NAJTEŽE GRUPE

Chelsea i Arsenal bez lakih protivnika, Bayernu grupa smrti

14.09.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Od ovoga gore nije moglo! – morala je biti prva misao Bayernovih dužnosnika nakon što je završen ždrijeb Lige prvaka. Chelsea i Arsenal prošli su ponešto bolje, a iako su favoriti za prolaz grupe, neće biti lakih utakmica ni potencijalne minutaže za igrače iz drugog plana

Otpočetka se znalo, neovisno o tome što su u dva posljednja bubnja, da Manchester City i Napoli po kvaliteti spadaju u prve dvije jakosne grupe. Pridodajte im Villareal i Bayern, i dobili ste skupinu u kojoj svi klubovi imaju u planu nastup u osmini finala. Sve u svemu, za pola klase su u prednosti Nijemci i Englezi, ali predstoji nam grupa u kojoj će svaka utakmica biti 'na nož'.

Arsenal je imao nesreću izvući dortmundsku Borussiju i Napoli, najjačeg iz zadnje jakosne grupe, a uz Olympiakos i Marseille grupa izgleda vrlo tijesno, jer sve ekipe računaju da bi mogle proći do osmine finala.

Chelseajeve ambicije sežu puno dalje od osmine finala, ali morat će se poprilično pomučiti jer je izvukao grupu s tehnički vrlo profinjenim i ambicioznim ekipama koje su često podcijenjene u europskim okvirima. Ironično je i to da su ovoljetne kupovine londonskog kluba, Mata i Courtois, upravo stigle iz Valencije i Genka.

GRUPA A

FAVORITI

Bayern
Već šest sezona zaredom svake druge sezone Bayern osvaja njemačko prvenstvo i pruža dobre partije u Europi. Nije slučajno riječ o neparnim godinama, kada se ne igra ni Europsko ni Svjetsko nogometno prvenstvo. Bundesligu je furiozno nastavio nakon početnog poraza, a grupa, iako je nevjerojatno teška, ne bi smjela biti nepremostiva prepreka.

Zvijezda momčadi: Arjen Robben, krilni napadač, Nizozemska
Kada je zdrav, spada među pet najboljih svjetskih igrača. U kombinaciji s Ribberyjem tvori možda najbolji krilni tandem klupskog nogometa, s kojim je Bayern nepobjediv u domaćem prvenstvu. Nizozemčev problem su staklena koljena, a s njegovim ozljedama nije pitanje hoće li se dogoditi, već kada i koliko će biti teške.

Manchester City
Kada se četiri sezone zaredom potroši preko 100 milijuna eura samo na odštete za dovođenje novih igrača, onda je jasno da se radi o vrhunskom kadru. Ove sezone konačno funkcionira i kao skladna jedinica, a napadački dvojac Agüero-Džeko igra kao da se pozna godinama. Iako premijerno nastupa u Ligi prvaka, prolaz skupine zasigurno je bio jedan od imperativa prije početka sezone.

Zvijezda momčadi: Sergio Agüero, napadač, Argentina
U momčadi prepunoj kvalitete ne postoji onaj jedan igrač, poput Ronalda ili Messija, koji bi se isticao. Agüero je trenutačni hit u Manchesteru i više nitko ni ne spominje Teveza koji je samo donedavno bio glavna karika ekipe.

KORAK IZA

Napoli
Nakon što je potrošio čak 60 milijuna eura na pojačanja, Napoli se nadao mogućem prolasku grupe Lige prvaka. Napadačka linija, kojoj je pridodan Goran Pandev, izgleda sjajno, a u liku Mareka Hamšika ima jednog od najboljih distributera lopti u Europi. Najslabiji dio postave čini se obrana, sačinjena većinom od vrlo starih igrača koji se snalaze u talijanskoj ligi, ali kojima će biti vrlo teško protiv najboljih klubova Europe.

Zvijezda momčadi: Marek Hamšik, centralni vezni, Slovačka
Milan je bio vrlo uporan cijelog ljeta, ali čelnici Napolija nisu htjeli pregovarati pa je Slovak ostao u Napulju. Za kreativnog veznog igrača Hamšik je iznimno pokretljiv te defanzivno dobar, a već je na početku sezone, kao rekonvalescent, riješio utakmicu protiv Cesene, ubilježivši asistenciju i gol u samo pola sata na terenu.

