NIJE POSTIGNUT DOGOVOR

Zbog štrajka igrača odgođen početak Serie A

26.08.2011 u 14:54

Bionic
Reading

Početak novog talijanskog nogometnog prvenstva, koje je trebalo početi ovog vikenda, odgođen je zbog štrajka igrača, objavio je u petak sindikat talijanskih nogometaša (AIC) nakon što nije postignut dogovor s vlasnicima klubova oko novog kolektivnog ugovora koji bi regulirao prava igrača

Lega Serie A, koja predstavlja 20 talijanskih prvoligaških klubova, odbila je potpisati jednogodišnji kolektivni ugovor na prijedlog AIC-a kojim se pokušalo u posljednji trenutak izbjeći štrajk.

'Kako nije došlo do dogovora između sindikata nogometaša i vlasnika klubova oko novog kolektivnog ugovora, objavljujemo kako igrači ovoga vikenda neće istrčati na travnjake', stoji u priopćenju AIC-a.

Predsjednik AIC-a Damiano Tommasi objasnio je kako je cilj igrača izboriti se za što bolje uvjete za sebe, te da su pokušali sve kako bi privoljeli vlasnike na potpisivanje sporazuma.

'Ova situacija i nas stavlja u nezgodan položaj prema navijačima, ali koramo se izboriti za bolje uvjete', kazao je Tommasi.

Predsjednik Lege Serie A Maurizio Beretta izjavio je za talijansku novinsku agenciju Ansa kako su pregovori zapeli na dva pitanja, porezu solidarnosti i statusu igrača na koje treneri u klubovima više ne računaju.

'Naš je stav jasan. Potpisat ćemo ugovor samo ako će on sadržavati dvije točke koje su bile predmet rasprave, a to su porez solidarnosti i treniranje nepoželjnih igrača izvan prve momčadi', rekao je Beretta.

Igrači žele da klubovi plaćaju porez solidarnosti, koji je u Italiji nedavno uveden za sve koji imaju godišnja primanja veća od 90,000 eura, dok klubovi žele da igrači sami plaćaju taj porez.

Po pitanju igrača na koje treneri više ne računaju, u AIC-u traže da im se dozvoli treniranje s ostatkom momčadi sve do isteka ugovora, dok klubovi traže da njihovi treneri imaju pravo odlučivanja žele li ih na treninzima ili ne.

Zbog štrajka igrača početak novog talijanskog prvenstva odgođen je sve do 10. rujna ako se i do tada postigne dogovor.

'Ima dojam kako dva tjedna neće biti dovoljna za rješenje situacije. Mogli bi nam trebati mjeseci', pesimističan je Tommasi.