FINAL FOUR EUROLIGE

Četiri momčadi, četiri sna za vrh Europe

06.05.2011 u 10:56

Bionic
Reading

Nakon dugog puta, četiri najbolje europske košarkaške momčadi došle su do same završnice. U Barceloni će se Montepaschi, Panathinaikos, Real Madrid te Maccabi od petka do nedjelje boriti za krunu prvaka Europe

Barcelona će od petka do nedjelje biti domaćinom finala 54. izdanja najelitnijeg europskog košarkaškog natjecanja, Eurolige, no format final four se održava od 1988. godine. U glavnom gradu Katalonije će se za naslov prvaka boriti momčadi iz četiri države, no kao kuriozitet treba istaknuti da neće biti aktualnog prvaka Barcelone te prošlogodišnjeg finalista Olympiacosa.

Zato će tu biti Panathinakos, Montepaschi iz Siene, Maccabi iz Tel Aviva te najtrofejniji klub Europe, madridski Real. Baš u 'kraljevskom klubu' igra jedini hrvatski predstavnik na završnici Ante Tomić, koji će probati doći do svog prvog naslova u karijeri. Gledajući momčadi koje nastupaju na final fouru, jasno je da je ovo jedna od najzanimljivijih završnica. Naime, može se reći da je Panathinaikos lagani favorit u odnosu na ostale momčadi, no baš sve imaju pravo nadati se naslovu prvaka Europe.

Petak donosi oglede polufinala, a prvi par koji će na parket u 18 sati čine Panathinaikos i Montepaschi. Zelene iz Atene vodi najuspješniji košarkaški trener Željko Obradović koji lovi svoj osmi naslov. Panathinaikos je četiri puta osvajao Euroligu, a glavne zvijezde su Diamantidis te Batista. Protivnik grčkom sastavu je Montepaschi iz Siene koji dosad nikad nije došao do kraja, a do Barcelone su došli preko Olympiacosa, koji su deklasirali.

U drugom polufinalnom ogledu s početkom u 21 sat sastaju se madridski Real i Maccabi iz Tel Aviva, a valja napomenuti kako te dvije momčadi zajedno imaju čak 13 naslova. Real iza sebe ima turbulentnu sezonu u kojoj je danak platio Messina koji je napustio klupu 'kraljevskog kluba', no uspjeli su dogurati od same završnice. Ponos Izraela je pak od samog početka Eurolige bio proglašavan jednim od favorita. Uspjeli su dogurati do same završnice, a sada samo ostaje da se vidi mogu li doći i do samog kraja.

Jedini hrvatski predstavnik u završnici Eurolige Ante Tomić ne očekuje previše, tvrdeći kako je njegov Real još premlad.

'Po meni je favorit Panathinaikos. Mi imamo mlade igrače i mogli bi biti previše impresionirani važnošću. Protiv Maccabija će nam biti najvažnije odigrati odlično u obrani, kontrolirati skok te se puno kretati', kazao je Tomić.