EUROPSKA LIGA

Debakl Nizozemaca u sjeni strašnih Portugalaca

07.04.2011 u 22:57

Bionic
Reading

Nizozemci su se u četvrtfinalu Europske lige proveli kao bosi po trnju, dok su Portugalci samo na korak od velikog slavlja. Kako sada stvari stoje, Villarreal bi mogao biti jedini neportugalski klub u polufinalu

Kakva je to večer Portugalaca bila! U četvrtak, samo dan nakon uzbuđenja u Ligi prvaka, na rasporedu su bile utakmice četvrtfinala Europske lige u kojoj su Portugalci napravili apsolutnu rezultatsku senzaciju. Sva tri tamošnja kluba, Porto, Benfica i Braga, nakon prvih susreta imaju jako puno razloga za optimizam, dok će nasuprot njima Nizozemci liti gorke suze nakon što su njihova dva kluba doslovce razbijena u Španjolskoj i Portugalu.

Villarreal je utakmicu započeo bojažljivo, prepustio Twenteu dominaciju, a onda odjednom - krenuo. Nezaustavljivi juriš 'žute podmornice' stao je na pet golova u mreži aktualnih prvaka Nizozemske, no definitivno je rezultat mogao biti izražen i većom razlikom. Španjolci su odigrali jako dobro, pokretljivom igrom s puno kombinatorike posve razbili ritam suparnika, a trpanje mreže nizozemske momčadi bila je stvar tehnike, a ne slučajnosti. Na kraju je završilo 5:1 za Villarreal.

Ukrajinski Dinamo, s našim Ognjenom Vukojevićem u prvom sastavu, izvrsno je otvorio susret protiv Brage, poveo već na startu, no onda su kola krenula nizbrdo. Prvo su do kraja poluvremena Portugalci izjednačili, a onda je u 61. minuti, nakon samo 16 minuta igre, Andrij Ševčenko zaradio drugi žuti karton i ostavio svoju momčad na milost i nemilost suparnika. S konačnih 1:1, a bez Ševčenka u uzvratu, Dinamo nema pravo na preveliki optimizam.

Moskovski Spartak nekako je slovio kao pritajeni favorit protiv Porta, no domaća portugalska ekipa pobrinula se da Rusi s malo nade iščekuju uzvrat. Porto je poveo 3:0, Spartak je preko Kombarova smanjio na 1:3, pa opet primio dva brzinska pogotka i to je bilo to. Domaćini su bili puno bolja momčad i nakon viđenog gotovo nevjerojatno zvuči mogućnost da Porto ne uđe u polufinale. Čudo je što pobjeda Portugalaca nije bila još viša od konačnih 5:1.

Na kraju, Benfica je ugostila PSV i pobrinula se da to bude katastrofalna večer Nizozemaca u četvrtfinalu Europske lige. Domaćini su pobijedili s uvjerljivih 4:1, a Nizozemci su u 90 minuta igre plus dvije sudačke nadoknade imali tek tri udarca u okvir gola Benfice. Kad se zbroji taj rezultat i onaj Twentea u Španjolskoj, skor Nizozemaca u dvije četvrtfinalne utakmice je dva poraza uz gol razilku 2:9 i ukupno, vjerovali ili ne, samo pet udarca u okvir suparničkih vratiju.

Villarreal - Twente 5:1
1:0 Marchena (22), 2:0 Borja Valero (43), 3:0 Nilmar (45+1), 4:0 Rossi (55), 5:0 Nilmar (80), 5:1 Janko (90+1)
Dinamo Kijev - Braga 1:1
1:0 Jarmolenko (6), 1:1 Gusev (14 autogol)
Benfica - PSV Eindhoven 4:1
1:0 Aimar (37), 2:0 Salvio (45), 3:0 Salvio (52), 3:1 Labyad (80), 4:1 Saviola (90+4)
Porto - Spartak Moskva 5:1
1:0 Falcao (37), 2:0 Varela (65), 3:0 Maicon (70), 3:1 Kombarov (71), 4:1 Falcao (85), 5:1 Falcao (90+2)

Uzvratne utakmice igraju se za tjedan dana, 14. travnja.