SVE ZBOG TV-A

UEFA od 2014. razvlači kvalifikacijske dvoboje

05.10.2011 u 18:35

Bionic
Reading

Kako bi maksimizirali televizijsko praćenje a time i profit u Europskoj nogometnoj federaciji (UEFA) od 2014. godine namjeravaju uvesti novi kalendar odigravanja kvalifikacijskih utakmica

Ujesen 2014. kvalifikacijski bi ciklus za Europsko prvenstvo 2016. godine europske reprezentacije trebale započeti po novome kalendaru. Umjesto da sve igraju u petak pa utorak, kako je sada običaj, UEFA bi utakmice rasporedila ravnopravno kroz šest dana, počevši od četvrtka do utorka u idućemu tjednu.

Svakodnevno bi tako televizijski gledatelji mogli gledati podjednako veliki kontigent utakmica umjesto da su sve koncentRirane na samo dva dana. Igrat će se tako i subotama, nedjeljama i ponedjeljcima.

Informaciju je u srijedu, govoreći na londonskoj konferenciji Lideri u nogometu, potvrdio UEFA-in glavni tajnik Gianni Infantino.

'Igrači su naviknuti igrati svaka tri dana. Ako to mogu raditi u klubovima kroz čitavu sezonu, ne vidimo zašto ne bi mogli u reprezentacijama,' rekao je Talijan, inače desna ruka predsjednika Michela Platinija, dodavši:

'Ne očekujemo da ćemo imati problem. Ideju jednoglasno podupiru sva 53 UEFA-ina saveza. Ne smijemo si više dopustiti propuštanje televizijskih vikend-termina. Priliku koriste drugi sportovi i opasno nas ugrožavaju. DUgoročno bi se dosadašnja praksa mogla pokazati vrlo štetnom po nogomet.'

Ako nitko drugi, žalit će se sigurno klupski menadžeri, s obzirom na to da će dva nastupa unutar samo tri dana povećati rizike ozljeđivanja igrača.

S druge strane, neki treneri u klubovima dobivat će svoje igrače na raspolaganje puno ranije nego dosad. Ako reprezentacije koje, primjerice, budu igrale u četvrtak, odigraju drugu utakmicu u terminu u nedjelju, igrači će se u klub moći vratiti dva dana ranije no što je trenutačno običaj.