GOSTI SLAVILI 2:0

I 'skromni' Ajax ostavio Dinamo na nuli

18.10.2011 u 22:30

Bionic
Reading

Dinamo nakon trećeg kola u Ligi prvaka nema ni boda, ali ni postignutog gola. Večeras je u Maksimiru slavio Ajax, koji u Amsterdam nosi pobjedu 2:0. Imao je Dinamo svojih prilika, pa Jurčić i dečki mogu žaliti za promašajima Rukavine i Sammira

Najavljivao je trener Jurčić kako Dinamo protiv Ajaxa može i mora do pobjede i bodova. No, da bi to postigao, njegovi bi igrači morali realizirati barem jednu prigodu, a večeras su ih imali i Sammir i Rukavina i Beqiraj, ali promovirali su Kenentha Vermeera u junaka nizozemske momčadi.

Dinamo je u utakmicu ušao vrlo odlučno, spreman napokon zabiti Ajaxu te uzeti prve bodove u ovoj sezoni Lige prvaka. Beqiraj je nakon svega 30-ak sekundi natjerao Alderweirelda na grešku, no nije uspio zaprijetiti vrataru Vermeeru. Isto je u trećoj minuti ponovio i Sammir, uzevši loptu Enohu, potom je proigrao Rukavinu, ali se sâm našao u zaleđu pa je i ova prigoda ostala neiskorištena.

Novu prigodu za Dinamo već u petoj minuti imao je Beqiraj, ali Vermeer je i ovog puta bio siguran. Kelava se do šeste minute uglavnom smrzavao, a tada mu je prvi put stigla prijetnja, nakon udarca Alderweirelda.

Dinamo je u tim trenucima igrao vrlo dobro, kombinirao i prijetio gostima. Sammir je zakuhao u devetoj minuti i uposlio Leku, no i njegov udarac uspio je zaustaviti Vermeer. Nakon Dinamova uraganskog početka trgnuli su se i gosti, a slobodnjak Vertongena Kelava je jedva zaustavio, ali točno na udarac De Jonga, koji je loptu poslao u gol-aut.

Isti je igrač u prilici bio i u 20. minuti, ali sada je pucao glavom. Na svu sreću, epilog je bio isti. Uslijedila je 'stvaralačka' pauza na obje strane, pa do 30. minute nije bilo prigoda. A tada je Badelj, koji je u ovoj utakmici opet bio jedna od slabijih Jurčićevih karika, umjesto udarca upošljavao Ibaneza, pa je i ova prilika prokockana. Do poluvremena Dinamo je imao još dvije odlične prigode, no prvu je zapucao Rukavina, dok je Sammirov udarac obranio Vermeer. Završnica prvog dijela pripala je gostima, pa je Kelava morao čak tri puta spašavati svoj gol – nakon udaraca Boerrigtera, Sulejmanija i De Jonga.

Uvidio je i Jurčić da Badelju baš ne ide, pa je u nastavku priliku dao Kovačiću. Drugo poluvrijeme prilikom je otvorio Sammir, no kao u većini slučajeva, udarac je otišao kraj gola.

Zato je Boerrigterov u 49. minuti bio precizan, što je razveselilo 200-tinjak Ajaxovih navijača na južnoj tribini jer gosti su poveli 0:1. Bio je to šok i za igrače i za navijače, koji su tek u nekoliko navrata pokušali razbuditi svoje ljubimce. Doduše, počastili su ih povicima 'igrajte pederi', ali pomaka u Dinamovoj igri nije bilo.

U 60. minuti Alderweireld je imao meč-loptu, no njegov je udarac otišao tek koji centimetar od Kelavina gola. Još jednu takvu prigodu u 75. minuti imao je i Janssen, no Kelava je ovog puta izašao kao pobjednik.

Istina, pokušavali su 'modri' nešto, no pokušaji Ibaneza, Leke i Calella bili su lagani plijen za gostujućeg golmana. Pokušao je svoju momčad trgnuti i Jurčić, no jedino što je dobio uvođenjem Pokivača umjesto Beqiraja su bili zvižduci i povici 'Jurčiću odlazi'.

Posljednji udarac Jurčićeva momčad dobila je u 90. minuti, kada je Eriksen pokraj Tomečaka uspio izboriti loptu i bez problema matirati Dinamovog golmana.

Tako je Dinamo i svoje četvrto domaćinstvo Ajaxu zaključio, uz treći poraz, bez postignutoga gola. A imao je priliku za bolji rezultat.

Sljedeću utakmicu Dinamo igra protiv istog suparnika 2. studenoga u Amsterdamu.