CECA U NEMILOSTI PRAVDE

Srpska Madonna u kolopletu nogometne mafije

Bionic
Reading

Arkanova udovica suočena je s drastičnom zatvorskom kaznom zbog krađe milijuna eura od transfera nogometaša FK Obilića. Predsjednica kluba i nacionalna ikona Svetlana Ražnjatović, koju Britanci nazivaju i srpskom Madonnom, na optuženičkoj je klupi nakon osmogodišnje istrage

Kada je 1996. godine Željko Ražnjatović Arkan preuzeo FK Obilić, bilo je sasvim jasno da će se nekadašnji FK Čuburac po prvi put u svojoj povijesti vinuti u visine srpskog nogometa. Nije pritom bila važna menadžerska sposobnost Arkana, nego njegove kriminalne veze koje su itekako pomogle da se Obilić već godinu nakon dolaska Ražnjatovića okiti naslovom prvaka Srbije.

Premda ni dan danas nije sigurno kako je Arkan preuzeo klub, kome je i koliko platio i na koji je način uspio iz igre izbaciti Partizan i Crvenu zvezdu u domaćem prvenstvu, činjenica je da policija i puno desetljeće i pol nakon toga istražuje najslavnije razdoblje kluba. Arkanu za života na kraj nije mogla stati ondašnja aktualna vlast, štoviše Milošević i njegovi jataci itekako su zaslužni za promociju zloglasnog krvnika u heroja nacije i on je to obilato koristio ne samo u nogometu, no uspjela je - Uefa. Naime, krovna europska nogometna organizacija zaprijetila je Obiliću izbacivanjem iz europskih natjecanja zbog Arkanovih veza s podzemljem, a šef kluba odmah se maknuo iz predsjedničke fotelje i nju prepustio svojoj supruzi Svetlani.

Kad je dvije godine kasnije Arkan ubijen u mafijaškom obračunu usred Beograda, to je bio znak propasti Obilića. Klub koji je od 1995. do 2002. odigrao osam europskih utakmica, od toga i jednu u Intertoto kupu protiv naše Cibalije (1:1 u Srbiji, 3:1 za Vinkovčane na domaćem travnjaku), do danas se srozao gotovo do amaterizma. Stvarnost Obilića je Prva beogradska liga, no kako sada stvari stoje, iduće sezone i to će biti tek prošlost. Naime, Obilić nakon 20 odigranih kola zauzima pretposljednje mjesto, sa samo 16 osvojenih bodova od 60 mogućih.

U najslavnijim danima klupski dres oblačilo je nekoliko poznatih srpskih internacionalaca, poput Marka Pantelića, Nikole Lazetića i Dragoslava Jevrića, a upravo su transferi nekih od njih na listama policijskih istražitelja. Uostalom, evo i popisa spornih transfera koji se nalaze u optužnici Cece Ražnjatović.

Miroslav Savić u FC Aris - 1.000.000 maraka (u optužnici stoji da je od prodaje Savića u grčki Aris, u siječnju 2000. godine, menadžer nogometaša Ražnatovićevoj na ruke predao 760.000 maraka, nakon što je on uzeo svoju proviziju od 10 posto)
Saša Viciknez i Zoran Ranković u Shangai - za svakog po 200.000 dolara (od prodaje Vicikneza i Rankovića kineskom Shangaiju u ožujku 2000. godine, isti je menadžer, nakon što je sebi uzeo deset posto (oko 40.000 dolara), Ražnatovićevoj na ruke predao 360.000 dolara, što nije evidentirano u NK Obilić)
Dragan Šarac u bečku Austriju - 1.750.000 maraka
Vladica Ćurčić i Sead Salahović u FC Alaniju - za svakog po 110.000 dolara (među spornim transferima su i oni Ćurčića i Salafovića u ruski klub za ukupno 220.000 dolara, što također nije proknjiženo u NK Obiliću)
Nikola Lazetić u klub Fenerbahce - 6.000.000 maraka (u najunosniji transferu u lipnju 2000. bila je uključena i Stanislava Čočorovska)
Milorad Korać i Saša Kovačević u klub Erzurumsport - svaki po 375.000 maraka
Milan Obradović u Lokomotivu iz Moskve - 3.000.000 dolara 

