ŠEST U BORBI ZA NASLOV

Velikani Premiershipa – tko je najbolje poslovao?

12.08.2011 u 16:19

Bionic
Reading

U jeku velikih građanskih nemira započinje nova sezona Premiershipa, vjerojatno najjače svjetske nogometne lige. Tijekom prijelaznog roka dosta se poslovalo, a najveći su financijski promet očekivano ostvarili najsnažniji i najbogatiji klubovi

Oba Manchestera i Chelsea ostaju favoriti za naslov, a svoju će priliku odmah iz drugog reda čekati Arsenal, Tottenham i Liverpool. U sezonu ulaze različitog raspoloženja jer nisu svi podjednako dobro trgovali u proteklih nekoliko mjeseci.

Manchester United

Očekivanja: nakon što su uložili 60 milijuna eura u pojačanja, samo su naglašena već ionako standardna očekivanja redovitog osvajanja naslova, kako kod kuće tako i u Europi. S odlascima Scholesa, Nevillea i Van der Saara te će, uzevši u obzir već poodmakle godine Giggsa i Ferdinanda, ovo morati biti sezona u kojoj će liderske uloge momčadi preuzeti nova generacija igrača.

Transfer kampanja: kako su s posudbe vraćeni Cleverley, Wellbeck i Macheda, Manchester je, uzevši u obzir i kupljene novopridošlice, značajno pomladio momčad u odnosu na prošlu sezonu. Neki ciljevi su postignuti – doveden je De Gea kao dugoročno rješenje na poziciji golmana i Phil Jones, za kojeg se smatra da bi mogao postati nasljednik Rija Ferdinanda – ali nisu uspjeli riješiti problem u centralnom dijelu veznog reda, gdje poprilično nedostaje kreativnosti. Bilo je pokušaja dovođenja Sneijdera i Modrića, ali oba su, čini se, propala. Za Modrića Tottenham zahtijeva preveliku, takoreći 'kraljevsku otkupninu', a Sneijderovim željama glede vlastite plaće Manchester nije želio udovoljiti.

Značajna pojačanja: P. Jones, A. Young, D. De Gea
Značajni odlasci: J. O'Shea, W. Brown, G. Obertan, E. Van der Saar, P. Scholes, O. Hargreaves

Dobre vijesti: očito je da ekipa nije izgubila samopouzdanje, upornost i pobjednički duh, što je daleko najbolja vijest kojoj se mogao nadati Ferguson. Upravo su te kvalitete jasno demonstrirali u utakmici Community Shielda, kada su zaostatak od dva pogotka pretvorili u pobjedu. Prošlogodišnji uspon forme ključnih igrača poput Rooneyja i Nanija nastavljen je, a dodatno vesele i dobre predstave Andersona te mladog Cleverleyja. Upravo će na njima biti velika odgovornost i teret distribucije i protočnosti lopte cijele ekipe. Dolaskom Younga dodatno su se pojačali na krilnim pozicijama, što je već tradicionalno dio igre odakle dolazi većina opasnih akcija Manchester uniteda.

Loše vijesti: prije početka nove sezone nekoliko je posebno bolnih pitanja za momčad Uniteda: mogu li novopridošli igrači adekvatno zamijeniti nekadašnje zvijezde? Naročito se to odnosi na mladog De Geu koji je kiksao već u prvoj utakmici i na kojeg je odmah stavljen dodatni medijski pritisak. Nadalje, ima li momčad dovoljno lidera? Iako ni Neville ni Scholes nisu bili na vrhuncu igračke moći posljednjih nekoliko sezona, oni su bili oslonci momčadi te se njihova prisutnost itekako osjećati u svlačionici. I konačno, tko će odigrati kreativnu rolu u centralnom dijelu terena? Možda i najveći problem koji Ferguson nije uspio riješiti tijekom ljeta, a ne preostaje mu ništa drugo nego se nadati da će direktan stil igre kompenzirati taj nedostatak.

ManU ima rekordnih 19 naslova

Chelsea

Očekivanja: Ancelottijev otkaz i dolazak novog trenerskog čuda Villas-Boasa jasna je poruka kako u Londonu nisu zadovoljni ničime osim naslovima. Na naslov prvaka Europe se i dalje čeka, a upravo je to trofej za koji se Abramovič nada da će stići s portugalskim trenerom. To, dakako, ne znači da će na račun toga žrtvovati ligaški plasman.

