ŠETNJICA ZA FAVORITE

Barca, Milan i ManU lako u grupama C i H

12.09.2011 u 11:26

Bionic
Reading

Manchester United, Barcelona i Milan najveći su sretnici ovogodišnjeg ždrijeba Lige prvaka! A u njemu je bilo i jakih ekipa poput Manchester Cityja, Bayer Leverkusena, dortmundske Borussije i Napolija koje nisu bile u prve dvije jakosne grupe, pa su ih favoriti htjeli po svaku cijenu izbjeći. S druge strane, u ždrijebu su se našle i neke momčadi koje kvalitetom značajno zaostaju za najboljim europskim ekipama

Upravo su njih za protivnike u svojim grupama dobili Manchester United, Barcelona i Milan. Dakle, u skupinama C i H favoriti neće imati nikakvih problema, a osim utakmica između sebe, ostalo će biti formalnost. Upravo zbog toga ove dvije skupine možemo smatrati najlakšim grupama ovogodišnje Lige prvaka.

GRUPA C

U kvalitetom najslabijoj grupi Lige prvaka ne bi smjelo biti iznenađenja – Manchester United bi morao proći kao pobjednik skupine te pritom osvojiti minimalno 15 bodova. Benfica bi trebala završti na uvjerljivom drugom, Basel na trećem, a rumunjski autsajderi na posljednjem mjestu.

FAVORITI

Manchester United
Furioznim početkom sezone – osvajanjem nacionalnog Superkupa i svim trima pobjedama u prvenstvu – Manchester je nagovijetio lov na velike stvari. Prošle su godine pokleknuli tek u finalu, a ove se nadaju koraku dalje. Iako imaju dovoljno kvalitete kako bi to i postigli, veliku im brigu trebaju predstavljati frekventne ozljede stoperskog dvojca Ferdinand-Vidić, koji će obojica biti potrebni za ponovni prolaz do finala.

Klupska zvijezda: Wayne Rooney, napadač
Nakon što je očito riješio sve privatne probleme, potpisao novi ugovor te imao ljeto bez reprezentativnih obaveza, Rooney ponovo pokazuje zašto ga se smatra jednim od najboljih svjetskih igrača. U prva je tri prvenstvena kola postigao već pet pogodaka i čini se kako će biti nezaustavljiv ove sezone.

Manchester i Rooney su u strašnoj formi

Benfica
Iako su u posljednjih tek nešto više od godine dana ostali bez najvećih klupskih zvijezda Di Marie, Ramiresa, Davida Luiza i Fabija Coentraa, u međuvremenu su obnovili momčad s desetak kvalitetnih igrača čime su dobili dubinu, tj. dvostruku pokrivenost na svim pozicijama. Njihove su ambicije prije svega vezane uz prolazak grupe, a kvalitetu su već pokazali u kvalifikacijama, pobijedivši Twente i Trabzonspor.

Klupska zvijezda: Luisão, centralni branič
Sada već klupska legenda i kapetan, već osmu sezonu brani boje Benfice. Iako igra na poziciji centralnog braniča, Luisão je iznimno opasan i u protivničkom šesnaestercu te često postiže pogotke kako glavom, tako i nogom. Pravi je vođa, koji u isto vrijeme koordinira obrambenu liniju te iznosi loptu iz vlastite polovice terena.

AUTSAJDERI

Basel
Švicarci su stari posjetitelji Lige prvaka koji redovito zagorčavaju život nekom od favorita. Najveći ovosezonski dobitak za trenera Thorstena Finka ostanak je svih ključnih igrača iz prošle sezone. U ovogodišnjem su nacionalnom prvenstvu krenuli katastrofalno, ubilježivši samo 9 bodova iz 7 susreta, te će morati značajno poboljšati formu ako misle bilo što ostvariti u najelitnijem europskom natjecanju.

Klupska zvijezda: Xherdan Shaqiri, desno krilo
Predvodnik mlade grupe etničkih Kosovara koji su popunili redove švicarskih reprezentacija u svim kategorijama, Shaqiri je igrač koji će puniti nogometne naslovnice u predstojećem desetljeću. Podjednako je učinkovit kao strijelac i kao asistent, a svoj je talent vrlo jasno pokazao u zadnjem reprezentativnom nastupu kada je postigao hattrick protiv Bugarske.

Otelul Galati
Jedno od najvećih iznenađenja prošle sezone, rumunjsko je prvenstvo po prvi puta u svojoj povijesti osvojila ekipa iz Galatija. Njihov trener, bivši rumunjski internacionalac Dorinel Munteanu posložio je pravu radničku i kompaktnu ekipu bez pravih zvijezda, koja je u prošlogodišnjem prvenstvu primila samo 20 pogodaka. Ove sezone nisu krenuli tako dobro, a svaki će bod osvojen u Ligi prvaka smatrati velikim uspjehom.

