ZA PRIMJER

Turnir beskućnika na splitskoj rivi

22.06.2011 u 00:40

Bionic
Reading

Na splitskoj rivi večeras je održan nogometni turnir reprezentacija beskućnika Hrvatske i Slovenije, u organizaciji udruge Most

Osim njih na turniru, koji se održava u sklopu priprema hrvatske nogometne reprezentacije za Svjetsko nogometno prvenstvo beskućnika u kolovozu u Parizu, sudjelovala je ekipa Poglavarstva grada Splita, humane zvijezde Split Stars, sportski novinari i volonteri udruge Most.

'Zadovoljstvo mi je otvoriti ovaj promotivni turnir i zadovoljstvo mi je da na ovaj način možemo privući publiku ovdje na splitsku rivu kako bi se mogli upoznati s problemom beskućnika, a nogomet je najbolji medij preko kojega se to može prenijeti i senzibilizirati hrvatsku javnost da se na neki način uključi i ona u rješavanje problema ljudi koji iz raznih razloga ostaju bez svoga doma. Ove godine će i Hrvatska biti zastupljena među 64 zemlje koje se brinu o svojim beskućnicima,' kazao je na otvaranju turnira zamjenik župana Visko Haladić.

Na početku programa revijalnu su utakmicu odigrala i djeca Dječjeg doma Maestral, djeca korisnici posebnog odgojnog postupka (POP), te I free style nogometaši.

Inače, Svjetsko nogometno prvenstvo beskućnika je međunarodni sportski projekt koji ima za cilj pozitivnu snagu nogometa usmjeriti na teško socijalno ugrožene osobe i putem sporta promicati potrebu za pomoć siromašnima. Jedan od najvažnijih ciljeva je socijalno uključivanje sudionika koja se pokazala kao najuspješnija strategija u mnogim državama, rečeno je na turniru.

Kako se doznaje u udruzi Most, hrvatska reprezentacija je prvi put sudjelovala na Svjetskom prvenstvu u Milanu 2009. godine, a u rujnu prošle godine su se natjecali u Rio de Janeiru u Brazilu kao jedna od 54 reprezentacije iz cijelog svijeta. Već tri godine za redom hrvatsku reprezentaciju beskućnika, koju sačinjavaju po dva igrača iz Splita, Osijeka i Rijeke, tri iz Zagreba, te jedan iz Zadra, financijski pomaže Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.