prva dva su osvojili Manu i Marseille, dok je Dinamo bio posljednji sa pet bodova.

DINAMO NA GOSTOVANJIMA U LIGI PRVAKA
Ukupno: 7 utakmica, jedna pobjeda, dva rema i četiri poraza, uz razliku pogodaka 3:10

Sezona 1998/99
Olympiakos - Dinamo 2:0
Ajax - Dinamo 0:1 (Šimić 68)
Porto - Dinamo 3:0

Sezona 1999/00
Manchester United - Dinamo 0:0
Sturm - Dinamo 1:0
Marseille - Dinamo 2:2 (Mujčin 42, Mikić 84)

Sezona 2011/12.
Lyon - Dinamo 2:0