 

Nakon jedne od najdužih istraga u Srbiji koja je započela u travnju 2003. godine i trajala punih osam godina, Više tužiteljstvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Arkanove udovice Svetlane Ražnatović. Dok bi njezin suprug, da je živ, sada vjerojatno odgovarao za ratne zločine, 38-godišnja pjevačica će se pred licem pravde naći zbog malverzacija oko prodaje 10 igrača NK Obilić, ali i zbog nelegalnog posjedovanja 11 pištolja koji su pronađeni u njezinoj vili u Beogradu tijekom akcije Sablja 2003. godine, nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića.

Uz obranu od optužbi, Ceca će morati dokazati i porijeklo svoje imovine, koja bi joj, ne bude li za nju imala pokriće, mogla biti oduzeta. Čitav je slučaj odjeknuo i van granica Srbije, pa se Ceca tako našla i na stranicama The Independenta gdje je se po slavi čak uspoređuje s Madonnom.

Prema optužnici koja je napisana na deset stranica, Cecu Ražnatović se tereti da je, kao bivša predsjednica NK Obilić, sa svojim suradnicima od transfera nogometaša iz tog kluba u inozemstvo u periodu od kolovoza 2000. do svibnja 2003. godine prisvojila oko četiri milijuna tadašnjih njemačkih maraka i oko tri i pol milijuna dolara.

Osim Ražnatovićeve, optužnicom su obuhvaćeni i njezina sestra Lidija Veličković-Ocokoljić, te bivši čelni ljudi NK Obilić, Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević.

Priznaj i vrati lovu!
Arkanovu se udovicu sumnjiči da je igrače prodavala stranim klubovima, navodeći u poslovnim knjigama da su iz kluba Obilić otišli bez obeštećenja, čime je izbjegla plaćanje milijunskih poreza državi. Njezina sestra Lidija tereti se da je, po nalogu svoje sestre, otvorila privatne račune u bankama u Beogradu, Skoplju, Segedinu i na Cipru te da je potom s tih računa podizala novac od prodaje nogometaša i davala ga sestri koja ga je prebacivala na druge račune.

Direktora i sportskog direktora NK Obilić, Dragišu Binića i Jovana Dimitrijevića, protiv kojih je istraga pokrenuta tek u prosincu prošle godine, tereti se da su umiješani u nezakonitu prodaju nogometaša Milana Obradovića moskovskoj Lokomotivi za tri milijuna dolara koji nikada nisu sjeli na račun NK Obilića.

Očekuje se da će se Ceca i njezini suradnici na optuženičkoj klupi naći već prije početka ljeta. Ukoliko tužiteljstvo dokaže krivnju, pjevačica bi za nezakonite transfere nogometaša mogla dobiti od dvije do 15 godina zatvora, a za nelegalno posjedovanje 11 pištolja od jedne do osam godina zatvora. Prema riječima odvjetnika Ivana Bajazita, nekadašnjeg suca Okružnog suda, maksimalna kazna za oba kaznena djela je 15 godina. Ceca ipak ne može biti osuđena na maksimalnu kaznu, zbog olakotnih okolnosti, a to su da nije ranije osuđivana, te je samohrana majka dvoje malodobne djece.

Prema novijim informacijama, tužiteljstvo će, javlja Blic, ponuditi pjevačici sporazum o priznanju krivnje te će, ukoliko vrati milijune, dobiti malu zatvorsku kaznu.

Na klupi za svjedoke poznata imena
Sud će se na zahtjev tužiteljstva saslušati veliki broj svjedoka i vještaka, među kojima su bivši nogometaš i trener Crvene zvezde Dragoslav Šekularac, te nekadašnji golman Partizana i jedan od vlasnika NK Rad, Ranko Stojić. No najvažniji svjedok trebala bi biti Stanislava Čočorovska, Arkanova kuma, koja je u vrijeme spornih transfera igrača bila financijska direktorica NK Obilić te je navodno sudjelovala u tri sporna transfera. Čočorovska je pak već iza rešetaka i u makedonskom zatvoru odslužuje kaznu od 14 godina zbog šverca gotovo pola tone kokaina, piše B92.

