NK PREČKO

Na zapadu Zagreba nešto novo

06.10.2011 u 11:27

Bionic
Reading

Na starom maksimirskom travnjaku u Prečkom vježba 300 mladih. Zagići i limači petoligaša Prečkog natječu se s prvoligašima i drugoligašima, a mlađi pioniri dvaput zaredom bili su treći na kupu Gothia u Švedskoj

U nogometnom klubu Prečko vježba tristotinjak mladih igrača u dobi od pet do 18 godina. Ta se omladinska nogometna škola u zapadnom zagrebačkom naselju ne financira iz proračuna nego iz priloga sponzora, donatora i roditelja. Školu za mlade pohađaju dječaci i mladići iz Prečkog, Španskog, Vrbana, Rudeša, Sv. Nedjelje i Malešnice.

Školu je utemeljio Stipe Tokić, a osim njega s mladima još rade Stipica Pilj, Slavko Fofić, Nikola Glavaš, Jenisej Krnjaić, Zlatko Leskur, Alen Jukić i Matej Tolić te atletska trenerica Sanda Petričević i gimnastička trenerica Maja Drobnjaković.

Nogometni klub Prečko član je Prve zagrebačke lige (to je peti natjecateljski razred), ali najmlađe selekcije tog kluba natječu se u najvišem prvenstvenom razredu sa sastavima prvoligaških i drugoligaških klubova. Predsjednik Prečkog je Franjo Kantoci, dopredsjednik je Ivan Tolić, član uprave Ivan Gilja, a tajnik Irin Gilja.

'Naš je cilj da se djeca bave sportom bez pritiska, bez imperativa rezultata, da se igraju. Tako i radimo, više obiteljski', ističe Stipe Tokić, koji je kao igrač prošao Dinamovu omladinsku školu, a prvoligašku nogometnu karijeru završio je 2000. u vinkovačkoj Cibaliji zbog zdravstvenih razloga u 24. godini.

'Našao sam se pred zidom: što sad, kamo da krenem, što da učinim', otkriva dvojbe Tokić.
Krenuo je trenerskim stazama, sedam godina se školovao, obranio diplomski rad 'Aktivna obrana u sistemu 4-4-2' i stekao nogometnu licenciju Euro Pro. Može biti trener ili sportski direktor bilo koje seniorske momčadi. Zasad, međutim, ne ide nikamo iz omladinske škole. Barem idućih pet, šest godina, do vremena kad će nekoliko mladih nogometaša iz Prečkog zakucati na Dinamova vrata.

No članovi Prečkog već danas treniraju na Dinamovoj travi.

'Romeo Jozak, direktor Dinamove omladinske škole, pomogao nam je da presadimo staru travu s maksimirskog igrališta na pomoćno igralište u Prečkom', pripominje Tokić.
U tom klubu svi mladi igraju. Najmlađi, zagići i limači, zbog brojnosti podijeljeni su u dva kluba: Prečko i Bubamaru.

Mlađi pioniri, pak, ove i lanjske godine bili su treći na kupu Gothia u Švedskoj i to u konkurenciji 73 sastava iz cijelog svijeta. Pozivi Prečkom na turnire mladih stižu sa svih strana. Ove jeseni Prečko će u Austriju i Mađarsku, dogodine u Portugal i (ponovno) u Švedsku. Stara maksimirska trava i u Prečkom je plodonosna.