ČUDAN KAVKASKI DERBI

Eto'ov Anži opet optužen za namještanje!

27.09.2011 u 15:46

Bionic
Reading

Nije prvi put ove sezone, a jesu li optužbe utemeljene – prosudite sami. U kavkaskom derbiju ruskog prvenstva Anži iz Dagestana i Terek iz Čečenije odigrali su 2:2. Meč je obilovao šansama, no neki istaknuti nogometni stručnjaci uvjereni su da je u utorak viđena još jedna namještaljka

Sažetak sporne utakmice između Anžija i Tereka

Aleksandr Bubnov, bivši sovjetski reprezentativac i istaknuti trener, a danas komentator i analitičar, istupio je na svjetski poznatoj TV postaji Russia Today i teško optužio Anži i Terek.

'To nije bio nogomet, nego jeftina komedija. Način na koji su postignuti golovi, i kako je Anži igrao u obrani – nikad nisam vidio tako nešto. Razina borbenosti, startovi i emocionalno stanje dagestanskih igrača bili su nekoliko razina niži od uobičajenog. Zato su im njihovi navijači onako bukali na kraju utakmice', oštar je bio Bubnov.

Bubnov je obećao da će tražiti istragu na sljedećem sastanku Ruskog nogometnog saveza.

Otkako je izronio iz anonimnosti nižih liga, pa gotovo preko noći kupio zvijezde svjetskog ranga poput Roberta Carlosa, Jurija Žirkova i Samuela Eto'a, nogometni klub Anži iz Mahačkale izazvao je veliki interes u svijetu. Čini se da njegov vlasnik, dagestanski oligarh Sulejman Kerimov, stvara nekovrsni 'ruski Chelsea', i to ne u Moskvi, nego na ratom razorenom Kavkazu.

U dijelu ruske javnosti vlada uvjerenje da su klubovi s Kavkaza i politički protežirani, jer se kroz nogometne spektakle pokušava stvoriti privid uspješnog društva na sjevernom Kavkazu. Poznato je da i čečenski predsjednik - za mnoge lokalni gospodar rata, Ramzan Kadirov - troši strahovit novac u nogometu (u njegovim je rukama spomenuti Terek, koji je ove sezone trenirao Ruud Gullit) dok je lokalna ekonomija u depresiji, a financijska pomoć stiže iz Moskve.

Početkom lipnja, Anži je već bio u središtu skandala nakon pobjede nad moskovskim Lokomotivom; iz nekog razloga, trener poraženih Jurij Krasnožan u početnu je postavu uvrstio rezervne igrače. Odmah nakon tog meča bio je smijenjen.