STRAH NA OTOKU

Stranci žele zatvoriti englesku Premier ligu

17.10.2011 u 16:10

Bionic
Reading

Izvršni direktor Udruge engleskih nogometnih menadžera Richard Bevan izrazio je bojazan kako bi strani vlasnici engleskih klubova mogli ukinuti sustav prelazaka klubova iz jednog ranga natjecanja u drugi, odnosno od Premier lige napraviti natjecanje zatvorenog tipa po uzoru na američke profesionalne lige u košarci (NBA), hokeju (NHL), beseballu (MLB) i footballu (NFL)

'Već nekoliko klubova koji su u stranom vlasništvu govore o uvođenju izbjegavanja ispadanja iz Premier lige', rekao je Bevan ne imenujući o kojim se klubovima radi.

Trenutačno je 10 od 20 klubova u najjačem rangu engleskog nogometa u stranom vlasništvu uključujući i aktualnog prvaka Manchester United, vodeći sastav u ovome prvenstvu Manhester City, te osvajača dvostruke krune za 2010. Chelsea, a za promjenu strukture ili pravila u premier ligi potrebno je sakupiti 14 od 20 glasova klubova.

'Ako još četiri ili pet klubova dobije strane vlasnike, moglo bi nam se dogoditi zatvaranje Premier lige. Nadam se da bi se takav potez mogao izbjeći. Sustav ispadanja u niži i ulaženja u viši rang natjecanja kamen je temeljac engleskog ligaškog nogometa od njegova utemeljenja u drugoj polovici 80-ih godina 19. stoljeća', naglasio je Bevan.

Sa sustavom prelazaka klubova iz jednog ranga natjecanja u drugi posebice se ne slažu američki vlasnici klubova, jer nisu odrasli u takvom okruženju, a trenutačno su četiri engleska prvoligaša u američkom vlasništvu - Manchester United, Liverpool, Aston Villa i Sunderland.

Prošloga je tjedna jedan od direktora Liverpoola Ian Ayre doživio oštre kritike zbog komentara kako bi njegov klub zaradio više novca od prodaje televizijskih prava za inozemstvo kada bi ih prodavao samostalno, a ne kolektivno preko Premier lige.