OGLASILI SE NAVIJAČI

Torcida Malešu: Možeš li se oduprijeti Štimcu?

09.05.2011 u 13:13

Bionic
Reading

Tjedan dana nakon imenovanja novog predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša i nakon njegova poziva na 'razgovor s navijačima', stigao je odgovor iz Torcide

Umjesto sastanka, novom prvom čovjeku kluba navijačka udruga uputila je otvoreno pismo kojim ga poziva da javno predstavi svoj program rada te 'pomete' sve nesposobne kadrove koji su se nataložili unutar Poljuda. Navijači od Maleša traže i da se izjasni hoće li se moći othrvati utjecaju Igora Štimca, kojega gradonačelnik Željko Kerum pokušava uvući u klub.

Pismo Torcide prenosimo u cijelosti:

Poštovani g. Maleš,
ponukani Vašom izjavom kako ćete u skorije vrijeme zatražiti sastanak s predstavnicima KN Torcida, odlučili smo Vam se obratiti javnim priopćenjem, u namjeri da naše stavove podijelimo s cjelokupnim Hajdukovim navijačkim pukom.

Svakako pozdravljamo Vaše prepoznavanje Hajdukovih navijača kao istinske snage našeg kluba, kao i inicijativu za međusobnim dijalogom, međutim u ovom priopćenju želimo Vas podsjetiti na nekoliko vitalnih preduvjeta kako bi do iskrenog dijaloga uopće došlo.

U svojim prijašnjim nastupima upozoravali smo na nepravilnosti prilikom natječaja za izbor novog vodstva Hajduka, odnosno kako se isti od početka provodio po iskrivljenim kriterijima, istodobno gurajući pod plašt zaborava Kodeks upravljanja Hajdukom, koji je službeno uvršten u Statut kluba, kao temeljni obrazac ustroja kluba. Stoga Vas podsjećamo da ste upravo prema tom Statutu, dužni: „javno prezentirati viziju i strategiju razvoja kluba kao osnovu za ostvarenje sportskih i poslovnih ciljeva“. Hajdukovi navijači, a i šira javnost do danas nisu niti vidjeli Vaš program, na osnovu kojeg ste, pretpostavljamo, postali Predsjednikom uprave. Stoga Vas pitamo hoće li Kodeks i za Vas kao i za bivše Hajdukove čelnike, ostati samo mrtvo slovo na papiru, nekakva utopija o kojoj sanjaju samo „naivni navijači“?

Isto tako, nedavno ste u medijima izrazili zabrinutost što Torcida zviždi igračima od početka utakmice. Bespredmetno je naglašavati kako je Torcida oduvijek Hajdukov dvanaesti, a vrlo često i jedini Hajdukov igrač, i kako su zvižduci koji dolaze sa najvjernije tribine stadiona, isključivo rezultat odnosa Hajdukovih prvotimaca spram kluba čije boje zastupaju. Uvažavajući činjenicu kako su porazi sastavni dio nogometa, puno je primjera kada smo unatoč porazima ispraćali naše igrače pljeskom i ovacijama, svjesni da su igrači dali svoj maksimum. Od njih se ionako uvijek samo tražilo da se bore do zadnjeg atoma snage, odnosno da svojim pristupom i zalaganjem budu dostojni Hajdukovog ugleda.

U posljednje vrijeme smo svjedoci kako njima ne pomaže ni naše navijanje a niti zvižduci, u svrhu buđenja iz letargije i jada kojeg nam redovito prezentiraju.

Posebno se želimo osvrnuti na Vaš intervju objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, dana 3. 5. 2011, u kojem Torcidi poručujete: „Želim popričati s njima, želim i njima prenijeti osnovne dijelove svoga programa. Tražim od njih razumijevanje, podršku i zaštitu jer smo na istome tragu otklanjanja pokvarenog tkiva.“

Međutim, u tom istom intervjuu ste izjavili kako u Hajduku ima mjesta za svih, te kako u svojoj viziji vidite i radno mjesto za Josipa Grbića, kako o sportskom direktoru Ivici Kaliniću nećete odlučivati, iako su oni kao zaposlenici kluba direktno Vama podređeni. O stručnoj sposobnosti dvojice spomenutih smo se imali prilike uvjeriti: za prvog prilikom proslave stogodišnjice kluba, a za drugog nitko sa sigurnošću ne može ustvrditi koju funkciju obnaša, onu sportskog direktora (hvala mu na Josipu Barišiću), povremenog trenera ili nekakvog savjetodavca? Vrhunac njihovog načina rada zrcali se u činjenici kako je Grbić kao v. d. predsjednika uprave, produljio ugovor Kaliniću samo par dana prije ustoličenja nove Uprave!

Izjavom kako za ovakve kadrove ili slične njima, ima mjesta u Hajduku, odnosno podržavajući status quo improvizacije rada u klubu, podsjećate nas na neke već bivše čelnike Hajduka, koji su se rukovodili sličnim metodama upravljanja klubom.

Stoga smo Vam, gospodine Maleš, dužni poručiti kako cementiranjem pozicija Hajdukovih dokazano nesposobnih zaposlenika, ne da nismo na istom tragu, već smo u začetku Vašeg mandata na dijametralno suprotnim pozicijama.

Znači li to zapravo kako ćemo još uvijek trpjeti Fredija Fiorentinija kao zaposlenika kluba, kojeg se nijedna vlast u Hajduku do dan danas nije uspjela riješiti; hoćemo li po tom Vašem modelu mjesta za svih, gledati i u budućnosti iste predstavnike skautske službe kao dosad, iste zaposlenike „dične“ nam omladinske škole; hoće li i nadalje raznorazni menadžeri s kriminalnim dosjeima „voditi“ klub i sjediti u svečanoj loži?

Hoćete li se znati othrvati utjecaju jednog Igora Štimca, kojeg predstavnik većinskog vlasnika Hajduka gospodin Kerum nastoji uvući u klub, pozivajući se na njegovu „dokazanu sposobnost“.

Jesmo li, gospodine Maleš, uistinu na istom tragu?

Upravo je KN Torcida svih ovih godina upozoravao na sve navedene propuste i kriminalne radnje u Hajduku, upravo su naše akcije bile usmjerene ka korjenitim promjenama, temeljenim isključivo na stručnosti, transparentnosti, viziji i znanju. Jesmo li mi jedini svjesni kako nema jakog Hajduka na terenu bez jake Uprave na katu?

Hoćemo li konačno dočekati predsjednika s dobro izbrušenom 'metlom', koji će pomesti sav nesposoban kadar i raznorazne uhljebe iz kancelarija Poljuda, čijom smo zaslugom suočeni s katastrofalnim posljedicama u upravljanju klubom.

ako toga niste svjesni, uz sav dužan respekt, gospodine Maleš, onda se niste ni trebali kandidirati za mjesto predsjednika uprave najdražeg nam Hajduka.'