ČETIRI PUTA U PET GODINA

Liga prvaka: Nova bitka Liverpoola i Chelseaja

20.03.2009 u 15:49

Bionic
Reading

U sjedištu Uefe u švicarskom Nyonu izvučeni su parovi četvrtine finala nogometne Lige prvaka. Englezi nisu uspjeli izbjeći međusobni dvoboj

Prvi dvoboji odigrat će se 7. i 8. travnja, a uzvrati tjedan kasnije. Finale je na rasporedu 27. svibnja na Olimpijskom stadionu u Rimu.

PAROVI:

Villarreal – Arsenal
Manchester United – Porto
Liverpool – Chelsea
Barcelona - Bayern

Polufinala će se održati 28. i 29. travnja, uzvrati su također tjedan dana kasnije. Prva dva para međusobno će se sučeliti u polufinalu, s time da će uzvrat biti na terenu pobjednika između Villarreala i Arsenala. Pitanje drugog finalista rješavat će se u Engleskoj, pobjednik susreta Chelseaja i Liverppola također će uzvrat igrati doma.

Bayern je napokon ušao u formu, u osmini finala razbio je portugalski Sporting sa 5-0 i 7-1. S druge strane Barca od početka sezone igra fantastično i mnogi kažu da mogu izgubiti jedino ako sami sebe pobjede.

I trener bavarskog kluba Jürgen Klinsmann ističe kako su dobili najtežeg mogućeg protivnika. Barcelona i Bayern su dosad odigrali četiri susreta, a njemački klub niti jednom nije izgubio. U polufinalu Kupa Uefe 1996. baš je Klinsmann predvodio Bayern u slavlju protiv Barce.

Liverpool i Chelsea će se sučeliti petu sezonu zaredom u Ligi prvaka. Tri puta su se susreli u polufinalu, Liverpool je bio bolji 2005. i 2007., a prošle sezone Chelsea je u produžecima napokon uspio proći u finale, ali su tamo izgubili od Manchester Uniteda.

Liverpool je domaćin u prvom susretu, a uzvrat se igra 14. travnja na Stamford Bridgeu, dan prije 20. obljetnice tragedije na Hillsboroughu, kada je na utakmici FA kupa poginulo 96 navijača redsa.

'Za nas nema nepoznanica kad je u pitanju Liverpool, znali bi njihovu treneru Benitezu izraditi hlače po mjeri ako treba. Uzvratnu utakmicu igramo na domaćem terenu, i to bi trebala biti mala prednost, barem se tako pokazalo prošle sezone,' kazao je tajnik Chelseaja David Barnard.

'Nama nije od velike važnosti to što se uzvrat igra u gostima, nama je jedino bilo važno da ne igramo 15. travnja, jer to je poseban datum za svakog navijača Liverpoola,' kazao je Rick Parry, izvršni direktor peterostrukih prvaka Europe.

Villarreal i Arsenal sreli su se u polufinalu Lige prvaka 2006., a Englezi su tada prošli nakon što je Jens Lehmann u posljednjoj minuti uzvrata obranio 11-erac.

'Prošli puta smo se provukli kroz iglene uši. Cijenimo momčad Villarreala, ali i vjerujemo u kvalitete i karakter naših igrača,' rekao je predstavnik Arsenala Ivan Gazidis.

Aktualni prvak Manchester United ide na Porto, koji je 2004. pod vodstvom Josea Mourinha osvojio svoju drugu krunu europskih prvaka. Tada je Porto na putu do naslova izbacio Manchester. No, trener Uniteda Alex Ferguson nedavno se osvetio Mourinhu, izbacivši u osmini finala Inter.

Tajnik Manchester Uniteda Ken Ramsden izjavio je kako će Ferguson sigurno biti zadovoljan ždrijebom.

Vitor Baia, bivši vratar Porta a sada dužnosnik u klubu, smatra da je Manchester izraziti favorit. 'Igramo protiv europskih prvaka, i to dovoljno govori. No, nismo bez izgleda,' kazao je Vitor Baia.