NAJVEĆE PREDSTAVE

Sammir kao nekada Žuti, Mandžo, Mara, Cvita...

18.08.2011 u 15:26

Bionic
Reading

Dinamo je zakoračio na prag Lige prvaka, a nedodirljiv na terenu bio je Sammir. Malmöovi čuvari nisu znali što će s njim i dobro je vrijeme za prisjetiti se najvećih individualnih postignuća Dinamovih igrača u europskim dvobojima

Nema ih potrebe rangirati, uspoređivati ili pretjerano analizirati. Ti su virtuozi ostavili neizbrisiv trag i pravo je vrijeme da se prisjetimo zlatnih trenutaka od osamostaljena do danas. Bit će poredani kronološki.

Silvio Marić: Dinamo - Partizan 5:0

Dinamo je složio dobru momčad, trsio se vratiti na europsku scenu i duel desetljeća otvorio porazom u Beogradu 1:0. Silvio Marić nije mogao doći sebi, ali na vatrenom dočeku u Zagrebu navijačima je obećao trijumf.

Imao je 22 godine i postojao je rizik da ne izgori od lude želje. Ali Mara je već u tunelu 'ubacio u šestu' i nije spuštao brzinu dok nije potpuno razmontirao Partizan. Dva gola, sudjelovao je kod još dva, neumorna trka i toliko divlje slavlje četvrtog gola da se mogao ozlijediti. Ispraćen ovacijama. Bilo je u pobjedi 5:0 još sjajnih pojedinaca, ali Mara je tada postao i ostao heroj ulice.

Marić, Cvitanović, Mujčin, Viduka, Krznar... ma svi

Igor Cvitanović: Grasshopper - Croatia 0:5

Još se igrala ista sezona, ali kola su u međuvremenu krenula nizbrdo. Newcastle je u Maksimiru ušao u Ligu prvaka, a Švicarci su očajnu Dinamovu obranu u Zagrebu kaznili s neugodnih 4:4. Momčad je bila grogirana. Vidjelo se iz aviona da su Švicarci lošiji, ali to je trebalo i pokazati.

U Zürichu, u napetoj atmosferi, ukazao se Knez Igor. Kroz dim baklji terorizirao je domaću obranu i zabio tri gola. Da je pucao penale mogao ih je zabiti i više, ali i osim golova vukao je momčad i potpisao najteži domaći europski poraz Grasshoppera u povijesti.

Dvoboja u Zürichu nema na Youtubeu, kao zamjenu nudimo Igorov gol Newcastleu

Robert Prosinečki: Croatia - Celtic 3:0

Godinu dana kasnije momčad je stasala i sanjala se Liga prvaka. Škoti su u Glasgowu slavili s 1:0, ali u Zagrebu su bili zec na ražnju. Proradila je genijalnost Roberta Prosinečkog koji je nepogrešivo koordinirao redove Cicine momčadi i s dva gola prvi put u Zagreb donio miris nogometne elite.

Video koji ni ne otkriva veličinu prezentacije Prosinečkog



Mario Mandžukić:
Ajax - Dinamo 2:3

Kopljanici su u Zagrebu slavili 1:0, a Dinamo je igrao toliko loše da su ga uoči uzvrata gotovo svi već bili pokopali. Ipak, silom prilika, Ivanković se tada morao odlučiti za napadački duo Mandžukić - Tadić i to je bio ključ uspjeha.

Mandžukić je pritiskao Stama i kolege mu iz obrane čitavih 120 minuta, izborio penal kojim je Modrić donio produžetke, a tamo s dva gola donio neopisivo slavlje okupljenim dinamovcima i ulazak u Ligu Uefe. Nakon dugo vremena netko je sam naprtio Dinamo na leđa i napravio nešto veliko.

Mandžukić je često nosio Dinamo u Europi, a Ajax je najviše stradao



Sammir
- Dinamo Malmö 4:1

Protivnik se izdvaja, svi raniji bili su moćniji. Ali, Dinamo je ove sezone poželio Ligu prvaka, prvi put s argumentima, i Šveđani su na Maksimiru morali pasti. Ni jedan od navedenih dvoboja ne bi završila trijumfalno da nisu čitave momčadi odigrale dobro, pa je tako bilo i jučer. Ali Sammir je pokazao da je klasa za sebe.

Pokazao je da je nositelj kvalitete i da si može odabrati utakmicu u kojoj će završiti na naslovnicama. Golovi, prodori, driblinzi, proigravanja... Sve što je zamislio odvilo se po planu i Sammir se upisao među velikane. Nekada mu je vlastita publika hukala, danas je jedan od najpopularnijih građana Zagreba, ako ostane, možda i nadmaši samoga sebe.

Još kada se svemu doda i način na koji je Sammir izborio penal, zasluženo je među ovom elitom