TEŠKE OPTUŽBE

I Blatter je poklanjao novac delegatima?

18.10.2011 u 11:40

Bionic
Reading

Na pomolu je novi veliki skandal u Međunarodnoj nogometnoj federaciji (Fifa). Za njega je zaslužan Jack Warner, diskreditirani bivši čelnik organizacije i bivša desna ruka Seppa Blattera

U intervjuu za lokalni dnevnik bivši nogometni dužnosnik iz Trinidada i Tobaga, te aktualni ministar rada u Vladi iste karipske dvootočne državice, kazao je da je Sepp Blatter, danas predsjednik Fife u četvrtom mandatu, svojedobno skupljao glasove u vlastitoj izbornoj kampanji na isti način kao što je to prošle godine pokušao Mohamed bin Hammam, Kataranin koji je izbačen zauvijek iz Fife i nogometa zbog korupcijskog skandala podmićivanja dužnosnika 25 saveza iz Karipske nogometne unije (CFU).

'Blatteru smo osobno ja i Bin Hammam raznosili "darove" tijekom njegovih kampanja za predsjednika Fife 1998. i 2002. godine. Razlika je samo u tome što tada to nije smatrano mitom', napisao je Warner u pismu Trinidad Guardianu.

'Vodili smo Blattera cijelom kuglom zemaljskom, agitirali za njega i na kraju je pobijedio na izborima. Tada sam prvi put sreo i upoznao Petrusa Damaseba, aktualnog predsjednika FIFA-ina Etičkog povjerenstva, organa koji je suspendirao Bin Hammama i mene. Tada je Damaseb bio predsjednik Namibijskoga nogometnog saveza'.

'Uskoro ću ispričati cijelom svijetu kakav mu je dar Bin Hammam dao u Blatterovo ime. Zanima me kako tada gospodin Damaseb taj poklon nije držao mitom kao što to čini danas'.

'Na videosnimci koju Fifa posjeduje jasno se čuje kako na spornome sastanku upozoravam CFU-ove delegate da zbog poklona nisu dužni dati svoj glas Bin Hammamu. Rekao sam tada i njemu: Ako doneseš gotovinu sa sobom, nećeš je davati nikome izravno. Dat ćeš je CFU-u, a CFU će je ravnopravno rasporediti na svojih 25 članica'.

'Jasno sam time želio osigurati da nitko ne osjeća obvezu glasovanja za njega zato što je donio novac. On je to apsolutno prihvatio'.

Warner je bio predsjednik Nogometne federacije Srednje i Sjeverne Amerike (CONCACAF), u okviru koje djeluje i CFU, član FIFA-ina izvršnog odbora i dopredsjednik FIFA-e. Suspendiran je u svibnju prošle godine. Nakon što je podnio ostavku na sve dužnosti, iz Fife su ga, za razliku od Bin Hammama, amnestirali od krivnje na ime 'starih zasluga'.