RASPLET U PRVOJ HNL

Kakva će biti sljedeća Prva HNL? Ne zna nitko

19.05.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Ove se subote igra posljednje, 30. kolo Prve HNL. I dok je na vrhu gotovo sve jasno, jer Dinamo je prvak, pozicije koje vode u kvalifikacije za Europsku ligu osigurali su Hajduk i Split te Varteks preko Kupa, na dnu je puno zamršenija situacija. Doduše, pravno je sve regulirano, ali upitno je financijsko stanje pa se ni nakon subote neće znati koliko ćemo klubova gledati u sljedećoj sezoni Prve HNL, a još manje se može znati koji će to biti

Nakon eksperimenta koji je zaživio sa Štimčevim vođenjem Udruženja Prve HNL, to jest prvoligaškog društva u kojem bi se nadmetalo 16 klubova i u kojem bi afirmaciju trebali doživjeti mlađi igrači, a klubovi ne bi bili pred 'pritiskom zbog ispadanja', uoči ove sezone bilo je znano da će se prvoligaško društvo smanjiti na razumniji broj od 12 klubova.

No kako bi to drastično rezanje odnosno izlazak čak pet klubova iz prvoligaškog društva izazvalo velik odljev glasova uoči prosinačke izborne Skupštine, vrh Hrvatskog nogometnog saveza, na čelu s predsjednikom Vlatkom Markovićem, donio je odluku o odgađanju odluke o smanjenju lige za još jednu sezonu.


Dakle, propozicije i broj klubova i u sljedećoj bi sezoni trebali ostati isti, a iz natjecanja bi direktno ispala tri kluba, odnosno ušla bi tri drugoligaša. I tu je sve posve jasno. To jest trebalo bi biti, a onda bi i klubovi s dna tablice mogli lakše odraditi pripremu za posljednje kolo.

Hrvatski dragovoljac jedini je sigurni drugoligaš, a još šest klubova drhti nad svojom sudbinom. A to su Zadar, Šibenik, Varaždin, Lokomotiva, Zagreb i Istra 1961.

Naime, njihova sudbina ovisi o željama ili točnije financijskoj konstrukciji drugoligaških klubova koji bi mogli ući u gornji dom. Zasad je tek tri kluba iz Druge HNL dobilo licenciju za prvoligaško društvo, a to su Gorica, Lučko i Dugopolje. Što bi bilo dovoljno da se ispoštuje regulativa. Međutim, prema objašnjenju Josipa Breznog, povjerenika Prve HNL, i u ovoj situaciji postoje neke poteškoće.

'U propisima stoji da među prvoligaše može ući tek momčad koja se našla među vodećih pet u drugoligaškom društvu, a Dugopolje je zasad sedmo. Istina, još je dva kola do kraja njihova natjecanja i Dugopolje može izboriti poziciju do petog mjesta. Međutim, ako to ne uspiju, onda bi tek Gorica i Lučko mogli u gornji dom.'

Ipak, ni tu ne prestaju sve nepoznanice. Jer o ulasku Lučkog i Gorice odlučivat će sami klubovi, to jest oni koji bi ih trebali financijski podržati u projektu. Recimo, Gorica bi svoju odluku trebala obznaniti do 17. lipnja, kada dobije blagoslov velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića da će ih financijski podržati.

'Ovisno o tome hoće li, dakle, i Lučko i Gorica, pa i Dugopolje, ući u Prvu ligu, toliko će je klubova i napustiti.'

Postoji i mogućnost da nijedan od tih triju drugoligaša ipak ne krene u skupu avanturu?

'Tako je, jer očito je i ljudima postalo jasno da se ne isplati ulaziti u nešto što financijski nije lako pratiti. U tom slučaju, Prvu HNL direktno bi napustila četiri prvoligaša te bi u novoj sezoni imali Ligu 12. Naravno, ništa ne prejudiciramo, sve je pravno regulirano, a već sljedećeg tjedna sastat će se i Izvršni odbor HNS-a na kojem bi se trebali skratiti rokovi oko prijave klubova za novu sezonu', pojasnio je Brezni, potvrdivši da će se tek nakon svršetka natjecanja zbivati prava drama.

'Mogu čak reći da, jer uoči sezone se znalo da će ligu napustiti pet prvoligaša, nekome će stići i nagrada. U najgorem slučaju iz Prve HNL mogu ispasti samo četiri kluba', utješno je poručio Brezni
.