SVUDA IZNENAĐENJA

Lige petice obilježio Lille te ispadanja Deportiva i Sampdorije

23.05.2011 u 15:27

Bionic
Reading

Najbolje svjetske nogometne lige su na kraju ili pri samom kraju. U Engleskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj je sve završilo, a pred francuskim klubovima ostalo je još jedno kolo. I to kakvo kolo!

Ono što je zajedničko svim ligama jesu prvaci. U Engleskoj je 19. put u povijesti slavio fantastični Manchester United, Španjolsku je pokorila prekrasna igra Barcelone, Njemačku je iznenadila dortmundska Borussija, a u Italiji nakon dugog posta slavio je Milan. No najveće iznenađenje dogodilo se u Francuskoj gdje je naslov prvaka osvojio mali Lille.

Premiership

Još jedan naslov osvojili su igrači Uniteda pod vodstvom sad već legendarnog Alexa Fergusona. 'Crveni đavoli' su kako je išla sezona sve više podizali formu da bi na kraju uvjerljivom igrom u zadnji kolima došli do 19. naslova prvaka. Uoči zadnjega kola, čak se šest klubova borilo za ispadanje, a najmanje šanse, što se pokazalo točnim imao je Blackpool, koji je gostovao kod prvaka Manchester Uniteda. Blackpool se u potrazi za pobjedom i spasom hrabro borio, čak je i vodio s 2:1, a na kraju izgubio sa 4:2. Drugog putnika u Drugu ligu odlučio je napadač Tottenhama Rus Roman Pavljučenko koji je u sudačkoj nadoknadi pogodio za pobjedu od 2:1 protiv Birminghama, koji je u sezoni kada je senzacionalno osvojio Liga kup, i ispao. Pogodak Pavljučenka donio je spas Wolverhamptonu, koji je doma izgubio od Blackburna sa 3:2 i do zadnje minute je praktički bio drugoligaš. Wigan se spasio pobjedom kod Stokea, a već ranije je ispao West Ham.

Tottenham je pobjedom, u kojoj je Luka Modrić igrao cijelu utakmicu, a Niko Kranjčar od 84. minute, uspio sačuvati peto mjesto i ulazak u Europsku ligu, a  Manchester City pobjedom kod Boltona (2:0) treći i izravno ulazi u Ligu prvaka. Liverpool je izgubio peto mjesto porazom kod Aston Ville, a Arsenal je odigrao samo 2:2 kod Fulhama te će u kvalifikacije Lige prvaka.

Primera division

Rekli bi ukratko – u Španjolskoj ništa nova. Barcelona je pokorila domaće prvenstvo osvojivši četiri boda više od Real Madrida, no najšokantnija priča Primere ove sezone jest ispadanje Deportiva iz La Corune iz prve lige. Prije desetak godina ovaj se klub borio za naslov prvaka Europe, a sada nakon 20 godina seli u drugu ligu nakon što je u posljednjem kolu izgubio doma od Valencije. Deportivo je 1995. igrao polufinale Kupa Uefe, a od 2000. do 2002. je dvaput bio četvrtfinalist Lige prvaka. Sad već davne 2000. je bio prvak, a sada se, eto, seli u niži rang.

Bundesliga

Nakon devet godina posta dortmundska Borussia ponovno je na vrhu Njemačke. Mlada momčad koju vodi Jürgen Klopp s prosjekom od 23 godine starosti, odigrala je briljantnu sezonu i tako osvojila svoj sedmi naslov prvaka. Klub iz Ruhra je slavio ispred Bayera iz Leverkusena te minhenskog Bayerna. Iz lige su ispali St. Pauli te Eintracht iz Frankfurta dok se Borussia iz Mönchengladbacha u doigravanju protiv Bochuma bori za ostanak u prvoj ligi. Samo koje kolo prije kraja i jedan Wolfsburg, u čijim redovima igra Mario Mandžukić, spasio se od ispadanja.

Serie A

AC Milan opet žari i pali 'čizmom'. Nakon 2004. igrači trenera Negrija ponovno su osvojili talijansko prvenstvo. Mada pred početak prvenstva nisu figurirali kao najveći konkurenti za naslov, iskoristili su pogreške svojih rivala i opet obradovali svoje navijače. Iz lige su ispali Bari i Brescia te nekad veliki klub Sampdoria.

Ligue 1

Definitivno najveće iznenađenje u ligama petice dogodio se u Francuskoj gdje je naslov prvaka odnio mali Lille, koji su osim toga osvojili i Kup. Iza sebe su ostavili Marseille te Lyon i PSG. U Francuskoj se mora odigrati još jedno kolo koje će biti izuzetno uzbudljivo. Naime, Monaco, koji se još nedavno borio s Portom u finalu Lige prvaka u posljednjem kolu dočekuje Lyon. Jedino pobjeda klubu iz kneževine osigurava opstanak. No bodovi su potrebni i Lyonu koji ima tek dva boda prednosti nad PSG-om i ako bude poražen, otići će u Europa kup, a ne kvalifikacije za Ligu prvaka.