Klupska zvijezda: Liviu Antal, desno krilo
Kao što je spomenuto, Otelul nije ekipa koja se može podičiti individualnom kvalitetom svojih pojedinaca, već se oslanja na kolektivnu igru, naročito što se tiče obrambenih zadataka. Ipak, od svih članova klupskog kadra, najviše se ističe desno krilo Antal, koji je svojim igrama prošle sezone zaradio i poziv u reprezentaciju Rumunjske.

GRUPA H

Iako su iz prva dva bubnja izvučene dvije najjače momčadi, iz posljednja su dva izvučene vjerojatno najslabije, što ovu grupu čini uvjerljivo najlakšom za prognoziranje. Barcelona i Milan kvalitetom su godinama ispred BATE-a i Plzena, a u međusobnim će dvobojima odlučivati pobjednika grupe, pri čemu malu kvalitativnu prednost ima ipak Barcelona.

FAVORITI

Barcelona
Ne treba biti maštovit da bi se znalo koje su Barcelonine ambicije prije početka europske sezone. One su vrlo jednostavne – osvojiti trofej u svim natjecanjima u kojima momčad nastupa. Godinu su otvorili vatrenim dvobojima Superkupa, a svoju su dominaciju već na samom početku sezone potvrdili u prvoj utakmici prvenstva protiv jakog Villarreala, ostvarivši pobjedu od 5:0 bez nekoliko vrlo važnih igrača prve postave.

Klupska zvijezda: Lionel Messi, napadač
Čovjek o kojem teško da se može reći više ijedna nova informacija, kreće u novu sezonu Lige prvaka kako bi još jednom potvrdio svoje mjesto na pijedestalu suvremenog nogometa. Iako su neki dvojili oko njegove i momčadske ambicije, već su na početku sezone pokazali kako nema govora o zamoru materijala.

Barcelona je na impresivan način ušla u prvenstvo

Milan
Nakon sjajne transfer kampanje, tijekom koje su za relativno malo novaca uspjeli pojačati momčad na ključnim obrambenim i veznim pozicijama (dolascima Taiwa, Mexesa, Aquilanija i Nocerina), u Milanu se nadaju kako će ove sezone napraviti iskorak u Ligi prvaka. Najveće brige ostaju sada već veteranske godine ključnih igrača vezne linije (Gattuso, Ambrosini, Van Bommel), kao i prevelika sklonost ozljedama napadača.

Zvijezda ekipe: Zlatan Ibrahimović, napadač
Kada je zdrav i u punom pogonu, teško se može naći napadač koji po individualnim karakteristikama može parirati Ibrahimoviću. Dodatnu vrijednost njegovoj igri daje podatak da su čak 8, od njegovih 14 prošlosezonskih ligaških golova, bili prvi golovi njegove momčadi. Jedini mu je grijeh da na proljeće, kada se odlučuje sezona, često ostaje dužan.

AUTSAJDERI

BATE Borisov
Značajno su oslabljeni tijekom ljeta, pošto je Dinamo iz Moskve odlučio kupiti dva ponajbolja bjeloruska igrača Shitova i Nekhajcika. U aktualnom prvenstvu imaju značajnu prednost i sigurno plove prema novom naslovu prvaka, tako da će im nastup u Ligi prvaka služiti kao svojevrsna nagrada i prilika da se nadigravaju s najboljima, a ujedno će se boriti s Viktorijom za europsko proljeće.

Zvijezda ekipe: Renan Bressan, ofenzivni vezni
Iako su doveli Mateju Kežmana, koji je bez daljnjega najveće ime koje igra za ovaj klub, njegovo je vrijeme odavno prošlo te se od njega ne može očekivati značajniji učinak. Ovaj Brazilac s bjeloruskom putovnicom vrlo je zanimljiv igrač, odličnih tehničkih vrlina i pregleda igre, ujedno ključan za većinu napada BATE-a.

Viktoria Plzen
Prošlogodišnje veselje, koje je uslijedilo nakon prvog osvajanja prvenstva u povijesti kluba, pomalo je upropastio ovogodišnji početak sezone, kako su u pet kola uspjeli upisati svega sedam bodova. Momčad nije značajno promijenjena u odnosu na prošlu sezonu, u kojoj su demonstrirali atraktivan i napadački nogomet koji je rezultirao postizanjem u prosjeku preko dva pogotka po utakmici.

Zvijezda ekipe: Daniel Kolar, ofenzivni vezni
Česi su prije svega na svim pozicijama izbalansirana ekipa, u kojoj se pojedinci poput Kolara tek blago ističu. On se u najboljem svijetlu predstavio upravo u posljednjoj reprezentativnoj utakmici protiv Ukrajine, koju je njegova momčad pobijedila visokim rezultatom 4:0, pri čemu je ovaj ofenzivni veznjak ubilježio pogodak i asistenciju.