Nogomet DA SI POPRAVE STATUS

'Vatreni' beskućnici otputovali na SP u Pariz

Naši najbolji ovogodišnji nogometaši bez krova nad glavom otputovali su u francusku metropolu, gdje će treći put predstavljati Hrvatsku na 9. Svjetskom nogometnom prvenstvu beskućnika i ostalih socijalno marginaliziranih skupina

Hvalevrijedno natjecanje, koje podržavaju FIFA i UEFA, održat će se od 21. do 28. kolovoza u Parizu, a okupit će 64 muških i ženskih reprezentacija, odnosno 600 sudionika sa svih kontinenata.

Hrvatsku reprezentaciju čine Damir Balaban i Marcel Tomić, bivši korisnici Doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz Selca te korisnici prihvatilišta za beskućnike, i to Cvetan Najdenov s prebivalištem u Splitu, Boris Franković i Karlo Hrženjak iz Zagreba te Vinko Omerović i Vili Kočko iz Osijeka.

Kako bi svoju zemlju i sebe predstavili u što boljem svjetlu, naši su reprezentativci obećali da će posebno vrednovati fair play na terenu, ali i izvan njega. Cilj im je svrstati se među prvih 30 reprezentacija, čime bi ostvarili dosad najbolji plasman. Beskućnici iz Hrvatske sudjelovali su prošle godine na već tradicionalnom natjecanju u Rio de Janeiru, a debitirali 2009. u Milanu, gdje su zauzeli 45. mjesto.

Projekt u Hrvatskoj vode Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat iz Rijeke i Udruga MoSt iz Splita ispred Neformalne mreže prihvatilišta za beskućnike iz sedam većih hrvatskih gradova, kako bi svake godine nekoj drugoj postavi socijalno marginaliziranih skupina omogućili barem jednom u životu posjet i nastup u velikoj svjetskoj metropoli. No, ono što je najvažnije, 70 posto dosadašnjih sudionika ovakvih nogometnih skupova iz cijeloga svijeta promijenilo je svoj život nabolje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Može li Hrvatska osvojiti jednak broj medalja i na sljedećim Igrama u Tokiju?

Lige

  • Liga prvaka
  • Europska liga
Pogledaj detaljnu statistiku