KRIV JE VARAŽDIN

Sindikat oštro o slučaju Škvorc

01.07.2011 u 20:20

Bionic
Reading

Nakon što su trojica igrača NK Varaždina odlučila ne trenirati za svoj klub, digla se medijska prašina. U ime igrača javnosti se obratio novoosnovani Sindikat nogometaša

'Poštovani,
Hrvatska udruga Nogometni sindikat obraća se Hrvatskoj javnosti zbog napisa u medijima, a tiču se naših članova Dine i Filipa Škvorca te Roberta Punčeca

Prije svega, dužni smo izvijestiti javnost kako su naši članovi Filip, Dino i Roberto redovito izvršavali svoje obveze prema klubu. Redovno su trenirali, igrali utakmice i svojim doprinosom omogućili klubu izlazak u euro-natjecanje. Klub svoje obveze iz ugovora nije izvršavao.

Igrači su čak potpisali i sporazum kojim prolongiraju isplatu duga iz 2010 godine na 15. 6. 2011. Klub ni do današnjeg dana nije izvršio svoje obaveze iz 2010. godine prema njima. Što ujedno znači kako nisu dobili nijednu mjesečnu naknadu za 2011. U sporazumu piše ukoliko klub ne podmiri svoja dugovanja prema njima iz 2010 godine, da se ugovor raskida na štetu kluba. Aktiviranjem ove stavke iz ugovora postali su izdajnici kluba. Samo za usporedbu važno je napomenuti kako se prema Fifa pravilnicima ugovor može raskinuti na štetu kluba u slučaju kašnjenja tri mjesečne plaće, a klub je u tom slučaju dužan platiti i odštetu igraču za kršenje ugovorne obveze. Pitamo se je li moralno osuđivati igrače iako su oni ti koji su poštivali ugovore i sporazume.

Sve to vrijeme Filip, Dino i Roberto dužni su redovno izvršavati i svoje obveze prema državi u vidu pravovremenih uplata mirovinskog, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od ozljeda na radu, jer im u slučaju nepravodobnih uplata država zaračunava kamate od 14 posto. Tražimo i od odgovornih državnih institucija da reagiraju.

Uspostavili smo kontakt sa HNS-om, HOO i Udrugom Prvoligaša koji su pozitivno reagirali i pokazali razumijevanje za probleme naših članova, te stoga tražimo njihovo očitovanje. Tražimo i očitovanje komisije za licenciranje klubova. Žalosno je to da u 2011. godini, kada smo pred vratima ulaska u Europsku Uniju, govorimo o tom kako je normalno da se ugovori trebaju poštivati. Žalosno je da sportaši koji se pozivaju na stavku iz ugovora bivaju izdajnici. Žalosno je da profesionalni sportaši ne dobivaju mjesečne naknade 8, 9 mjeseci..

Naša želja je da se promjeni percepcija o nogometašima kao ljudima koji žive u financijskom blagostanju a koja je temeljena na iznimno malom broju uspješnih pojedinaca.

Bitno je da se mladim igračima i naraštajima koji dolaze omoguće bolji uvjeti. Želimo omogućiti mladim nogometašima da se koncentriraju na svoj napredak kako bi imali više igrača poput Modrića, Kranjčara, Ćorluke.'

Priopćenje su potpisali predsjednik sindikata Dario Šimić i glavni tajnik Mario Jurić.