KAD HULIGANI POLUDE

Buenos Aires u dimu suzavca i mirisu krvi u zraku

27.06.2011 u 09:53

Bionic
Reading

Ispadanje River Platea u drugu ligu argentinskog nogometa nije prošlo bez strašnih huliganskih ispada. Ozlijeđeni su deseci navijača i policajaca, a Buenos Aires zbog toga dugo u noć nije bio miran

Prvi put u svojoj povijesti River Plate igrat će u drugoj ligi. Poraz (0:2) i remi (1:1) protiv Belgrana crnom tintom ostat će upisani u povijesne knjige kluba, a nesumnjivo će i policija imati svoju verziju priče o kojoj će se pričati još itekako dugo. Naime, u trenucima kad je bilo savršeno jasno kako River Plate neće i ne može ostvariti ostanak u ligi, njegovi navijači na stadionu Monumental krenuli su sa svojim šou-programom.

Nogometaše su počeli gađati svime što im je stiglo pod ruku, pa i stolicama koje su trgali s tribina, a najveće ludilo krenulo je pri pražnjenju stadiona. Više od 2.200 policajaca svim je silama nastojalo održati kakav-takav red, no napadi na njih simultano su krenuli na izlazu svake tribine. Mlatili su se svi, i stari i mladi, i huligani i 'obični' građani, a gradske bolnice tek koji sat nakon početka nereda objavile su da je na hospitalizaciji ostalo 55 ljudi, od čega većina policajaca.

Jasno, neredi i kaos preselili su se na ulice Buenos Airesa, policija je koristila suzavce i gumene metke, helikopteri su nadlijetali grad kao da je ratno područje, a huligani su razbijali sve do čega su došli, palili automobile, napadali sve što se kreće i sve se to protegnulo dugo, dugo u noć.

Policija još nije sabrala sve podatke o uhićenjima i povrijeđenima, no bit će zanimljivo vidjeti kako će sve izgledati kad krajem ovog tjedna u Argentini započne Copa Libertadores. Finale je na rasporedu 24. srpnja, upravo na Monumentalu.