NA IVICI KRAĐE

Top 10 najisplativijih ovoljetnih kupovina

05.09.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Napadači su precijenjeni, vratari su podcijenjeni na nogometnom tržištu – dijagnoza je koju su u svojoj odličnoj knjizi Why England Lose postavili autori Simon Kuper i Stefan Szymanski. Nešto slično potvrdilo se i ovoga ljeta jer se ponovo moglo dovesti vrhunskog golmana za relativno malen novac

Iako se nikada sa sigurnošću ne zna koliko će pojačati momčad, dotad pokazana kvaliteta igrača ipak se može procijeniti i staviti u odnos s cijenom. Osim vratara, nekoliko je braniča i centralnih veznih igrača promijenilo klub za odštetu koja zapravo ne oslikava njihovu vrijednost, ako se uzmu u obzir iznosi koji se vrte u suvremenom nogometu. Za našu listu nisu konkurirali igrači koji su promijenili klub nakon isteka ugovora, već samo oni za koje je isplaćena odšteta.

10. Joris Mathijsen, 31, centralni branič, Nizozemska
Transfer: prešao iz HSV-a u Malagu
Odšteta: 2,5 milijuna eura
S čak 73 odigrane utakmice u dresu nizozemske reprezentacije, uz pet godina iskustva u Bundesligi, Mathijsen spada u red najsigurnijih i najpouzdanijih centralnih braniča Europe. S obzirom na poziciju koju zauzima, predstoji mu još nekoliko vrhunskih sezona, a Malaga je za malen novac osigurala odličnog igrača.

9. Sebastian Giovinco, 24, napadač, Italija
Transfer: prešao iz Juventusa u Parmu
Odšteta: 3 milijuna eura
Neželjeni sin torinskog kluba jedan je od najtalentiranijih nogometaša proizašlih iz omladinskog pogona 'stare dame', koji jednostavno nije mogao naći svoje mjesto u prvom sastavu Juventusa. Odlučio se za Parmu, gdje je proveo prošlu sezonu na posudbi, a kako ima 24 godine, konačno mu je vrijeme da ispuni svoj potencijal.

8. Nicolas Nkoulou, 21, centralni branič, Kamerun
Transfer: prešao iz Monaca u Marseille
Odšteta: 3 milijuna eura
Ne može biti slučajnost to da je momak sa samo 21 godinom uspio sakupiti čak 28 nastupa za vrlo jaku reprezentaciju Kameruna. Kako je Monaco ispao u drugu ligu, Marseille je brzo iskoristio priliku te pridružio Nkouloua sunarodnjaku Stephanu Mbii, s kojim bi trebao činiti ponajbolji stoperski dvojac lige u predstojećem desetljeću.

7. Fernando Muslera, 25, golman, Urugvaj
Transfer: prešao iz Lazija u Galatasaraj
Odšteta: 6,5 milijuna eura
Sjećate li se mladolikog urugvajskog vratara koji je u četvrtfinalu Copa Americe izludio Lea Messija i čitavu argentinsku reprezentaciju, da bi u nastavku natjecanja bez primljenog pogotka podigao trofej? Bio je to Fernando Muslera, momak koji nije bio bez grešaka prošle sezone, ali s obzirom na talent, njegova je odšteta bila nevjerojatno niska.

6. Yohan Cabaye, 25, centralni vezni, Francuska
Transfer: prešao iz Lillea u Newcastle
Odšteta: 5 milijuna eura
Riječ je o redovitom francuskom reprezentativcu te jednom od ključnih ljudi sredine terena prošlogodišnjeg francuskog prvaka, koji ima tek 25 godina. Teško je pomisliti da bi igrač s takvim preporukama mogao koštati samo 5 milijuna eura, ali upravo je toliko za njega Lilleu ovoga ljeta isplatio Newcastle.

5. Scott Parker, 30, centralni vezni, Engleska
Transfer: prešao iz West Hama u Tottenham
Odšteta: 5,5 milijuna eura
Po izboru novinara najbolji igrač prošlogodišnjeg Premiershipa imao je tu nesreću da se njegov klub preselio u drugu ligu. Znalo se da neće ostati u West Hamu, a najupornijim se pokazao Tottenham te doveo Parkera zadnjeg dana prijelaznog roka, čime je dobio igrača koji poznaje englesku ligu te bi morao biti instantno pojačanje londonskog kluba.

4. Steven Defour, 23, centralni vezni, Belgija
Transfer: prešao iz Standarda u Porto
Odšteta: 6 milijuna eura
Jedan od predvodnika nove belgijske generacije će sasvim sigurno biti velika prijetnja i hrvatskoj reprezentaciji u predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Defour je bio na listi želja velikih klubova poput Manchester Uniteda i Liverpoola, ali je Porto uspio iskoristiti povoljan trenutak i 'ispod radara' dovesti mladu zvijezdu europskog nogometa.

3. Diego Lugano, 30, centralni branič, Urugvaj
Transfer: prešao iz Fenerbačea u PSG
Odšteta: 3 milijuna eura
Za ovoljetna je pojačanja klub iz Pariza potrošio nešto više od 80 milijuna eura, na taj način postavši prvi favorit za titulu francuskog prvaka. No od svih novopridošlica najkorisnija bi se mogla pokazati upravo ona najjeftinija. Riječ je o urugvajskom kapetanu, pravom letećem bedemu, kojem je sigurno preostalo još nekoliko sezona vrhunskog nogometa.

2. Maarten Stekelenburg, 28, golman, Nizozemska
Transfer: prešao iz Ajaxa u Romu
Odšteta: 6,7 milijuna eura
Prvi golman nizozemske reprezentacije koji možda ne spada u top deset, ali sasvim sigurno među dvadeset najboljih svjetskih golmana. Ako se uzme u obzir to da je relativno mlad za vratara i da su najbolje sezone tek ispred njega, onda je jasno zašto u Rimu mogu trljati ruke s obzirom da su riješili golmansko pitanje za narednih desetak sezona.

1. Nuri Sahin, 22, centralni vezni, Turska
Transfer: prešao iz dortmundske Borussije u madridski Real
Odšteta: 10 milijuna eura
Sahin je bio primarna kreativna snaga prošlogodišnje hit-momčadi, Borussije iz Dortmunda, koja je svojom tečnom i dinamičnom igrom uspjela zadiviti čitavu nogometnu Europu. Da nije bilo klauzule u njegovu ugovoru, po kojoj ga je klub bio obavezan pustiti za 10 milijuna eura, teško da bi bio prodan čak i za tri puta veći iznos.