Transfer kampanja: kupovinama Davida Luiza i Fernanda Torresa velika su ulaganja započela još prošle zime, dok je ljeto poslužilo za dovođenje igrača koji bi trebali predstavljati Chelseajevu budućnost. Tako su za Piazona i Courtoisa već dogovorene posudbe za predstojeću sezonu. Jedna velika klupska želja ispunjena je u liku Drogbina nasljednika Lukakua, čijim je dolaskom kompletirana napadačka postava. Druga velika želja – Luka Modrić – i dalje ima važeći ugovor s Tottenhamom i, kako sada stvari stoje, ostat će u dresu 'pijetlova' i naredne sezone. Do kraja prijelaznog roka Chelsea bi morao još dodatno pojačati vezni red koji je najtanji dio momčadi.

Značajna pojačanja: L. Piazon, T. Courtois, R. Lukaku, O. Romeu
Značajni odlasci: N. Matić, M. Mancienne, Y. Zhirkov, Courtois (posudba)

Dobre vijesti: dolazak Villas-Boasa probudio je novu vjeru u naslove kako kod uprave, tako i kod navijača, sličnu onoj kada je menadžer bio Mourinho. Ključni igrači Chelseaja ostaju stari znanci Terry, Lampard i Drogba, koji, ukoliko ostanu pri dobrom zdravlju, i dalje predstavljaju samu kremu europskog nogometa. Nadalje, tu je i Fernando Torres, koji je samo donedavno bio smatran najubojitijim napadačem lige, a koji bi to mogao i ponovno postati. Ancelotti je Portugalcu u nasljeđe ostavio dobro izbalansiranu te defanzivno posloženu i organiziranu momčad, kojoj je potrebno vrlo malo unapređenja u vidu ofenzivne učinkovitosti. S time, postaju glavni favorit u Engleskoj te vrlo ozbiljan kandidat u Europi.

Loše vijesti: gotovo se sve odnose na centralni dio veznog reda. Za početak, još uvijek nisu uspjeli dovesti kreativnog igrača (poput Modrića), koji bi u fazi napada odteretio Lamparda te ubrzao distribuciju lopte. Problem će se neminovno pojaviti i na poziciji zadnjeg veznog koju je dosada popunjavao Essien, a koji će zbog ozljede s terena izbivati sve do veljače 2012. To mjesto mogu popuniti Ramires i Obi Mikel, ali nijedan od tog dvojca nije blistao prošle sezone i zato će Chelsea morati posegnuti za novim rješenjem do kraja prijelaznog roka. Osim toga, ove će sezone u klubu morati početi pripremati smjenu generacije budući da im je dobar dio prvotimaca već zagazio u četvrto desetljeće života.

Torres se prošle sezone nije nazabijao, može li mu krenuti?

Manchester City

Očekivanja: polako se bliži vrijeme kada će u Cityju početi očekivati povrat uloženog novca isključivo kroz titule. Ove sezone to još neće biti slučaj, iako je Manchester jedan od najozbiljnijih kandidata za naslov. U klubu vjeruju da je za naslov potrebno dodatno iskustvo, a ove sezone ponovno računaju na sam vrh, ali i na dobre igre u natjecanju Lige prvaka.

Transfer kampanja: zasad je više služila kao sredstvo produbljivanja, a ne osnaživanja momčadskog kadra. Kako je svoj odlazak već odavno najavio Carlos Tevez, kao veliko je pojačanje doveden Sergio Agüero. Da bi do kraja izbalansirali napadački dio ekipe, morat će se riješiti igrača koji su višak, poput Adebayora, Ballamyja i Santa Cruza. Tako će biti dovršen napadački i obrambeni mozaik, kojim se City može pohvaliti jer posjeduje dva kvalitetna igrača za svaku poziciju na terenu. Ostaje problem veznog reda, simptomatičan za sva tri favorita ovogodišnjeg prvenstva, koji bi trebao biti riješen kupnjom Arsenalova Samira Nasrija, što je navodno već dogovoren posao.

Značajna pojačanja: G. Clichy, S. Savić, C. Pantilimon, S. Agüero
Značajni odlasci: S. Given, J. Boateng, P. Vieira, Jô

Dobre vijesti: enormna ulaganja posljednjih nekoliko godina su se isplatila. Kada se pogleda individualna igračka kvaliteta, onda City, ako već nema najbolju, sasvim sigurno ima najpotpuniju igračku postavu od svih klubova engleske lige. Sve su pozicije pokrivene s dva podjednako kvalitetna igrača, a broj utakmica koje će igrati na domaćim i europskim travnjacima omogućit će mu svrsishodnu igračku rotaciju. Roberto Mancini ne spada u sam vrh europskih trenera, ali je dobrim dijelom vratio u njega uloženo povjerenje te igra 'građana' s vremenom izgleda sve bolje.