Villarreal
Tijekom ljeta ostao je bez glavnog kreatora igre Santija Cazorle, koji je odlučio prijeći u novopečenog bogataša Malagu, ali taj je odlazak kompenziran dolaskom De Guzmana. Osim njega, obavljena je jedna od kupovina ljeta - za relativno malih devet milijuna eura ugrabljen je jedan od najperspektivnijih braniča, Kolumbijac Zapata. Na početku sezone klub je dobio peticu od Barcelone, ali to nije mjerilo njegove objektivne vrijednosti.

Zvijezda momčadi: Giuseppe Rossi, napadač, Italija
Igrač koji je prouzročio jednu od transfer-trakavica ovoga ljeta, kada je navodno trebao prijeći u Juventus ili Barcelonu. Kako je ostao u Villarrealu, u duetu s Nilmarom čini izuzetno kvalitetan napadački dvojac koji na račun razumijevanja i individualne kvalitete može napraviti neprilike svakoj obrani.

GRUPA E

FAVORIT

Chelsea

S uloženih 85 milijuna eura za igrače i još 15 za trenera nije značajno ojačala momčad. Mata je dobrodošlo osvježenje na krilnoj poziciji, ali i dalje ostaje neriješeno pitanje centralnog veznog igrača (poput Modrića), koji bi mogao pomoći Lampardu u ofenzivnom dijelu igre. Osim toga, loša forma Fernanda Torresa sljedeći je veliki problem te bi takav Chelsea mogao imati velikih problema.

Zvijezda momčadi: Frank Lampard, ofenzivni vezni, Engleska
Sa 33 godine na leđima nema učinak kakav je nekad imao, niti može pokrivati količinu prostora koju je nekad pokrivao, ali on je, uz Terryja, i dalje srce i duša ove ekipe. Kako nije dobio adekvatnog partnera u sredini terena, i dalje će ofenzivna igra cijele ekipe uvelike ovisiti o njegovoj formi i zdravlju.

U BORBI ZA PROLAZ

Valencija
Nakon ovoljetnog odlaska Mate i prošloljetnih odlazaka Ville i Silve, može se reći da je momčad u kratkom vremenu ostala bez najvećih zvijezda. No ekipa se ne čini slabijom. Štoviše, nakon što se u zadnjih godinu dana riješila nekih veterana koje su godinama mučile ozljede, Valencija ponovo ima mladu ekipu željnu dokazivanja koja je adekvatno pokrivena na svim pozicijama.

Zvijezda momčadi: Ever Banega, centralni vezni, Argentina
Ujednačena momčad kakva je Valencija nema neku izrazitu zvijezdu kakve su nekoć bile Villa ili Silva. Umjesto toga, ima čitav niz manje poznatih, ali iznimno kvalitetnih igrača, poput Banege, koji nakon što je riješio probleme s ponašanjem izvan terena polako postaje jedan od najboljih veznih univerzalaca Europe.

Bayer 04 Leverkusen
Nakon groznog prvog kola i prethodnog ispadanja iz nacionalnog kupa činilo se da će teška ozljeda reprezentativnog golmana Renea Adlera koštati Leverkusen barem desetak prvenstvenih bodova te poneku utakmicu Lige prvaka. No otkad je posudio Bernda Lena iz Stuttgarta, primio je samo jedan pogodak i ponovo izgleda kao momčad za sam vrh. Odlazak Vidala uspješno je kompenziran povratkom kapetana Simona Rolfesa.

Zvijezda momčadi: Renato Augusto, ofenzivni vezni, Brazil
Staturom pomalo atipičan ofenzivni vezni, visok 186 centimetara, poprilično je jak i čvrst na nogama, što mu omogućuje da aktivno sudjeluje i u defanzivnom dijelu igre. Osim te kvalitete, Augusto ima odličnu tehniku šuta te, slično kao i drugi igrači s njegove pozicije, jednako je opasan kao asistent i strijelac.

Genk
Mlada i poletna momčad koja simbolizira sve što bi belgijska reprezentacija htjela biti u budućnosti: tehnički profinjena ekipa, dobro posložena i taktički zrela. Najveći adut Genkove igre je kombinatorika i tehnička vještina većine igrača, što ukratko znači da neće moći igrati previše defanzivno. Kada izađe protiv najboljih europskih ekipa, to možda i neće biti najbolja taktika, ali teško da ova momčad može igrati drugačije.

