ODLAZAK ILI OSTANAK

Što će biti s Bilićem ako Hrvatska ipak bude prva?

11.10.2011 u 11:29

Bionic
Reading

Pitanje je hoće li nas zapljusnuti novi val lude euforije i ljubavi prema Biliću ukoliko se Fortuna ponovno poigra s našom sudbinom i ostvari se predviđanje da Gruzija sredi Grčku, a Hrvatska odradi svoj dio posla s Latvijom? Hoće li Slaven Bilić u tom slučaju ponovno zadobiti simpatije i bezrezervnu potporu struke i navijača?

Utorak je dan istine za Hrvatsku. Realno, mogućnosti da Hrvatska osvoji prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini nisu velike, ali itekako postoje. Gruzija se dosad iskazala kao ozbiljna momčad, a Grci u Tbilisi putuju u desetkovanom sastavu. Već to je sasvim dovoljno da se zapitamo o mogućnostima da domaćini srede Grke baš kao što su svojedobno i Hrvate.

Je li to preveliki optimizam? Možda, no priznat ćete, takav rasplet je zaista moguć!

Zanimljivije od svega ipak je kako će javnost percipirati Slavena Bilića i reprezentaciju u slučaju najpovoljnije varijante, poraza Grčke i pobjede Hrvatske nad Latvijom u Rijeci. Nakon svakog kiksa aktualni izbornik reprezentacije doživio je salve negodovanja, nakon poraza u Pireju pola nacije je zazivalo njegov odlazak, no Hrvati su narod koji je neumjeren u pobjedama i porazima, iz nevjerojatnog optimizma na valu neke sportske pobjede uskačemo u apatiju zbog samo jednog poraza, očekivanja su uvijek nevjerojatno velika, a realnost nerijetko posve suprotna. I sve se mijenja nevjerojatnom brzinom.

Dakle, pitanje je hoće li nas zapljusnuti novi val lude euforije i ljubavi prema Biliću ukoliko se Fortuna ponovno poigra s našom sudbinom i ostvari se predviđanje da Gruzija sredi Grčku, a Hrvatska odradi svoj dio posla s Latvijom. Hoće li Slaven Bilić u tom slučaju ponovno zadobiti simpatije i bezrezervnu potporu struke i navijača ili se ipak neće zaboraviti blijede partije protiv Ukrajine i katastrofalni porazi od Engleza u prošlom kvalifikacijskom ciklusu za nedostignuto Svjetsko prvenstvu 2010. i još bljeđe prezentacije protiv Grka, Gruzijaca i Izraelaca u aktualnim kvalifikacijama za Euro 2012.

Rasprava je otvorena i trajat će samo do večeras. Već oko 21 sat sve će biti poznato, već u to vrijeme razni forumi i internetski portali vrištat će hvalospjeve ili nove salve pokuda na račun Slavena Bilića. Izbornik je ovog trenutka na koljenima, a hoće li se ponovno uzdići poput Feniksa ili će potonuti s reprezentacijom koja slovi kao ponajbolja na svijetu, to ipak ovisi najviše o navijačima. Uz dužno poštovanje prema struci, nogomet se igra zbog navijača, a ne zbog sponzora, samih nogometaša ili trenera. Možda jednom to svi shvate.