Loše vijesti: nema ih mnogo, ali nisu zanemarive. Ovo je klub koji je najozbiljnije ugrožen novim pravilnicima UEFA-e koji se tiču financijske održivosti i, u trenu kada se ti propisi počnu strožije primjenjivati (smatra se da će to biti već sljedeće sezone), čelnici kluba više neće moći kupovati sve što im se prohtje. Imajući to na umu, ovo je vjerojatno posljednja sezona 'slobodne kupnje' i u klubu moraju biti svjesni da će s ovom momčadi morati jurišati na naslove. Što se naslova tiče, on je jednako daleko koliko i blizu. Igračka je kvaliteta neupitna, ali i dalje im nedostaje onaj pobjednički moment koji im je tako dobro u njihovom posljednjem susretu demonstrirao Manchester United.

Aguero je novi adut bogatog Cityja

Arsenal

Očekivanja: čini se da postoji nesrazmjer između očekivanja uprave i trenera te navijačkih očekivanja. Navijačima je već puna kapa obećanja te sustavnog građenja momčadi, principa po kojem su šest posljednjih sezona ostali bez ijednog trofeja. Iako klub i dalje stoji iza Wengera, ukoliko i ove sezone ostanu bez naslova, mogla bi to biti njegova posljednja u Arsenalu.

Transfer kampanja: s obzirom na kadrovske probleme i nedovoljnu pokrivenost niza pozicija (golman, centralni branič, lijevi bek, zadnji vezni), dosad su, suprotno najavama, bili iznenađujuće neaktivni. Stara tvrdica Wenger nije od onih menadžera koji se daju ucjenjivati od manjih klubova, već radije čeka pravi trenutak kako ne bi preplatio nekog igrača. Na taj je način za relativno malih 12 milijuna eura doveo Gervinha, što je po svakom kriteriju dobra kupovina. Isto se ne može reći za tek sedamnaestogodišnjeg Chamberlaina, krilnog igrača, koji možda nikada neće isplatiti u njega uloženih 13 milijuna, a u svakom slučaju ne igra poziciju na kojoj Arsenal ima igrački deficit.

Značajna pojačanja: A. Oxlade-Chamberlain, Gervinho
Značajni odlasci: G. Clichy, Denilson (posudba)

Dobre vijesti: sve što vrijedi za Chelsea, Manchester United i Manchester City, kod Arsenala je obrnuto. On je jedini veliki engleski klub koji neće imati nimalo problema prilagoditi se novim UEFA-inim pravilnicima, budući da već dugi niz godina posluje s pozitivnom bilancom. Jedina je to engleska momčad koja igra izrazito 'kontinentalno', držeći loptu gotovo uvijek na podu, pa redovito igra najljepši nogomet u cijeloj ligi. Osim toga, poznat je po svojoj kreativnosti i odličnim tehničarima, tako da nema nikakvih problema u centralnom dijelu veznog reda. Na tome mu zahvalan treba biti i engleski izbornik, budući da je na račun Arsenalove škole dobio igrača kakav je Jack Wilshere.

Loše vijesti: nažalost, i ono što je pozitivno kod drugih velikih klubova, kod Arsenala je obrnuto. Obrana je oslabljena odlaskom Clichyja, a čini se da isto slijedi i veznom redu jer se sada samo čeka odlazak Nasrija i Fabregasa. Ti odlasci neće samo igrački potresti klub, već i strukturno. Polagano bi svima trebalo postati jasno da se obećana generacija novih Arsenalovih šampiona nikad neće dogoditi jer ti su momci prije vremena odlučili otići i napustiti Wengerov projekt. S pretpostavljenim odlascima ključnih igrača, Arsenal prestaje biti jedan od kandidata za naslov i postaje klub koji će morati grčevito braniti četvrto mjesto.

Arsenal oduševljava igrom, ali ne i rezultatima

Tottenham

Očekivanja: prvi i jedini cilj je uhvatiti jedno od prva četiri mjesta i vratiti se u natjecanje Lige prvaka. Ovog im je ljeta postalo jasno kako nisu jedan od klubova velika tradicije koji po inerciji privlači igrače, već moraju ponuditi igre u natjecanjima najviše razine kako bi sagradili momčadski kadar po vlastitim željama.

Transfer kampanja: ponavljaju se isti problemi s kojima su se susretali i proteklih sezona. Iako su kontaktirali barem tucet igrača, do samog su početka prvenstva ostali na prvoj akviziciji Bradu Friedelu. Problem potencijalnih pojačanja se prije svega odnosi na napadače, kako niti jedan iz aktualne igračke postave nije uspio prošle sezone postići više od 10 prvenstvenih pogodaka. Ostaje im nada da će neki igrači (primjerice Adebayor) popustiti kako se prijelazni rok bude bližio kraju i tako pristati doći na White Hart Lane. Što se odlazaka iz kluba tiče, značajnijih još uvijek nema, iako saga oko Modrića sasvim sigurno nije pomogla atmosferi u svlačionici.

