SKUPŠTINA KLUBA

Novog predsjednika Dinama gađali bocama

12.04.2011 u 20:17

Bionic
Reading

Završila je Dinamova izborna skupština, koju su Boysi popratili prosvjedima protiv Zdravka Mamića ispred maksimirskog stadiona

Na skupštini je došlo do određenih promjena u klupskom Statutu. Prema izmjenama i dopunama Statuta predsjednikov se mandat produžuje s četiri na pet godina, kao i mandati članova skupštine.

No najvažnija je izmjena da izvršni dopredsjednik kluba Zdravko Mamić postaje izvršni predsjednik.

Ujedno, Vlatko Marković razriješen je dužnosti u Dinamovoj skupštini jer je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, a član najvišeg tijela u Dinamovoj strukturi vlasti prestao je biti i Damir Vrbanović, koji je direktor maksimirskog kluba.

Za novog (starog) predsjednika izabran je Mirko Barišić, kojemu će mandat, prema izmjenama u Statutu trajati pet godina.

Mamić je podnio izvještaj i o financijskom poslovanju za prošlu godinu.

'Klub je zaradio 232 milijuna kuna, a potrošeno je 203 milijuna kuna, dakle, zaradili smo 29 milijuna kuna', istaknuo je Mamić.

Skupština kluba jednoglasno je potvrdila promjenu imena, pa je Dinamo postao Građanski nogometni klub Dinamo. Svih 57 skupštinara koji su došli (od 80 ukupno), bilo je za. Uostalom sve odluke su donijete jednoglasno.

Prema promjenama statuta već od iduće godine u Skupštinu će na prijedlog povjerenika, kojeg mora prihvatiti i IO, moći ući do osam članova kluba. Oni moraju biti posljednjih pet godina članovi (ako žele ući u Skupštinu) i ne smiju biti kazneno gonjeni.

Ipak, to ne zadovoljava Građansku inicijativu Zajedno za Dinamo i pobunjene Dinamove navijače koji sanjaju jednostavniji model kojemu svaki član kluba ima pravo na glas na klupskim izborima.

'To bi vodilo klub prema samouništenju', poručio je Barišić na taj zahtjev.

Svečana proslava 100 godina kluba održat će se 26. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu, a istoga dana u devet sati ujutro u zagrebačkoj će katedrali za Dinamo biti služena sveta misa.

Prije Skupštine Bad Blue Boysi dosadu su 'ubijali' igrajući nogomet i - badminton. No za vrijeme skupštine navijači Dinama, kojih se okupilo oko 1.500, skandirali su protiv Zdravka Mamića, bačeno je i nekoliko topovskih udara te zapaljeno 20-ak baklja.

Prosvjed je prošao bez većih incidenata iako je svako pojavljivanje braće Mamić nagoviještalo moguće sukobe. Tada su letjele boce, a Boysi su i pokušali srušiti ogradu.

Inače, ispred stadiona bilo je transparenata: 'Glas nam ne možete oduzeti', 'Nećeš, razbojniče', 'Zajedno za Dinamo', 'Mamiću, ti nisi Dinamo'. 'Za Dinamo bez nasilja', 'Bolje ulica nego podzemlje', 'Kažem ja: Mamiću, odlazi', 'BBB uz generale', 'Vratite nam Dinamo', 'Zdravko zna sve naše pesme, niko protiv njega ne sme', sa zagrljenim figurama u dresovima Zvezde i Partizana, zatim 'Maminjo i Žuti dva drugara, Jugoslavija im srce para'…

Poslije Skupštine novinarima je bilo zabranjeno postavljati pitanja sve dok nisu otišla braća Mamić, a tada se novinarima obratio Vrbanović i pojasnio eventualne nejasnoće oko Skupštine.