POD BIJELOM ZASTAVOM

Promovirana 100 i jedna Hajdukova priča

05.04.2011 u 19:41

Bionic
Reading

Danas je u Splitu, pod legendarnom murvom na Starom placu, gdje su odrastale generacije velikih igrača Hajduka, promovirana knjiga '100 i jedna priča', koju je autor Mario Garber posvetio Hajduku

Na promociji još jedne knjige o Hajduku, napisane i promovirane povodom 100. rođendana Splitskog kluba pojavili su se mnogi poznati igrači i rukovoditelji kluba, predstavnici grada Splita, Torcide, novinara... Pojavili su se mnogi, ali ne i sam autor, koga je visoka temperatura oborila u krevet.

Mario Garber je osebujan autor, tako da ni knjiga koju je napisao nije mogla biti drukčija. I letimičan pogled na brojne priče otkriva kako je Garber u knjigu utkao puno godina staža na Starom placu i Poljudu te da je napisana na sasvim drugi način od ukoričenih uradaka o Hajduku predstavljenih u zadnje vrijeme.

'Autor je u knjizi dočarao duh Hajduka kroz cijelo stoljeće', rekao je nakladnik Ante Mekinić.

Zanimljivost knjige je što se radi o različitim pričama, tako da nije potreban kontinuitet čitanja nego je moguće preskakanje sadržaja. Bivši igrači Hajduka su također zadovoljni knjigom u kojoj ih je Garber predstavio svojim osebujnim stilom. Ne radi se ovdje kao u ostalim knjigama o pukom statističkom nabrajanju.

U ‘100 i jednoj priči’ svaki od njih je predstavljen na jedan novi način kojim autor više govori o njihovim životima i zanimljivostima iz igračke karijere.
Stipe Lekić, tajnik Torcide je izrazio zadovoljstvo što je Garber Torcidu prikazao kao jedan sastavni dio kluba.

‘Za razliku od ostalih autora, Garber nas je predstavio kao sastavni dio kluba. Torcida je prikazana kao jedan pokret otpora, što je simpatično. Želim naglasiti da smo mi od svog osnutka 1950. godine uz Hajduka i uvijek ćemo tu biti. Danas Torcida broji preko deset tisuća registriranih članova. Usudio bih se reći da smo trenutačno najorganiziranija skupina u Europi, ako ne i u svijetu’, smatra Lekić.

Anđelka Visković, dogradonačelnica Splita i predsjednica Povjerenstva za izbor nove uprave Hajduka, također se odazvala pozivu. Zamolila je da ne daje izjave, međutim nakon što je vidjela koliku potporu ima ova knjiga odlučila je prozboriti par riječi.

‘Nisam željela govoriti jer osjećam da se politika mora maknuti od Hajduka. Ipak, kada sam vidjela da naši navijači i javnost u knjizi prepoznaju nešto dobro, morala sam se obratiti’, kazala je Visković.

Za kraj je djelo i autora možda najbolje u šali opisao legendarni igrač Hajduka Ivica Hlevnjak Bukle:

‘Ja Garbera poznajem već dugo godina. On je jeb.vjetar. Uvijek je negdje u oblacima, zato knjiga mora biti interesantna.’