Značajna pojačanja: B. Friedel
Značajni odlasci: J. O'Hara, J. Woodgate

Dobre vijesti: sve momčadske zvijezde – Bale, Van der Vaart i Modrić – i dalje su u klubu. Samo zbog toga, Tottenham bi se morao smatrati natprosječnom ekipom u žestokoj konkurenciji engleskog prvoligaškog nogometa. Ovogodišnji ritam utakmica će biti nešto blaži budući da ne nastupaju u Ligi prvaka, što bi moglo smanjiti broj ozljeda ključnih igrača. Za menadžera Redknappa to je i više nego dobra vijest s obzirom na neplaniranu nestašicu pravih pojačanja. Uz malo sreće, a dovoljno je samo da jedan iz terceta Defoe, Crouch, Pavlyuchenko pronađe golgetersku formu te uz uvjet da nemaju problema s ozljedama, mogu vrlo brzo postati kandidati za sam vrh.

Loše vijesti: slično kao Arsenal, i Tottenham se ovoga ljeta morao suočiti s bolnom istinom. Niti igraju u natjecanju Lige prvaka, a niti su klub poput Liverpoola koji svojom slavnom prošlosti i klupskim ugledom može privući kvalitetne igrače. Zbog tih dvaju činjenica igrači su ih ovoga ljeta mimoilazili, a situaciju je dodatno pogoršao Luka Modrić. Kao razlog zbog kojeg želi otići naveo je vlastitu ambiciju i želju za osvajanjem trofeja, napomenuvši kako Tottenham nije klub u kojem to može postići. Ako se cjelokupnoj situaciji pridodaju i neki prošlosezonski problemi poput neefikasnosti ili kronične nesigurnosti golmana Gomesa, onda je jasno da će im biti potrebna sreća za plasman u sam vrh lige.

Tottenhamovi golovi u prošloj sezoni

Liverpool

Očekivanja: velika, a možda i nerealna. Iako ni navijači ni uprava ne spominju riječ naslov, Liverpool je klub u kojem se titula prvaka uvijek barem potiho spominje. Dolaskom klupske legende Kennyja Dalglisha na kormilo kluba i značajnim ulaganjima tijekom ljeta, minimalni će zahtjev biti jedno od prva četiri mjesta.

Transfer kampanja: teško je naći nogometnog stručnjaka koji bi se složio s Liverpoolovim kupovinama. Klub se očito usmjerio prema engleskim igračima, budući da su sva velika pojačanja dovedena iz drugih klubova Premiershipa. Po našem mišljenju, upravo su engleski igrači jedna od stvari oko koje je Wenger oduvijek bio u pravu – s obzirom na kvalitetu i mogućnosti, njihova je cijena astronomski nerealna. Takvog mišljenja nije Dalglish, koji je istresao naoko nerealnih 50 milijuna eura za internacionalno nedokazane igrače poput Hendersona, Adama i Downinga, a pred dolaskom je i Jose Enrique. Iako je riječ o dobrim igračima, zasad nisu ni blizu one klase koja je potrebna za sam vrh engleske lige.

Značajna pojačanja: S. Downing, J. Henderson, C. Adam, Doni
Značajni odlasci: P. Konchesky, M. Jovanović

Dobre vijesti: ponovo je stvorena euforija na Anfieldu, a zna se kako tamo borave možda i najbolji navijači na čitavom Otoku. Ukoliko svojim igračima Dalglish usadi potrebno samopouzdanje i momčadski duh, Liverpool će na svom stadionu biti teška prepreka bilo kojoj ekipi. Ne treba zaboraviti kako klub i dalje ima impresivan igrački kadar, počevši s kapetanom Stevenom Gerrardom, preko iskusnih starosjedioca Kuyta i Reine, pa sve do izvrsnog zimskog pojačanja Luisa Suareza, najboljeg igrača ovogodišnjeg izdanja Copa Americe. To omogućuje treneru laganiju integraciju novopridošlica, na kojima neće odmah biti teret nositelja igre niti velikih očekivanja.

Loše vijesti: puno je nepoznanica prije početka sezone. Teško je prognozirati koliko će zdravlje služiti kapetana i najboljeg igrača Stevena Gerrada, koji je protekle sezone odigrao tek nešto više od pola prvenstvenih utakmica. Druga bitna karika, Luis Suarez, zbog nastupa na Copi je propustio dobar dio priprema te će sigurno u početnim mjesecima osjećati umor. Andy Carrol, rekordni Liverpool transfer, nije se još dokazao u dresu 'redsa' i nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da će biti napadač koji će garantirati dvadeset i više golova po sezoni, kako je to nekad činio Torres. Osim toga, prošle se sezone činilo da je najlošiji dio ekipe obrana, koja nije dosada pojačana ni s jednim igračem.

Bez Suarezovih golova neće biti trofeja