PROFIL SUPARNIKA

Turska je reprezentacija koje se (ne) treba bojati

13.10.2011 u 14:34

Bionic
Reading

Turska danas nije niti izbliza tako jaka kao u vrijeme legendarnog Hakana Šukura, no ipak treba biti oprezan u najavama sigurnog prolaza u doigravanju za euro 2012.

Turska nogometna reprezentacija godinama je bila u 'čekaonici svjetskog nogometa'. Bez plasmana na velika natjecanja i bez ozbiljnijih rezultata. No, silna ulaganja u nogomet dala su rezultata i Turska je u zadnjih 10 godina osvojila svjetsku broncu, te izborila plasman u polufinale europskog prvenstva.

Do početka 90-tih godina kada je Turska počela ozbiljnije ulagati u nogomet jedini nastup na svjetskom prvenstvu ostvarili su davne 1954. godine, dok su na europskom prvenstvu debitirali 1996. godina kada i Hrvatska.

No, u Engleskoj se nisu dobro proveli, upisali su tri poraza uz razliku pogodaka 0:5. No, već na idućoj europskoj smotri 2000. u Belgiji i Nizozemskoj stigli su do četvrtfinala u kojem su izgubili od Portugala (0:2). Dvije godine kasnije, na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji ostvarili su svoj najveći nogometni uspjeh osvojivši treće mjesto. Tvorac turskog čuda bio je Senol Gunes koji je kormilo nacionalne vrste napustio 2004. Turkesu do bronce predvodili Hakan Šukur najbolji strijelac u povijesti reprezentacije sa 51 golom, te rekorder po broju nastupa u turskom dresu vratar Rustu Recber.

Nakon bronce osvojene na Dalekom istoku Turci više nisu sudjelovali na svjetskim prvenstvima, baš kao niti na EP- u Portugalu 2004. Međutim, na zadnjoj europskoj smotri u Austriji i Švicarskoj 2008. stigli su do polufinala i to preko Hrvatske. U ludom četvrtfinalnom ogledu u Beču Turska je slavila boljim izvođenjem jedanaesteraca, a potom u polufinalu izgubila od Njemačke.

U kvalifikacijama za EP 2012. osvojili su drugo mjesto u skupini iza nedodirljive Njemačke. Izbornik Guus Hiddink bio je na rubu otkaza, no 'preživio' je kao i naš Slaven Bilić do konca dodatnih kvalifikacija, a daljnja sudbina će mu ovisiti o plasmanu na Euro 2012.

Momčad predvode kapetan Hamit Altintop, Brazilac s turskom putovnicom Marco Aurelio dos Prazeras ili Mehmet Aurelio, odlični vratar Volkan Demirel, te napadači još jedan 'stranac' Englez Colin Kazim-Richards ili po turski Kazim-Kazim, Burkan Yilmaz, te Yilmaz Burak. Hrvatski 'krvnik' iz bečkog ogleda Semih Senturk upisao je u kvalifikacijama pet nastupa i zabio je jedan gol. Prema podacima transfermarkta najvrijedniji turski igrač je napadač Real Madrida Nuri Sahin koji je procijenjen na 20 milijuna eura, no on je već duže vrijeme izvan stroja zbog ozljede. Veznjak Atletico Madrida Arda Turan vrijedi oko 15 milijuna eura, branič Fenerbahčea Gonul Gokhan oko 12, a veznjak Valencije Mehmet Topal 11 milijuna eura.