KVALIFIKACIJE ZA LIGU PRVAKA

Dinamo i slabom igrom vodi 2:1 u Helsinkiju

27.07.2011 u 18:33

Bionic
Reading

Dinamo je prilično neuvjerljiv u Helsinkiju, no unatoč tome vodi s 2:1

Dinamo je u Finsku na prvu utakmicu 3. pretkola Lige prvaka otputovao s velikim očekivanjima; HJK Helsinki označen je kao suparnik kojeg se može dobiti i u gostima, bez obzira na uigranost i očito bolju formu finskih nogometaša. Trener 'modrih' Kruno Jurčić i ni na dalekom sjeveru Europe nije mogao računati na neke od svojih boljih obrambenih igrača, ponajprije Coufrea i Bišćana, no unatoč tomu optimizam je vladao gdje god bi se Dinamovci pojavili.

A u Helsinkiju i nije baš tako dobro počelo. Domaćini su poveli nakon neshvatljivo loše procjene Kelave u 14. minuti, koji je istrčao do ruba kaznenog prostora iako nije mogao doći do jedne srednje visoke lopte, domaći napadač Ring jako se dobro snašao i preko zagrebačkog golmana pogodio nebranjenu mrežu. Srećom, taj šok nije previše uzdrmao 'modre' redove. Od početka su Zagrepčani solidno ušli u utakmicu, kontrolirali tijek igre i pet minuta nakon primljenog pogotka - izjednačili.

Bila je to jedna polukontra koju je s desne strane ubacivanjem okončao Bećiraj, lopta je bila oštra i neugodnuo ubačena pred peterac, Rafinha ju je htio izbaciti ispred natrčalog Alispahića, no na veliko čuđenje svog golmana, navijača, ali i samog Alispahića, zakucao ju je u donji lijevi kut svoje mreže.

Do kraja poluvremena Helskinki je prijetio kontrama, dok je konce igre ipak imao Dinamo. Nažalost, u toj 'modroj' priči glavni igrač, o kojem bi trebali ovisiti gotovo svi napadi, bio je posve nevidljiv. Jasno, riječ je o Sammiru zbog kojeg se u pojedinim trenucima činilo da Dinamo igra s igračem manje. Usput rečeno, Dinamo se samo u prvih 45 minuta pošteno 'nakrcao' žutim kartonima, a najčešće su ga Zagrepčani dobivali radi simuliranja i posve nepotrebnih prekršaja daleko od svoje polovice igrališta. Bećiraj i Alispahić 'požutjeli' su zbog napravljenih prekršaja, a Ibanez zbog loše glume pred suparničkim kaznenim prostorom.

U nastavku susreta Dinamo dominira travnjakom, no šanse su na strani domaćina. U dva slučaja Kelava je nevjerojatnim obranama spašavao svoj gol, a pritom se jednom i ozljedio. 'Modri' su imali inicijativu, no bez konkretne završnice izostale su i konkretne prilike.

I kad je Dinamo sredinom drugog dijela malo posustao u napadima, a Finci se 'razgoropadili' i ohrabrili, dotad posve nevidljivi Sammir matirao je domaćeg golmana. Bila je to brza polukontra u 77. minuti, koju je hrvatski Brazilac znalački završio pogotkom.

Do kraja utakmice rezultatskih promjena nije bilo. Dinamo je tako ostvario vrijednu pobjedu i sad je samo na korak od posljednjeg pretkola za Ligu prvaka.