0:0 U DUGOPOLJU

Fenomenalni Split propustio pobijediti Fulham

28.07.2011 u 21:19

Bionic
Reading

Fulham je bio apsolutni favorit, stigao je s aureolom velike engleske momčadi, no u Dugopolju je igrao samo Split i pravo je čudo što se Englezi kući vraćaju prazne mreže

Veliki Fulham, čiju su snagu ranijih godina već iskusili i Hajduk i Dinamo, 'zadesio je' RNK Split u 3. pretkolu Europske lige, no onako kako su 'radnici' odigrali protiv snažne engleske momčadi svakako je nešto što ni gosti, a niti iole realniji navijači domaćih, nisu očekivali. Splićani su bili ne samo ravnopravni suparnik Fulhamu, nego su u pojedinim trenucima itekako stisli englesku obranu, redali akcije i prilike te je prava šteta što barem jedna lopta nije tijekom prvih 45 minuta odsjela iza leđa Marka Schwarzera.

Kako je to izgledalo, najbolje svjedoči podatak da je Bobby Zamora prvi put zapucao prema golu domaćih tek u 29 minuti (!), a dotad Fulhama gotovo da i nismo vidjeli na travnjaku stadiona u Dugopolju. Uostalom, i posjed lopte (52:48) i udarci prema golu (7:3) i udarci u okvir vrata (4:1) bili su na strani Splita u prvom poluvremenu. Stoga i ne čudi veliki, gromoglasan pljesak prepunih tribina upućen trećeplasiranoj momčadi prošlogodišnjeg domaćeg prvenstva.

U drugom dijelu Fulham je krenuo kudikamo snažnije prema golu domaćina, bilo je očito da je trener Martin Jol itekako podviknuo u svlačionici i tražio od svojih igrača puno veći angažman. Ipak, ni Split nije stajao loše. Na svaku akciju Engleza domaćini su uzvraćali istom mjerom i brzom transformacijom iz obrane u napad fino prijetili suparniku.

Štoviše, kad su napadi Fulhama malo posustali domaćini su ponovno dominirali travnjakom i gotovo je nevjerojatno da Englezi iz svoje mreže nisu izvlačili barem jednu, dvije lopte. Erceg i Čop promašivali su ono što obično pogađaju, a fulhamovci su samo potvrdili da nisu 'vanzemaljci' protiv kojih se ne može igrati. To što su prošle sezone osvojili osmo mjesto u Premiershipu, odmah iza najvećih engleskih klubova, nije im previše značilo u Hrvatskoj. Odigrali su loše, puno ispod očekivanja i samo sreći i nespretnosti splitskih napadača mogu zahvaliti što su u Dugopolju ostvarili 0:0.

No brk Ivana Katalinića ima puno razloga za osmijeh. Split je odigrao jako hrabro, odlučno i čvrsto, nije dopuštao suparniku da se nametne i igra svoju prepoznatljivu igru. To što domaćini nisu zabili ipak je plod neiskustva i (ne)sreće, no možda se i to promijeni na Otoku. Uzvrat je za tjedan dana i s obzirom na viđeno u Dugopolju, uopće nije nemoguće da se Split vrati kući - pjevajući!

SPLIT - FULHAM 0:0

SC Hrvatski vitezovi, gledatelja: 3.500; Sudac: Karasev (Rusija)

SPLIT: Vuković - Vidić, Križanac, Milović - Budiša, Vitaić, Šimić (Rebić, 57), Marčić; Erceg, Baraban (Rašić, 85) - Golubović (Čop, 70)
FULHAM: Schwarzer - J.A. Riise, Hangeland, Baird, Hughes - Briggs, Murphy, Etuhu (Sidwell, 76), Duff - Johnson, Zamora (Kasami, 81)