PREOKRET U DVIJE MINUTE

Bilićevu smjenu spriječile zamjene

04.06.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Čim su se igrači povukli u svlačionicu, nebo se otvorilo, kao da je i netko gore zaplakao od veselja. Naravno, veselje igrača bilo je razumljivo jer u šahu su ih držali nogometni liliputanci iz Gruzije

Sve do 76. minute splitskog dvoboja, Bilić i njegovi igrači drhtali su nad svojom sudbinom. Sve dobro što su napravili slaveći u Izraelu skoro su prosuli u dva okršaja s Gruzijcima. I dok se onaj poraz u ožujku može tretirati kao svjetsko čudo, da se u Splitu dogodilo isto, splitska bi noć imala dramatične posljedice.

'Otiš'o bi kući', potvrdio je izbornik Bilić svu težinu i pritisak te utakmice.

A taj se pritisak osjećao svugdje, na i oko stadiona. Naime, teško vrijeme uzrokovano nestabilnim i vlažnim zračnim vrtlozima, u kojima su se iz trenutka u trenutak mijenjali kiša i sunce, stvarali su i običnim gledateljima velike poteškoće. A kamoli ne igračima, koji su morali igrati, ali i tražiti pobjedu protiv obrambeno sjajno postavljene momčadi.


Pritom su Gruzijci dodatno zakomplicirali problem, zabivši, baš kao u Tbilisiju, iz jedine prigode. Na našu sreću, u petak je to bilo dovoljno rano, pa su se naši imali vremena konsolidirati.

Istina, nije dečkima bilo lako, ali kako je Klasnić potvrdio, profesionalac svoju prigodu traži svih 90 minuta, pa je u preostalih 74 minuta trebalo naći put do gola Giorgija Lorije. Pogađali su prečke, stative, ali i dalje se borili. Bez obzira što je Srna puno puta prokleo širinu 'branke'.

Uz to, pokazalo se da Bilić ima nos za promjene, jer one su mu donijele pobjedu. Prvo su Klasnić i Dujmović asistirali Mandžukiću, a potom je i Kalinić zabio nakon odlične Eduardove akcije.

Na taj je način Hrvatska ostala u borbi za prvo mjesto u skupini, ali i s izbornikom, iako su se neki šalili da se u helikopteru iznad Poljuda već vozi Branko Ivanković. Na sreću hrvatskog nogometa, reprezentacija je još živa, pa će se do novog izbora ipak pričekati.