NIKO GA DVAPUT ODBIO

Eriksson: San mi je voditi Luku Modrića

04.08.2011 u 08:32

Bionic
Reading

Bivši engleski izbornik, danas trener drugoligaša Leicestera, otkrio je zašto ne bi odbio poziv da bude hrvatski izbornik

Sportski tjednik Max donosi ekskluzivni intervju s bivšim engleskim izbornikom, danas trenerom engleskog drugoligaša Leicester Cityja, Sven-Göranom Erikssonom (63). On je, kao izbornik, dvaput odbio Romana Abramoviča. Slično kao Luka Modrić...

'Ako bih stavio funtu na to gdje će Luka igrati iduće sezone, stavio bih na Chelsea! Jer kad Abramovič nešto zacrta, obično to i ostvari'.

'Uh, kad bih ga barem ja mogao dovesti. Uostalom, i htio sam, dok sam trenirao Manchester City. Ali bio je preskup, već tada'.

S cijenom koju je Tottenham platio ili je tada Dinamo tražio i više?

'Ne sjećam se, ali bio nam je preskup. Makar, šteta što nije došao, isplatio bi se'.

Uzeli ste tada Ćorluku.

'Bila je to dobra kupnja. Pa klub ga prodao iduće sezone!'

Za mnogo više novca, pretpostavljam.

'Milijun? OK, nisu izgubili. Vrlo je dobar igrač'.

Htjeli ste i Niku Kranjčara.

'Da, razgovarali smo u siječnju i pokušao sam nakon toga opet ga dovesti u Leicester, ali Redknapp nije htio. Što je sad s njim, je li otišao? Uh, teško je raditi s Tottenhamom, traže previše novca za sve igrače! Da sam ja trener, više bi igrao, sjajan je igrač. Također, da imam premijerligašku momčad, išao bih za njim. Ovako, teško je pronaći toliko novca'.

Jeste li se upoznali s Bilićem?

'Jesam, ali nismo se puno puta vidjeli i družili, ne mogu reći da ga poznajem. Gdje je sad?'

Vodi Hrvatsku, ali najavio je odlazak nakon Eura 2012. Što je s vama, biste li opet vodili neku reprezentaciju? Recimo, Hrvatsku?

'Imam godina, ne mislim još dugo trenirati. Sad želim Leicester uvesti u prvu ligu, to je velik zadatak. Nakon toga sve je moguće. Važno je da ta sredina ima visok i realan cilj. Od reprezentacija bih uzeo samo neku s dobrim igračima jer ih ne možeš kupiti'.

Pa Hrvatska ima dobre igrače.

'Da, uvijek ih je imala'.

Da imate mogućnosti, kojeg biste hrvatskog igrača kupili?

'Luku! Platio bih mu unaprijed da imamo toliko novca, samo da dođe!'

OK, a malo realnije?

'Kranjčara. Čak smo ga htjeli dovesti na posudbu, ali u Tottenhamu nisu bili zainteresirani'.

Je li Hrvatska danas bolja nego što je bila na Euru 2004.?

'A kad su bile one pobjede nad Engleskom? 2008.? E, to je bila izvrsna momčad, najbolja hrvatska nakon brončanih iz 1998.'

Dobro, ali za 2004. vas pitam zato što ste vodili Englesku protiv nas. Sjećate li se te utakmice iz Portugala i pobjede Engleske 4:2?

'Dvije tisuće i koje ste rekli? Dobro smo tada igrali...'.

Otto Barić bio je hrvatski izbornik.

'Oh, Barić, da, sjećam se...'

Kako biste reagirali na ponudu Dinama?

'Danas bih rekao: Ne, hvala. Imam posao. A nakon Leicestera, zašto ne, sve je moguće. Tim više što mi je prekrasno živjeti u vašoj zemlji. Nikad se ne zna'.

Za razliku od Barića i 2004., odlično se sjeća Alena Bokšića, koga je vodio tri i pol godine u Laziju.

'Karakteran momak, vrlo dobar igrač, trebao je napraviti još veću karijeru jer imao je sve, brzinu, tehniku, super je trenirao, a nakon Marseillea nije zabio tako puno golova'.

Eriksson je u trenersku kremu ušao osvojivši s Göteborgom Kup Uefe 1982. godine (momčad je bila amaterska, a pogodak HSV-u u finalu postigao je igrač koji je taj dan do 13 sati radio kao vodoinstalater!). Bio je prvi stranac na engleskoj klupi u povijesti! Odradio je tri velika natjecanja i tri ispadanja u četvrtfinalu. I premda je u tom razdoblju imao i dvije velike afere, koje su ga i privatno stajale, i danas sa žaljenjem govori o otkazu.

'Bio sam u mnogo velikih klubova, no Engleska je svakako najveći posao. Može mi biti pravo ili ne što su me smijenili, ali bilo mi je lijepo'.

Statistički, drugi ste najuspješniji engleski izbornik, nakon Alfa Ramseya.

'To nije bilo dovoljno da ostanem na klupi', pomalo je tužno rekao.

Kad smo već kod toga, sjećate li se Scolarija?

'Da, dva me puta izbacivao s velikih natjecanja u četvrtfinalu'.

Pardon, tri puta! 2002. s Brazilom, 2004. i 2006. s Portugalom!

'Neee, dva puta... Tri? Ah, da...'

Je li šest godina vođenja reprezentacije previše?

'Ja sam želio nastaviti, volio sam taj posao, ali poslodavcu tri četvrtfinala nisu bila dovoljno dobra. A poslije nisu napravili ništa (Engleska se nije plasirala na EP 2008., a na SP-u 2010. ispala je u osmini finala, nap. a.). Pa onda je četvrtfinale bolje nego ništa, je l' tako?'