BRAZIL JE SPREMAN

Sve su oči uperene u Rio de Janeiro

29.07.2011 u 13:42

Bionic
Reading

Prvi kamen temeljac na putu od Grada nogometa do 'Zemlje nogometa' bit će postavljen u subotu na održavanju kvalifikacijskog ždrijeba za SP 2014. u Brazilu

Nešto više od godinu dana nakon finala kojeg su igrali Španjolska i Nizozemska, ime svjetskih prvaka naći će se u jednom dvanaestak šešira i iz kojih će se izvući odgovor s kim će Španjolci igrati u obrani svog trofeja.

Ukupno će se odigrati 824 utakmica prije nego se otkrije identitet 31 reprezentacije koje će se priključiti domaćinu Brazilu na SP-U u studenom 2013.

Svečanost ždrijeba će trajati 100 minuta, a stajala je više od 30 milijuna američkih dolara. Svečanost će se održati u posebno izgrađenom auditoriumu u Marina da Gloria nedaleko Šećerne glave jer nije bilo prikladne zgrade u Rio de Janeiru koja bi ugostila više od tisuću dostojanstvenika iz svijeta nogometa.

'Svi planovi za ovaj događaj počeli su prije više od godinu dana i trebala su nam dva mjeseca da sve postavimo. Nadamo se da ćemo organizirati sjajan događaj na koji će Brazil biti ponosan i koji će svijetu pokazati da smo spremni ugostiti svjetsko prvenstvo', izjavila je Joana Havelange, direktorica lokalnog organizacijskog odbora i unuka bivšeg predsjednika FIFA-e Joaoa Havelangea.

Deset bivših i aktualnih brazilskih reprezentativaca, među kojima je i Ronaldo te sadašnje nade Neymar i Ganso, sudjelovat će na ždrijebu za pet od FIFA-inih šest saveza.

Reprezentacije Južnoameričke konfederacije neće biti u ždrijebu jer će njenih devet sudionika igrati međusobno u jedinstvenom liga sustavu.

'Zbog političke situacije Gruzija i Rusija te Azerbajdžan i Armenija neće biti u istoj skupini pa čak i ako budu izvučeni zajedno, promijenit ćemo to', objasnio je neke pojedinosti ždrijeba glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke, koji će voditi svečanost.

Kvalifikacijski ždrijeb će se izvesti prema aktuaLnoj FIFA-inoj ljestvici reprezentacija, a Hrvatska je, kao deveta na ljestvici, u prvoj jakosnoj skupini s najjačim europskim reprezentacijama - Španjolskom, Nizozemskom, Njemačkom, Italijom, Portugalom, Engleskom, Norveškom i Grčkom.

Svečanosti će od trenera nazočiti Vicente del Bosque, koji je odveo Španjolsku od naslova svjetskog prvaka, Francuz Laurent Blanc, turski izbornik Guus Hiddink, engleski izbornik Fabio Capello, izbornik Brazila Mario Menezes…

I dok su neke preliminirane kvalifikacijske utakmice već odigrane, kvalifikacije će početi u listopadu iduće godine, a bit će gotove do studenog 2013.

FIFA je u srijedu objavila da će se svjetsko prvenstvo igrati od 12. lipnja do 13. srpnja 2014.