PRENAPUČENOST I SUZAVAC

Tragedija u Abidjanu: 22 mrtva na stadionu

30.03.2009 u 17:14

Bionic
Reading

Najmanje 22 osobe su poginule kad se srušio dio zida na jednoj od tribina stadiona Houphouët-Boigny u Abidjanu za vrijeme utakmice između Obale Bjelokosti i Malavija u kvalifikacijama za SP 2010. godine

Nakon što se srušio zid nastala je panika, a policija je pokušala uvesti mir bacivši suzavac, što je samo pogoršalo situaciju. Osim 22 preminula, ozlijeđeno je više stotina osoba, od čega je dio nesretnika u stanju opasnom po život.

Na stadionu je bilo više od 50.000 gledatelja, a ovo je četvrta tragedija ovog tipa u Africi u posljednjih deset godina. Fifina inspekcija dala je potrebnu licencu stadionu, što znači da su za  tragediju odgovorni organizatori. Prevelik broj gledatelja i nesuvisla reakcija policije doveli su do tragične bilance, no pitanje je hoće li itko odgovarati.

15. travnja Liverpool će obilježiti 20. obljetnicu tragedije na stadionu Hillsbrough, gdje je zbog identičnog spleta okolnosti preminulo 96 navijača 'redsa'. Budući da vlasti prvo nisu željele usmjeriti prst krivnje prema službenim osobama, sud je nakon tužbe obitelji poginulih odlučio drugačije i tada se dogodio ključan zaokret u sigurnosti na britanskim stadionima. Jesu li vlasti Obale Bjelokosti spremne za preuzimanje odgovornosti, pokazat će vrijeme.

Obala Bjelokosti je utakmicu dobila 5:0, a dva gola postigao je Didier Drogba.