PROBLEMI ZA PALESTINSKE IGRAČE

Zbog nogometa ne smije viđati zaručnicu

04.07.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Tri godine uoči Svjetskog prvenstva u nogometu u Brazilu, započele su azijske kvalifikacije. Najviše pozornosti privukao je nastup reprezentacije Palestine. Momčad je konačno prvi put nastupila na domaćem terenu

Azijske kvalifikacije se razlikuju od europskih ili južnoameričkih. 16 nacionalnih timova s tog kontinenta koji su najslabije plasirani na listi FIFA-e (Svjetske nogometne federacije) već su odigrali prvi kvalifikacijski krug - na ispadanje. Nema kvalifikacijskih skupina. Momčadi u izravnom duelu odlučuju tko će nastupiti u idućem 'kolu'.

Prvi je krug odigran krajem prošlog tjedna. Snage su između ostalih odmjerili Nepal i Istočni Timor, Mongolija i Mijanmar i Palestina protiv Afganistana. Najbolje azijske reprezentacije poput Japana ili Južne Koreje u natjecanje 'uskaču' tek u trećem kvalifikacijskom kolu.
Najviše je pozornosti u prvom krugu izazvao nastup Palestinaca. Osim sportskog, nastup te momčadi ima i veliku političku dimenziju. Možda i veću od one - sportske.

Palestina se trenutno nalazi na 171. mjestu FIFA-ine rang-liste. Afganistanci su 164. I Palestina je prošla dalje. Nakon pobjede od 2:0 u prvoj utakmici (odigrana u Tadžikistanu zbog nesigurnog stanja u Afganistanu), Palestinci su na domaćem terenu odigrali neriješeno 1:1. Bio je to prvi nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo pred domaćom publikom.

Palestina je jedina momčad s FIFA-ine rang-liste koja nastupa u kvalifikacijama, a da ta 'zemlja' nije međunarodno priznata kao suverena država od strane Ujedinjenih naroda. No, prvi nastup nacionalne vrste na domaćem terenu u Zapadnom Jordanu za mnoge je građane i same igrače simbolični znak priznanja. "Ako druge momčadi dođu igrati kod nas, to je na jedan način priznavanje Palestine kao države", rekao je reprezentativac Murad Ismael.

Uzvrat je odigran u Al-Ramu, predgrađu Jeruzalema. Palestinci će nakon uspjeha protiv Afganistana u drugom kolu kvalifikacija igrati protiv Tajlanda. I ponovno će kvalifikacijsku utakmicu, tako je barem planirano, odigrati na palestinskom tlu, tlu jedne države koja uopće ne - postoji.

Najzaslužniji za taj uspjeh je Jibril Rajoub, već tri godine on je šef Palestinskog nogometnog saveza. 'Prva kvalifikacijska utakmica u kojoj su igrali Palestinci, uz palestinsku himnu, pod palestinskom zastavom, na palestinskom tlu. To je prva utakmica u našoj povijesti', govori on ponosno o srazu s Afganistancima.

Rajoub je s nogometom uspio u onome što političarima tek predstoji. FIFA je naime priznala Plaestinu kao nogometnu 'državu'. 'Reprezentacija je znak života državnosti, ona je potrebna za stabilnost nacije i to je dovoljno uvjerljiv argument za međunarodnu zajednicu da doista prizna i stvarnu palestinsku političku egzistenciju', poručuje on.

Već dvije godine izbornik palestinske reprezentacije je Alžirac Mussa Bazaz. Jedan od najvećih problema s kojim se suočava u Palestini je manjak odgovarajućih terena za treniranje. 'Potrebno nam je puno stadiona. Mi imamo trenutno samo 12 stadiona za 200 klubova', otkriva čovjek koji je u svojoj karijeri trenirao i francuske drugoligaše.

Iako je, nogometno gledajući, Palestina zemlja u razvoju, taj je sport uvjerljivo najpopularniji. Najteže je igračima iz Pojasa Gaze. Oni se ne mogu slobodno kretati između njihove domovine na Mediteranu i Zapadnog Jordana. Veznjak Husam Vadi je zbog toga prije tri godine posljednji put posjetio svoj rodni grad Gazu. Od obitelji mu je važniji - nogomet.

Husam se nada da će jednoga dana nastupati za samostalnu, međunarodno priznatu državu. I nada se da će konačno ponovo vidjeti svoju zaručnicu. Ona živi u Gazi. Sve dok Husam želi nastupati u međunarodnim natjecanjima za Palestinu, on ne smije vidjeti svoju dragu. Izraelci naime ne dozvoljavaju palestinskim reprezentativcima da napuste Gazu.