Nakon podizanja optužnice, Više tužiteljstvo u Beogradu ovih je dana podnijelo policiji i zahtjev za pokretanjem financijske istrage protiv Svetlane Ražnatović. Prvi će korak biti popisivanje njezine imovine, nakon čega će, kako javljaju tamošnji mediji, Arkanova udovica morati dokazati da je imovinu koju posjeduje stekla na legalan način. U suprotnom bi se, na udaru Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, mogla naći Cecina vila u blizini Marakane u kojoj živi s djecom, kuća na Cipru, Jeepovi Land Rover i Ford Excursion, Audi A6, a pročešljat će se i njezini računi u Srbiji i inozemstvu te tvrtke Ceca music i NK Obilić. Imovina za koju pjevačica eventualno ne bude imala pokriće u legalnoj zaradi, bit će joj oduzeta.


Cecu je Arkan postavio na predsjedničkom mjesto FK Obilića

'Sve odluke donosio je Arkan'
Pjevačica i bivša predsjednica NK Obilić aktualna zbivanja ne želi komentirati, no tijekom osmogodišnje istrage u više je navrata negirala svoju umiješanost u nezakonitu prodaju desetorice igrača. Tvrdila je da je bila samo formalna predsjednica tog nogometnog kluba te da je prodaju nogometaša, još za života, dogovorio njezin suprug Arkan koji je donosio sve odluke.

'Sve do smrti, 15. siječnja 2000. godine, poslove vezane za klub i nogometaše obavljao je moj pokojni suprug Željko Ražnatović Arkan. Čak i transfere koji se spominju poslije tog dana on je ugovorio prije smrti. Ja sam izabrana za predsjednika samo formalno jer on nije mogao putovati u inozemstvo s klubom. Dok je Željko bio živ, nisam donosila nikakve odluke, već je to radio isključivo on. Za financijske odluke Željko se konzultirao sa Stanislavom Čočorovskom, koja je u klubu obavljala poslove financijskog direktora', izjavila je Arkanova udovica, prenosi Kurir.

Pjevačica je tvrdila da ne zna jesu li neka sredstva uplaćivana na njezin račun u Komercijalnoj banci, jer je i njime raspolagao isključivo njezin pokojni suprug. I Cecina sestra Lidija, koja je u vrijeme mutnih transfera bila blagajnica u NK Obilić, izjavila je da je isključivo po nalogu zeta Željka ili njegove kume Čočorovske otvarala račune u bankama te podizala novac s njih i odnosila ga određenim ljudima.


Arkan je smaknut 15. siječnja 2000. godine, no i nakon njegove smrti nastavljeni su nelegalni transferi u klubu

Tajna Arkanove radne sobe
Nakon što je u njezinoj vili u ulici Ljutice Bogdana u Beogradu pronađen pravi arsenal oružja, Ceca je izjavila da je oružje pripadalo njezinom pokojnom suprugu te da je ona legalno posjedovala dva pištolja koja su joj oduzeta.

'Željko je imao radnu sobu i tu nitko nije ulazio, čak ni ja. U kući su postojale i podrumske prostorije, čiji je ključ imao samo Željko, dok je bio živ, a poslije njegove smrti ključ nitko nije pronašao', izjavila je Arkanova udovica. Takvu obranu tužiteljstvo ipak nije prihvatilo, uz obrazloženje da je usmjerena na umanjivanje ili izbjegavanje kaznene odgovornosti, na što, po procjeni tužiteljstva, ukazuju iskazi saslušanih svjedoka te brojni prikupljeni dokazi.

Nacionalne ikone (ni)su amnestirane?
Nakon što je optužnica podignuta, bliski prijatelj folk pjevačice rekao je novinarima Kurira da Ceca neće napustiti Srbiju i da ne namjerava bježati jer smatra da može pred sudom dokazati svoju nevinost.

'Da je htjela bježati, učinila bi to milijun puta do sada, ali i ona i Lidija će ostati u Beogradu i odazvat će se na svaki sudski poziv. Njezin odvjetnik je jučer cijelo prijepodne proveo u kući Ražnatovićeve, gdje su se dogovarali što će poduzeti u vezi s obranom', rekao je novinarima Cecin prijatelj.