Zvijezda momčadi: Kevin de Bruyne, ofenzivni vezni, Belgija
Tijekom ljeta, zajedno sa svojim sada već bivšim suigračem Courtoisem, trebao se preseliti u Chelsea, ali taj je transfer propao uglavnom zbog ozljede koja će ga natjerati da propusti barem dvije utakmice Lige prvaka. Dvadesetogodišnjak najčešće igra na poziciji lijeve špice te se kao dešnjak često zabada u sredinu i prijeti odličnim udarcem.

GRUPA F

FAVORIT

Arsenal

Nakon katastrofalnog početka prvenstva Arsenal se počinje oporavljati, a prinove pristigle u zadnji čas, Mertersacker, Andre Santos i Arteta, bit će dobrodošla pojačanja za momčad koja nema predugačku klupu. Ostaje pitanje zašto Wenger nije ranije osvježio momčad novim igračima ako je znao da Fabregas i Nasri gotovo sigurno odlaze? Kada se sve zbroji i oduzme, Arsenal i dalje ima jak tim, ali poput Lyona, svakom je godinom sve slabiji.

Zvijezda momčadi: Robin van Persie, napadač, Nizozemska
Nevjerojatno talentiran igrač i kompletan napadač koji podjednako dobro igra unutar i izvan šesnaesterca. Nažalost, kao i većinu njegovih sunarodnjaka, kronično ga napadaju ozljede zbog kojih nerijetko propusti i do pola sezone. Kada je zdrav, on je igrač koji će doprinijeti u svakoj utakmici, bilo pogotkom, bilo proigravanjima suigrača.

U BORBI ZA PROLAZ

Marseille
Ne dajte da vas zavara katastrofalan početak sezone momčadi Didiera Deschampsa, koja ima podjednako velikih problema u svim linijama igre. Neovisno o tome, klub s juga Francuske godinama je građena i na kraju odlično posložena momčad od većinom mladih igrača iz Francuske ili bivših kolonija. Trkački su jedna od najboljih ekipa, ne samo po pitanju izdržljivosti, već i brzine i motoričnosti.

Zvijezda momčadi: Lucho Gonzalez, centralni vezni, Argentina
Tijekom ljeta bio je na rubu prelaska u Malagu, ali zadržala ga je mogućnost igranja upravo u ovom, elitnom nogometnom natjecanju. Lucho je prije svega poznat po svojem udarcu i odličnim pridodavanjima napadu iz vezne linije, kada je upravo on taj koji dočekuje povratnu loptu upućenu od krilnog igrača ili napadača.

Borussia Dortmund
Jedno od najvećih iznenađenja prošle sezone, dortmundski klub je na krilima nevjerojatno dobro posložene i kompaktne ekipe te besprijekornog kretanja svih igrača došao do naslova Bundeslige. Odlaskom Sahina izgubio je bitnu nit na sredini terena, ali i dalje ima čitav niz aduta, počevši od niza novopečenih njemačkih reprezentativaca kao što su Hummels, Bender, Grosskreutz, Schmelzer i Götze.

Zvijezda momčadi: Mario Götze, krilni igrač, Njemačka
Od svih mladih igrača koje se već počelo proglašavati 'novim Messijima', Götze jedini zapravo zaslužuje tu titulu. Nevjerojatna je lakoća s kojom se kreće po terenu, neovisno o tome ima li loptu u nogama ili ne, a njegova proigravanja i pregled igre također su rijetko viđena poslastica. Velika uzdanica kluba i reprezentacije u sljedećem desetljeću.

Olympiakos
Sudbina ovog kluba i dalje je neizvjesna jer je njegov predsjednik navodno uključen u veliku aferu namještanja utakmica. No kako mu nisu ništa dokazali, ima dopuštenje za nastup u Ligi prvaka, u kojoj je ne jedanput uspješno prošao grupu te se junački suprotstavio najvećim europskim klubovima. Ipak, pošteno je reći da je ta ekipa barem za klasu lošija od momčadi iz grupe.

Zvijezda momčadi: Vasilis Torosidis, desni bočni, Grčka
Olympiakos nije ekipa koja očarava igrom pa, kako i priliči, tvrda i defanzivna momčad mora imati kapetana koji je obrambeni igrač. Iako igra na poziciji desnog beka, Torosidis se jednako dobro snalazi i na poziciji centralnog braniča, jer upravo on rukovodi defanzivnim redom Grka.