GRUZIJA MORA PASTI

Bilić: Situacija nije bajna, ali nemamo alibi

20.05.2011 u 11:30

Bionic
Reading

Uskoro će Bilić i ekipa zaokružiti dva mjeseca od iznenađujućeg poraza u Gruziji, u sklopu kvalifikacija za EURO 2012. godine. No s tom vremenskom distancom sada je i Bilić sigurno oprezniji, pa za lipanjski ogled u Splitu s istim suparnikom najavljuje ofenzivniju momčad

Naravno, maštao je Bilić i u Gruziji o tri boda, ali opreznija igra koju su predstavili njegovi igrači nije bila dovoljna za pobjedu, što je unijelo nemir i među igrače, a potom i kiks u 90. minuti koji je kaznio Kobiašvili. Sada je situacija kudikamo drukčija. Novim promašajem Bilić bi sigurno ugrozio kvalifikacije, a pred splitskom publikom, pred kojom će igrati službenu utakmicu nakon dosta godina - jednostavno ne smije - statirati. Dodatni problem je taj što će u Split stići s prilično nekompletnom momčadi.

'Nažalost, ovo nije neuobičajena situacija za nas, uvijek smo imali problema s ozljedama, tako da nas ništa ne iznenađuje. No već godinu dana ponavljam, imamo dovoljno dobar i širok kadar da kompenziramo izostanke. Nema alibija, navikli smo na situaciju i Gruziju moramo pobijediti', komentirao je izbornik Bilić problem koji ima u momčadi. Naime, što zbog ozljeda, što zbog kartona neće moći računati na Rakitića, Kranjčara, Iličevića, Olića, Lakića i Strinića. Ako tome pridodamo i to da neki igrači, poput Šimunića, Petrića, Pranjića i Eduarda ne igraju standardno, jasno je da Bilić mora tražiti nova rješenja. No, kako je rekao, kadar mu je širok i jak.

A u njemu su: Runje, Pletikosa, Tomić; Srna, Vrsaljko, Ćorluka, Šimunić, Lovren, Schildenfeld, Vida, M. Pamić, Pranjić, Vukojević, Dujmović, Modrić, Badelj, Gabrić, Perišić, Mandžukić, Petrić, Eduardo da Silva, Kalinić, Jelavić i Vukušić.

'Baš kao što je bilo dok sam ja bio izbornik U-21, pa potom dok je mladu reprezentaciju vodio i Dražen Ladić, a pogotovo sada kada je vodi Šušak, koji je i moj veliki prijatelj, jasno je da ćemo napraviti sve da zadovoljimo obje reprezentacije. Vrsaljko se nakon ozljede vratio u istoj formi, a potreban nam je i Vukušić, jer Da Silva i Petrić nisu u kontinuitetu. A-selekcija je prioritet, ali znamo da je i Šušku važan dobar start kvalifikacija, pa se nadam da ću mu oba igrača staviti na raspolaganje.'

Bilić je potvrdio da ima nešto težu situaciju na vratarskim pozicijama, a Šimunićeva prezentacija iz Pariza čini ga mirnim.

'Što se golmana tiče, Hrvatska je na toj poziciji u problemu. Ustvari nije, jer Runje brani izvrsno, ali ne daj Bože da se ozlijedi. Pletikosa se u Parizu još jednom potvrdio, dok smo kao trećeg, između nekoliko kandidata izabrali Tomića. Šimunić od jesenskog dijela Bundeslige gotovo da nije odigrao cijelu utakmicu, tek protiv Francuske i Češke te poluvrijeme protiv Bayerna. Osim toga, zbog suspenzije nije jedno vrijeme ni trenirao s momčadi. No u ovih nekoliko dana zajedničkog boravka i kroz iskren razgovor, sigurno će nam reći što može dati reprezentaciji jer svježine za jednu utakmicu ima.'

U napadu je ipak nešto bolja situacija. Mandžukić i Jelavić 'su raspucani', što bi trebalo značiti da su u prednosti pred Da Silvom i Kalinićem. No Bilić će ipak sastav odrediti tek nakon zajedničkih treninga.

'Taj je dvojac fenomenalan. Mi dosad nikad nismo gledali stare zasluge, već smo procjenjivali tko će nam u nekakvoj situaciji najbolje odgovarati. Tako će biti i ovaj put', zaključio je Bilić.