Kako javlja Kurir, Svetlani Ražnatović putovnica nije oduzeta niti je tužiteljstvo to zatražilo, navodno zbog toga što se pjevačica tijekom istražnog postupka na svako saslušanje uvijek uredno odazvala. Ipak, Ceci se ovih dana izgubio trag. Njezina vila u Ulici Ljutice Bogdana, nedaleko od Marakane, izgleda kao da u njoj niko ne živi, a pjevačica se na telefon ne javlja čak ni najbližima. Izjave njezinih prijatelja su pak kontradiktorne i, dok jedni tvrde da Ceca nije napustila Beograd, drugi tvrde suprotno.

Srbijanska ministrica pravosuđa, Snežana Malović, u pisanoj izjavi za B92, istaknula je da Tužiteljstvo, u slučaju Ražnatovićeve, radi samostalno i ne podliježe nikakvom pritisku, pa ni političkom, te da nitko nije amnestiran od odgovornosti, pa ni 'takozvane nacionalne ikone'. Srbijanski ministar policije, Ivica Dačić, demantirao je optužbe da je štitio Cecu. Naglasio je da to što je prijatelj optužene nikako ne znači da tužiteljstvo ne treba raditi svoj posao te da će konačnu odluku o Cecinoj krivnji donijeti sud.

Independent: Ceca kao Madonna
Tijekom 'maratonske' istrage, dokumentacija, te podaci o transferima i računima prikupljani su iz Grčke, Rusije, Francuske, Bugarske, Turske, Slovenije i niza drugih zemalja. Ne čudi stoga što je čitav slučaj o 'nogometnim' aktivnostima srbijanske folk zvijezde odjeknuo daleko van granica Srbije. Ceca se tako našla i na stranicama britanskog lista The Independent.

U članku se navodi i da je Arkan 80-ih radio kao egzekutor za jugoslavenske tajne službe te da je služio kaznu za seriju krađa u Švedskoj, Nizozemskoj i Belgiji, a postao je poznat po svom spektakularnom bijegu iz stranog zatvora. Tijekom raspada Jugoslavije 1991. godine Arkan je postao vođa paravojne formacije Tigrovi, koja je sudjelovala u ratu na teritoriju Hrvatske i BIH. Okupivši oko sebe bivše kriminalce i mlade ljude s ruba društva, Arkan je postao jedan od najistaknutijih takozvanih srpskih domoljuba.

U članku se ukratko opisuje i Cecina i Arkanova ljubavna priča. Vjenčali su se 1995. godine, a vjenčanje je uživo prenosilo nekoliko televizijskih kuća. Sam događaj se u britanskom listu opisuje kao trash-mješavina stare srpske tradicije i novo-popularnog stila kriminalaca koji su se preobrazili u bogate poslovne ljude Srbije u vrijeme tranzicije. Nakon što su uplovili u bračnu luku, Ceca i Arkan su postali ikone. Djevojke u Srbiji masovno su izgledom oponašale Cecu, dok je propagandna mašinerija Miloševićeve vlade pomogla da njezin suprug postane idol mladićima koji su u njemu gledali ratnog heroja.


Djevojke u Srbiji i danas masovno izgledom oponašaju Cecu

To je obilježje Arkan u Srbiji zadržao sve do svoje smrti. Ubijen je u siječnju 2000. godine, devet mjeseci prije nego što je Milošević sišao s vlasti. Tada 27-godišnja Ceca, nakon samo pet godina braka, ostala je samohrana majka s dvoje djece, a njezina tužna priča postala je omiljena tema tabloida.

U članku se navodi i da je, po mišljenju mnogih, upravo brak s Arkanom lansirao Cecu među zvijezde te da joj je njegov ugled nemilosrdnog agresivca snažne osobnosti otvorio vrata televizijske i glazbene industrije. Svoju slavu Ceca je zadržala do danas, a njezin se zvjezdani status na prostorima bivše Jugoslavije uspoređuje s Madonninim, iako nikada nije pjevala ni u Hrvatskoj ni u BIH, piše Independent. Na Cecinim, sada rijetkim koncertima u Beogradu, koji su posvećeni njezinom pokojnom suprugu, još se uvijek okupi i po sto tisuća fanova.