KLASIČNI 'EL CLASICO'

Ovo je bila zafrkancija, ludnica tek sad dolazi

22.04.2011 u 10:23

Bionic
Reading

Očekivali smo (novi) spektakl, a vidjeli smo taktički nogometni rat na sredini terena, tako bi se otprilike mogao sažeti sraz Barcelone i Reala u finalu Kupa kralja. No pravi 'el clasico' - borba biti ili ne biti - tek nas očekuje u Ligi prvaka

Statistika 'el clasica'

Real i Barca u povijesti su odmjerili snage 211 puta u različitim natjecanjima. Jasno, najčešće su se susretali u Primeri, no i u Europskim kupovima imaju svoju povijest. To je važno upravo zbog skorašnjeg sraza u polufinalu Lige prvaka.

Dakle, ukupno gledajući, Real je malo uspješniji od velikog suparnika i ostvario je 86 pobjeda, te 82 poraza, dok je 43 utakmice završilo remijem. I u Europi je slična situacija; od šest odigranih utakmica Real je pobijedio u tri, jednu jedinu je dobila Barca, a dvije su završile podjelom bodova.

Barcelona ipak nije nedodirljiva! Jose Mourinho to je dokazao i drugu godinu uzastopce, prvo s Interom u Ligi prvaka, a sad i s madridskim Realom u finalu španjolskog kupa. Istina, u međuvremenu smo vidjeli onu nevjerojatnu rapsodiju Katalonaca koji su u prvom 'el clasicu' sezone razbili mrske suparnike s glatkih 5:0, no danas malo tko još spominje tu utakmicu.

Portugalski trener dugo je tražio formulu kako onemogućiti Barcelonu u razvijanju svoje prepoznatljive igre s bezbrojnim kratkim dodavanjima, nerijetko i prema golmanu, te brzim, iznenadnim okomitim loptama pred gol suparnika. Ako je suditi prema posljednje dvije utakmice, one odigrane za vikend u prvenstvu (1:1) i najnovije u finalu Kupa kralja (1:0 za Real), očito je da je formula pronađena. Možda ne usavršena, ali svakako pronađena.

Prekid niza nepobjedivosti Pepa Guardiole od pet pobjeda i jednog remija stigao je u malo nezgodno vrijeme. Već za tjedan dana u Madridu će se sučeliti veliki suparnici, i to ni manje ni više nego u polufinalu Lige prvaka. Istina, za razliku od Kupa kralja, Barca i/ili Real će nakon te utakmice imati još 90 minuta uzvrata na raspolaganju ne bi li ispravili pogreške iz prvog susreta, no apetiti Madriđana sad su kudikamo veći, a frustracije kao spužvom izbrisane.

To je velik nedostatak Barcelone uoči odluke u Ligi prvaka. Baš kao što Barca nije tako moćna kad je Leo Messi odsječen od ostatka momčadi ili kad se na loptu koju prihvati Iniesta sjure najmanje dva, tri Realova igrača. Pepe se pritom iskazao kao ključni igrač u momčadi Josea Mourinha i njegova je uloga u remiju i pobjedi nad Barcelonom vjerojatno najveća.

Kako će to izgledati u Ligi prvaka, pogotovo nakon što su se 'kraljevi' riješili frustracije neuspjeha protiv Barce, bit će zanimljivo vidjeti. Nema sumnje i da su Katalonci nakon poraza u Kupu dobili dodatnu motivaciju za jurnjavu travnjakom kad je na suprotnoj strani madridski Real i te dvije činjenice jamče spektakl u najjačoj nogometnoj ligi svijeta.