KLADIONICE I NOGOMET

Talijani šire istragu na još 50-tak utakmica

12.06.2011 u 16:16

Bionic
Reading

Prije pet godina, zbog namještanja utakmica, u drugu je ligu izbačen Juventus, a prijetilo se još Laziju, Fiorentini i Milanu

Sky Italia, produkcijska kuća koja je vlasnik televizijskih prava na utakmice talijanskih profesionalnih liga, zaprijetila je drastičnom redukcijom ugovora s nacionalnim nogometnim savezom nakon posljednje kladioničarske afere koja potresa Apeninski poluotok. Ured državnog odvjetnika u Cremoni i preko vikenda je prikupljao dokazne materijale o namještanju nogometnih utakmica.

Istražiteljima iz austrijske kladionice Skysport 365 ponudili su listu pedesetak utakmica prve tri talijanske lige na koje su registrirali neuobičajeno visoke uplate. Direktor SkyItalije Tom Mockridge zbog pasivnosti saveza zapretio je krovnoj kući talijanskog nogometa i klubovima da će uskratiti isplatu dogovorenih iznosa i razmotriti raskid ugovora. Talijanski nogometni savez od SkyItalije godišnje zaradi 570 milijuna eura, a ukupno od prodaje televizijskih prava godišnji prihod iznosi 940 milijuna eura.

Juventus je prije pet godina zbog namještanja utakmica izbačen u Drugu talijansku ligu, a prvenstvo je krenuo s minus 17 bodova. Lazio, Fiorentina i Milan spasili su se od odlaska u niži stupanj natjecanja, ali su također u prvenstvo morali krenuti s negativnim bodovnim saldom.